Ερώτηση στην Κομισιόν, με αφορμή την έγκριση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου 2019,κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει από την Κομισιόν «σε ποιο χρηματικό ύψος διαμορφώνεται η στήριξη του Ταμείου στην Ελλάδα κατά τις περιόδους 2006-2014, και 2014 (ημερομηνία ισχύος του τελευταίου κανονισμού)-2018».
Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις, που εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια, επιτρέπουν στους δικαιούχους της στήριξης του ΕΤΜ να λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη σε περιπτώσεις απολύσεων άνω των 200 ανά επιχείρηση, σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 ως 9 μηνών, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά «πώς εξασφαλίζει η Κομισιόν τη δυνατότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων με λιγότερους από 200 εργαζομένους να προσφύγουν στο ΕΤΜ, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων απασχολούν κάτω από 10 εργαζομένους και έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας».
Τέλος, βάσει «της πρότασης της Κομισιόν για συνολική μείωση των πολιτικών συνοχής στο πλαίσιο του νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, και δεδομένου ότι ο ισχύων κανονισμός αφορά αιτήσεις ως 31/12/2020», ζητά να μάθει«τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη κρατών-μελών που το έχουν ανάγκη».
Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:
Το Ε/Κ ενέκρινε μεταρρυθμίσεις στο εφεξής μετονομασθέν σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης[1], προκειμένου οι δικαιούχοι να λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη σε περιπτώσεις απολύσεων άνω των 200 ανά επιχείρηση, σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 ως 9 μηνών. Βάσει του τελευταίου κανονισμού[2], εναπόκειται στην Κομισιόν να προτείνει το ποσό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς για δράσεις εξατομικευμένων υπηρεσιών επανένταξης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, ενώ ορίζεται ότι το κόστος των επενδύσεων για την αυτοπασχόληση και την εκκίνηση επιχειρήσεων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.
Ερωτάται η Κομισιόν:
– Σε ποιο χρηματικό ύψος διαμορφώνεται η στήριξη στην Ελλάδα κατά τις περιόδους 2006-2014, και 2014 (ημερομηνία ισχύος του τελευταίου κανονισμού)-2018;
– Πώς εξασφαλίζει τη δυνατότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων με λιγότερους από 200 εργαζομένους να προσφύγουν στο ΕΤΜ, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων απασχολούν κάτω από 10 εργαζομένους και έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας;
– Δεδομένης της πρότασης της Κομισιόν για συνολική μείωση των πολιτικών συνοχής στο πλαίσιο του νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, και δεδομένου ότι ο ισχύων κανονισμός αφορά αιτήσεις ως 31/12/2020, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη κρατών-μελών που το έχουν ανάγκη;