«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνουν ένα ευρύ δίκτυο διεθνών επαφών και στην Ευρώπη και στην Αμερική και προφανώς και στα Βαλκάνια, αλλά και στη Ρωσία», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ«Πρακτορείο 104,9 FM», για τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρωσική πρωτεύουσα. «Το ταξίδι έχει ως βασικό σκοπό να επιβεβαιώσει τους παραγωγικούς και λειτουργικούς δεσμούς που έχει η Νέα Δημοκρατία και πρέπει να έχει και η χώρα με τη Ρωσία», προσέθεσε.
«Η Ελλάδα ανήκει αμετάθετα στο δυτικό σύστημα ασφαλείας και στο δυτικό σύστημα αξιών. Είμαστε εκεί τοποθετημένοι, γιατί αυτό επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό, όμως, μας επιτρέπει και μας επιβάλλει να εμπλουτίζουμε την εξωτερική μας πολιτική, αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες κι ένας τέτοιος είναι η Ρωσία, με την οποία -και λόγω ορθοδοξίας- έχουμε ιστορικούς, παραγωγικούς δεσμούς και μπορούμε να έχουμε μια πολύ παραγωγική σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό της μη ανάμειξης στα εσωτερικά των κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα.
Υπενθύμισε πως αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη ρωσική ηγεσία. «Στο ξεκίνημα της θητείας του είχε συναντήσει τον Πρόεδρο κ. Πούτιν, όταν επισκεπτόταν την Ελλάδα, πέρυσι, στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, είχε μια μακρά συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών τον Σεργκέι Λαβρόφ, και τώρα θα δει στη Μόσχα τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Δούμα, ενώ θα έχει γεύμα εργασίας και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εστιάσει σε τρία πεδία, στις επαφές που θα έχει στη ρωσική πρωτεύουσα: «Πρώτα απ’ όλα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με βάση τις επενδύσεις, το εμπόριο, την υψηλή τεχνολογία και τον τουρισμό. Δεύτερον, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως ξέρετε, τα περιφερειακά ζητήματα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τις ενεργειακές εξελίξεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πώς η Ρωσία βλέπει τα πράγματα της περιοχής μας, πώς εξελίσσονται και ποια είναι η πραγματική υπόσταση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, που αυτό τον καιρό παρουσιάζουν μια ενίσχυση και ν’ ακούσουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά θα υπάρχει ακόμα μία για την επικοινωνία των δύο λαών και των δύο χωρών. Το 2019 είναι έτος συνεργασίας για τον πολιτισμό και τη ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα και αυτή είναι μια “γέφυρα” για να κατανοήσουν καλύτερα οι δύο λαοί ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο των θεμάτων που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ»
Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην Αθήνα, για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αναφέρθηκε, στη συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM», στις πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, στη βάση, όπως τόνισε, τριών αμοιβαιοτήτων.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα, αυτή την περίοδο, έχει μια προστιθέμενη γεωστρατηγική αξία, διότι εδώ και 50 χρόνια παραμένει ένα σταθερό κράτος, δημοκρατικό, με μια οικονομία που, παρά την κρίση, είναι μια οικονομία πάρα πολύ υπολογίσιμη στην περιοχή, η ισχυρότερη των Βαλκανίων, και ταυτόχρονα έχει ένα έμψυχο δυναμικό και μία δυνατότητα επιχειρηματική που είναι πολύ σημαντική. Έχει τρεις διαστάσεις, επίσης, την ευρωπαϊκή της, τη βαλκανική της και τη μεσογειακή της. Στη μεσογειακή διάσταση της Ελλάδας εντάσσω και αυτό το προτέρημα, ο ελληνισμός να είναι “παρών” στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο κράτη, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλος αυτός ο κύκλος αβεβαιότητας που μας περιβάλλει έχει στο κέντρο του μια σταθερή χώρα, την Ελλάδα, κι αυτό είναι ένα πολύτιμο γεωπολιτικό κεφάλαιο, το οποίο μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε. Δεν φτάνει όμως μόνο η γεωγραφία και η δυνατότητα των γεωπολιτικών ρόλων. Πρέπει να τους ασκήσεις», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως για να ασκήσεις αυτούς τους ρόλους χρειάζεσαι πολιτική σταθερότητα, αλλά και να γίνει ακόμα πιο ρωμαλέα η οικονομία με μεταρρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, η στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «που με μεγάλο ενδιαφέρον έχουν προσεγγίσει αυτή την περιοχή ύστερα από κάποια χρόνια απόστασης, έχοντας καταλάβει ότι αυτή η περιοχή έχει και πλούτο αλλά και εν δυνάμει συγκρούσεις, τριβές και προβλήματα», έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.
«Η στρατηγική σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας έχει πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί προς κοινό όφελος στη βάση όμως τριών αμοιβαιοτήτων: αμοιβαίες αρχές, αμοιβαίο όφελος και αμοιβαίος σεβασμός. Αν αυτές οι τρεις αμοιβαιότητες τηρηθούν, η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών θα παράξει μόνο θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή, που τη θέλουμε σταθερή και ειρηνική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
«Αν η κυβέρνηση εθελοτυφλεί θα βρεθεί μπροστά όχι σε αόρατες μειονότητες, αλλά σε ορατά προβλήματα»
Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «λάθος της κυβέρνησης να ερμηνεύει με όρους μικροπολιτικούς την επισήμανση της Νέας Δημοκρατίας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αξιοποιηθεί στο εσωτερικό, προκειμένου να δημιουργηθούν ζητήματα» και την κάλεσε «να αξιοποιήσει την ευαισθησία, τον προβληματισμό, την ανησυχία και την κριτική της Νέας Δημοκρατίας».
«Αυτό θα είναι καλό για τον τόπο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καμιά “ουρά”, κανένα ζήτημα. Διότι, αν εθελοτυφλεί θα βρεθεί μπροστά όχι σε αόρατες μειονότητες, αλλά σε ορατά προβλήματα. Και πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για να τα αντιμετωπίσει», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.
«Επειδή αυτά τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν με το BBC είτε υποβολιμιαία, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, θα επαναληφθούν κι επειδή τέτοια ζητήματα μπορεί να εγερθούν και από διάφορους κύκλους εντός της Ελλάδας, που ήδη το κάνουν, σε διεθνείς οργανισμούς, το γεγονός ότι εμείς το επισημάναμε με ένταση είναι ένα προμήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να ετοιμαστεί και να ετοιμάσει μια στιβαρή επιχειρηματολογία και μία κάθετη συμπεριφορά, ώστε να μην έχουν μέλλον ή επιπτώσεις τέτοιου είδους υποβολιμιαίες κινήσεις, είτε στον διεθνή Τύπο είτε σε διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.