«Θα επιμείνουμε σε αυτή τη στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής προοδευτικής συμμαχίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παρά τη βιαστική και αμυντικού χαρακτήρα άρνηση των ηγεσιών του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9».
«Ο λόγος», εξήγησε, «είναι ότι αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, την ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά, όχι απλώς σηκώνουν κεφάλι, αλλά επιδιώκουν και να παντρευτούν μεταξύ τους, αλλά και γιατί αυτό το προσκλητήριο βρίσκει απήχηση στους πολίτες, στην κοινωνική βάση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2011 -ένα κόμμα που τότε ήταν της τάξης του 5% με 6%- είχε προτείνει σε όλες τις προοδευτικές Αριστερές δυνάμεις τότε να συνεργαστούμε στις μονοεδρικές για να κερδίσουμε τις μονοεδρικές κόντρα στα μνημονιακά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είχαν αρνηθεί τότε οι ηγεσίες και του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αγκάλιασε όμως αυτή την πρόταση ο κόσμος και έτσι λίγους μήνες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπετάχτηκε από το 5% στο 17%, μετά στο 27% και στη συνέχεια το 2015 έγινε κυβέρνηση», υπενθύμισε ο ευρωβουλευτής.
Ερωτηθείς για το ιδεολογικό πλαίσιο της πρόσκλησης για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, της ευρωπαϊκά προσανατολισμένης Αριστεράς, της ριζοσπαστικής κι ανανεωτικής Αριστεράς. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην πολιτική μας οικογένεια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι -ως κόμμα της Αριστεράς- να επιδιώξουμε γύρω από κοινούς στόχους, με κοινό πρόγραμμα την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμπαράταξη, την ευρύτερη προοδευτική συμμαχία και αυτό να αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια, με τα οποία θα κατέβουμε στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές. Ήδη συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα έχουμε τη δυνατότητα αυτό να το κάνουμε ακόμη πιο σαφές και με εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες».
Αναφερόμενος στην εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και στην οποία ομιλητής θα είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Θα μιλήσουμε για την ανάγκη αυτής της προοδευτικής συμμαχίας σε μια εκδήλωση που οργανώνεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές –μεταξύ των κεντρικών ομιλητών θα είναι ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θα κλείσει η συζήτηση με ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, θα είμαι κι εγώ εκ των βασικών ομιλητών, θα είναι παρών ο Μιλτιάδης Κύρκος του Ποταμιού. Αυτό που δεν καταλαβαίνω και το θεωρώ καταστροφικά λανθασμένη επιλογή από τη Φώφη Γεννηματά είναι την επιλογή τους, όχι μόνο να απουσιάσουν από μία εκδήλωση που διοργανώνει η πολιτική τους οικογένεια στην Αθήνα και θα μιλήσει ο αρχηγός τους Ούντο Μπούλμαν, αλλά να δώσουν και εντολή απαγορευτικού σε όλα τους τα στελέχη».
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση διευκρίνισε: «Αυτό που είδα είναι ότι μια βδομάδα πριν ένας βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο κ.Γρηγοράκης -στενά συνδεδεμένος με τον κ. Βενιζέλο- βγήκε δημόσια και είπε ότι θα πρέπει να διαγραφεί ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΚΙΝΑΛ, διότι κουνάει την ουρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πει ότι δεν θα έλθει σε αυτή την εκδήλωση παρότι είχε προσκληθεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς […] Παρά τις μεγάλες διαφορές που μας χωρίζουν με τον Γιώργο Παπανδρέου και παρά τις μεγάλες ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια και εφάρμοσε τα πρώτα μνημονιακά μέτρα, ο Γιώργος Παπανδρέου τουλάχιστον αντιστοιχείται με όλους τους σοσιαλιστές -στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο- που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν στοιχίζεται πίσω από το λαϊκίστικο ψηφοθηρικό “όχι” της Φώφης Γεννηματά και δεύτερον με τα όσα μέχρι σήμερα δηλώνει είναι αντίθετος με την πολιτική που θέλει να μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας».
«Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί δεν θα προέρχονται από το κόμμα»
Σχετικά με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ καλό. «Σηκωθείτε από τον καναπέ, καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, η θεωρία ότι οι ευρωεκλογές δήθεν είναι β’ κατηγορίας ή προσφέρονται για χαλαρή ψήφο είναι τελείως λάθος, οι επόμενες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θα κριθεί αν θα προχωρήσουμε προς τα μπρος σε μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη ή αν θα πάμε προς τα πίσω με ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και ακόμη ισχυρότερη Ακροδεξιά», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «οι ευρωεκλογές λίγους μήνες πριν θα είναι και μία πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές» και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ανέφερε: «Συνεδριάζουμε αποκλειστικά με θέμα τις ευρωεκλογές και μέσα στον Μάρτιο θα ολοκληρώσουμε και την εκλογική μας διακήρυξη και το ευρωψηφοδέλτιό μας. Θα είναι μία πρώτη απόδειξη ότι αυτά που λέμε για μια πλατιά προοδευτική συμμαχία γύρω από κοινό πρόγραμμα τα εννοούμε, που σημαίνει ότι αρκετοί και αρκετές στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανήκουν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτό που λέμε ευρύτερη προοδευτική συμμαχία».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις διαπραγματεύσεις τις κυβέρνησης με τους εταίρους της ενόψει του Eurgroup της 11ης Μαρτίου επισήμανε: «Συνιστώ στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στα φιλικά της ΜΜΕ να διδαχθούν από τα λάθη τους και να εγκαταλείψουν το σπορ της διεθνούς καταστροφολογίας. Τους συνιστώ να διαβάσουν την έκθεση της Κομισιόν που καταγράφει και τα θετικά σημεία και τις καθυστερήσεις και τις σημερινές δηλώσεις του αρμοδίου Επιτρόπου Μοσκοβισί. Η Ελλάδα, σύμφωνα και με την έκθεση της Κομισιόν στέκεται γερά στα πόδια της, σημειώνει πρόοδο και υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό. Δύο ξεχωρίζω εγώ ως τα πιο σημαντικά: το ένα είναι να προχωρήσει το ελληνικό σχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια και σε αυτό το θέμα χθες υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, που εξ όσων γνωρίζω παίρνει υπόψη της και τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις και τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από την ΕΚΤ. Άρα, αυτό το θέμα από όσο γνωρίζω μπαίνει στη Βουλή και θα είναι ψηφισμένο πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Το δεύτερο θέμα είναι τα λιγνιτικά της ΔΕΗ κι εκεί από όσο ξέρω υπάρχουν εντατικές συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομίζω ότι και αυτό το θέμα θα έχει δρομολογηθεί θετικά πριν το Eurogroup. Στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου δεν περιμένουμε την έγκριση της δόσης, τελειώσαμε με τις δόσεις, τελειώσαμε με τα μνημόνια, αυτό που περιμένουμε είναι την έγκριση της πρώτης σημαντικής μεγάλης δόσης ύψους περίπου 1 δισ. επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που είναι κομμάτι του πακέτου που αποφάσισε το Eurogroup πριν από μερικούς μήνες για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους».