Ως τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογέςστην ιστορία της Ευρώπης χαρακτήρισε αυτές του 2019, η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάννη, πρώην υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών «δεν πρέπει να κουνάει το χέρι στους λαούς, όπως έκανε με την Ελλάδα».
Πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες χρειάζεται να αντιληφθούν ότι υπάρχουν περιφερειακές ιδιαιτερότητες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι και ενεργοί.«Το 2014 το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές ήταν πολύ μικρό και αυτό κάτι δείχνει. Ποιος κινητοποιεί τους πολίτες να ψηφίσουν; Θα επικρατήσουν πάλι οι λαϊκίστικες φωνές; Το μεταναστευτικό μας έχει κάνει πολύ επιφυλακτικούς απέναντι στην Ευρώπη. Το θέμα της ηγεσίας είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση. Δεν υπάρχει μια ηγετική φωνή που θα αναστρέψει το ευρωφοβικό κλίμα», υπογράμμισε, μιλώντας από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ούγκο Παγκάνο: «Ο Σαλβίνι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τις αρμοδιότητες του Μακρόν». «Ο Σαλβίνι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τις αρμοδιότητες του Μακρόν», λέει ο Ιταλός πανεπιστημιακός Ούγκο Παγκάνο, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σιένας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος φεύγει από μια χώρα, το βάρος του χρέους πέφτει στον καθένα που μένει πίσω».
«Είναι τεράστιο πρόβλημα. Η μεταναστευτική ροή θα αυξηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί θα έχουμε αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Υπάρχει διάβρωση των αξιών», τόνισε ο κ. Παγκάνο και πρόσθεσε: «Οι νέοι δεν καταλαβαίνουν γιατί δημιουργήθηκε η Ευρώπη. Ο Σαλβίνι θα γίνει ισχυρότερος. Η Ιταλία όμως έχει καλό, ισορροπημένο σύστημα. Έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι ο Σαλβίνι κρατούσε τους μετανάστες σε πλοίο, είναι περιορισμός της ελευθερίας. Το Ιταλικό Σύνταγμα επιτρέπει έναν ισχυρό ηγέτη αλλά έχει περιορισμούς. Το Ιταλικό Σύνταγμα έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει τα δύσκολα, γιατί συντάχθηκε μετά τον πόλεμο. Δεν θέλει να υπάρχει ισχυρός ηγέτης. Ο Σαλβίνι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τις αρμοδιότητες του Μακρόν».