«Μία άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και εφικτή, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, πρόγραμμα, συνεργασίες, ώστε να αλλάξουμε και την Ευρώπη και τις πολιτικές στα κράτη-μέλη, προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων», σημείωσε η Λούκα Κατσέλη , τονίζοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).
Διαφορετική η κατεύθυνση των πολιτών
Μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», η κ. Κάτσελη υπογράμμισε ότι στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα «πολλές αποφάσεις, για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ασκείται, ζητήματα περιβάλλοντος, εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων, κρίνονται πλέον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εάν υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά όργανα η κατεύθυνση των πολιτικών είναι διαφορετική. Σήμερα βλέπουμε έναν κατακερματισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων. Στην “προοδευτική” για εμάς Δανία, το εθνικιστικό κόμμα έχει πλέον 21%, στην Αυστρία 26%. Υπάρχει διάχυτος φόβος ότι στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν συνεργασίες και συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων».
Το «διαζύγιο» της Σοσιαλδημοκρατίας
Για το «διαζύγιο» της Σοσιαλδημοκρατίας από τη συνεργασία με το νεοφιλελευθερισμό, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «δίνεται μία μεγάλη μάχη στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Όπως και στην Ελλάδα στο παρελθόν, μέσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπάρχει μία συντηρητική τάση που θεοποιεί την αγορά και δεν δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύνδεση της οικολογίας με την κοινωνία, στο ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει και μία προοδευτική τάση που ανάγει σε πρώτες προτεραιότητες αυτά τα θέματα. Αυτή η μάχη συνεχίζεται, δεν έχει λυθεί», τόνισε, εκτιμώντας ότι «τα επόμενα χρόνια θα δούμε μία αναδιάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού».
Επίσης, χαρακτήρισε το ΚΙΝΑΛ ως «μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πολλά να κάνει με το ΠΑΣΟΚ».