Μείωση επιτοκίων και άνοδος του Χρηματιστηρίου
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στην προοπτική των εκλογών καθώς σημειώνεται άνοδος στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου, αλλά και μείωση των επιτοκίων.
Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση επενδύει πολύ επικοινωνιακά σε διάφορα σημάδια που παραπέμπουν σε θετική αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές.
Αυτά περιλαμβάνουν την άνοδο στο χρηματιστήριο που έχει μια σταθερή ανοδική πορεία εδώ και μερικές εβδομάδες, το γεγονός ότι το επιτόκιο του 10ετούς (9ετούς) ελληνικού ομολόγου είναι σε ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, αλλά και την ανώτερη κατά δύο επίπεδα βαθμολογία ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας που έδωσε ο οίκος Moody’s.
Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί αυτό το θετικό momentum και να προχωρήσει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου, επιδιώκοντας αυτή τη φορά το συμβολισμό ενός επιτοκίου κάτω από το 4%.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση όλα αυτά αποτελούν ουσιαστικά μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και αποτελούν τη διάψευση της καταστροφολογίας στην οποία, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό αφήγημα, επιδίδεται η αντιπολίτευση.
Ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών απέδωσε τη θετικότερη στάση των αγορών τόσο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όσο και στην προοπτική κυβερνητικής αλλαγής.
Προοπτική εκλογών
Σε όλα αυτά προστίθεται προφανώς και η προοπτική των εκλογών. Όταν οι εκλογές δεν προμηνύουν πολιτική αστάθεια, αλλά συνέχεια της ίδιας πολιτικής και μάλιστα με την αυξημένη νομιμοποίηση που συνεπάγεται μια πρόσφατη εκλογή, τότε επόμενο είναι οι αγορές να αντιδράσουν θετικά.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν πηγαίνει ούτε σε μια εκλογή βέβαιης αστάθειας, όπως π.χ. τον Μάιο του 2012, ούτε σε μια πολιτική τομή με ασαφή ορίζοντα, όπως το 2015. Σήμερα η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές εντός μιας «μνημονιακής κανονικότητας», με τις βασικές παραμέτρους πολιτικής να έχουν ουσιαστικά αποτυπωθεί στο ίδιο το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Ακόμη και οι προεκλογικές της διακηρύξεις δεν παραπέμπουν σε κάποια θεμελιώδη ανατροπή ενός πλαισίου που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρακτήριζε «ακραία νεοφιλελεύθερο».
Την ίδια στιγμή το πιο πιθανό ενδεχόμενο, εάν δεχτούμε αυτά που δείχνουν ως τάση οι δημοσκοπήσεις, είναι η επόμενη κυβέρνηση να είναι της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν θα αμφισβητήσει το βασικό πλαίσιο, αλλά θα δοκιμάσει και επιπλέον μεταρρυθμίσεις.