Η παρατεταμένη εκλογική περίοδος φέρνει… χαλάρωση
Πιέσεις για εκλογές τον Μάιο δέχεται το Μαξίμου, τόσο από ξένους παράγοντες, όσο και από μέρος του οικονομικού επιτελείου που δεν βλέπει θετική έκβαση στα δημοσιονομικά, φοβούμενοι εκτροχιασμό.
Η παραχολογία, η χαλάρωση λόγω παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, οι αργοί ρυθμοί στις μεταρρυθμίσεις κάνουν ξένους παράγοντες και δανειστές να αγωνιούν για τις εξελίξεις.
Εχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, αφού το υπερβολικό όπως το χαρακτηρίζουν ύψος της αύξησης, καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, θα δημιουργήσουν παρενέργειες στην αγορά εργασίας και αύξηση τελικά της ανεργίας. Η κατηγορία που απευθύνουν οι εταίροι στην κυβέρνηση είναι ότι νομοθέτησε μια επιβεβλημένη κατά τα λοιπά διόρθωση του κατώτατου μισθού, με πολιτικά και μόνο κριτήρια, αδιαφορώντας για την παραγωγικότητα.
Δεν είναι όμως μόνο τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση που έχουν προκαλέσει την δυσφορία των δανειστών και την επιφυλακτικότητα αγορών και επενδυτών. Και που διαμορφώνουν κλίμα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Είναι και το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα που ΔΕΝ παίρνει η κυβέρνηση. Οπως για παράδειγμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τα δημόσια οικονομικά, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Αλλά και η υπόθεση του νέου νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση στην μεν υπόθεση των αναδρομικών, αφήνει την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, στον δε νόμο Κατσέλη προτίμησε την αναβολή της είσπραξης της δόσης του 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών Τραπεζών, από το να συμφωνήσει και να περάσει ρυθμίσεις που θα την εξέθεταν πολιτικά. Και μπορεί τα χρήματα να μην είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μπορεί το θέμα να λυθεί σε επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά το μήνυμα σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο για τις αγορές.
Το κλίμα που διαμορφώνουν όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν δημιουργεί πλέον πανικό. Αντίθετα αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Και πιθανώς αυτό σηματοδοτούσε και η σκληρή στάση των δανειστών στην υπόθεση της δόσης του 1 δισ. Τα δώρα πλέον στον Αλέξη Τσίπρα παίρνουν τέλος, αφού όλοι βλέπουν ότι επίκειται πολιτική αλλαγή.