Χρίστος Δήμας: Η ΝΔ δεν κάνει κομπλεξική αντιπολίτευση

“Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, δεν κάνουμε κομπλεξική αντιπολίτευση”, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, εξηγώντας πως η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως βάση ότι όλα όσα προωθεί τώρα η κυβέρνηση, στο τέλος της θητείας της, έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα.

 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο συμποσίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον ρόλο της Γερμανίας στην περιοχή, που διεξήχθη, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, λέγοντας πως “μπορεί να φαίνεται επιτυχημένη και να είναι χαμηλό το επιτόκιο, αλλά θα έπρεπε να είχαμε ήδη πολύ χαμηλότερες αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2015 που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση”.

 

Πολύ νωρίτερα, κατά τον κ. Δήμα, θα έπρεπε να είχε επιλυθεί και το φλέγον, όπως τόνισε, ζήτημα των “κόκκινων δανείων”, αλλά και αυτό των δόσεων, για το οποίο σημείωσε: “αν η συγκεκριμένη ρύθμιση που θα φέρουν, όταν την παρουσιάσουν θα έχει οφέλη για τη χώρα και θεωρήσουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα, τότε θα την ψηφίσουμε. Αν δούμε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει, θα το συζητήσουμε. Την κριτική μας, πάντως, θα την κάνουμε στη βάση ότι θα έπρεπε να είχε έρθει στις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και όχι στις τελευταίες”.

 

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας συμφωνεί με την άποψη συναδέλφων του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η χώρα βρίσκεται σ’ ένα άτυπο 4ο μνημόνιο, ενώ για τις εθνικές εκλογές σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία και επιδιώκει και πιστεύει στην αυτοδυναμία, αλλά ακόμα και αυτοδύναμη, θα επιδιώξει “ευρύτερες κοινοβουλευτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες”.

 

Ο κ. Δήμας “βλέπει”, όπως είπε, “κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα” και ερωτηθείς εάν τη συνδέει με τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών εκτίμησε πως το εθνικό αυτό θέμα αυτό επηρεάζει την άποψη των πολιτών για το τι θα ψηφίσουν.

 

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε πως “ο πήχης των προσδοκιών είναι υψηλός”, ενώ για τις ευρωεκλογές υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο ο διάλογος για τις ευρωκάλπες, που στη χώρα μας έχει περάσει “σε δεύτερη μοίρα” λόγω του προεκλογικού κλίματος για τις εθνικές εκλογές.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Δήμα

 

Ερ.: Θεωρείτε επιτυχημένη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

 

Απ.: Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, δεν κάνουμε κομπλεξική αντιπολίτευση, άρα φυσικά θέλουμε να βλέπουμε τη χώρα να προοδεύει και την οικονομία να είναι σε ολοένα και καλύτερη κατάσταση. Αυτό το οποίο τονίζουμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι χτισμένη σε λάθος οικονομικές στρατηγικές. Άρα, η έξοδος μπορεί να φαίνεται ότι είναι επιτυχημένη, μπορεί να είναι χαμηλό το επιτόκιο, αλλά θα έπρεπε να είχαμε ήδη πολύ χαμηλότερες αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2015 που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Θα έπρεπε η έξοδος για το 10ετές ομόλογο να είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια, να είχε σταθεροποιηθεί η οικονομία, να είχαμε επανακτήσει κανονικά την πρόσβασή μας στις αγορές με τις μεταρρυθμίσεις που θα είχαν γίνει στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς χάσαμε τέσσερα χρόνια με αποτέλεσμα και να αυξηθεί το δημόσιο χρέος και να αυξηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να υποστούμε όλη αυτή την πολιτική της υπερφορολόγησης. ‘Αρα, είναι τέσσερα χαμένα χρόνια και φτάσαμε πάλι στο επίπεδο του 2015 ενώ θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολλά βήματα προόδου, όπως είχαν κάνει άλλες χώρες που είχαν μπει στα μνημόνια, όπως είχε κάνει η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία.

 

Ερ.: Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα “κόκκινα δάνεια” σας ικανοποιεί;

 

Απ.: Προτιμώ να δω τη ρύθμιση, όταν τη φέρουν στη Βουλή και μετά να μπορέσω να σχολιάσω. Πάλι, όμως, και το κομμάτι της ρύθμισης των “κόκκινων δανείων” είναι την τελευταία στιγμή. Είναι από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μην ξεχνάτε ότι ένας στους δύο Έλληνες οφείλει χρήματα. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει το 40%, που είναι με διαφορά το υψηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, είναι ένα φλέγον ζήτημα, που θα έπρεπε να το είχε αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή. Και δεν το αντιμετώπισε. Κι έχουμε φτάσει στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και περιμένουμε ακόμα να δούμε ποια ρύθμιση θα έρθει. Πάλι χάσαμε χρόνια ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.

 

Ερ.: Κριτική ασκείται από το κόμμα σας και για το θέμα των 120 δόσεων, που χαρακτηρίζεται -εν πολλοίς- προεκλογικό πυροτέχνημα…

 

Απ.: Εμείς έχουμε αποδείξει ότι όταν έρχεται κάτι στη Βουλή, το οποίο είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας, το υπερψηφίζουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κριτική. Και γι’ αυτό τόνισα ότι δεν κάνουμε κομπλεξική αντιπολίτευση. Υπενθυμίζω ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν στην αντιπολίτευση δεν είχαν ψηφίσει ούτε ένα άρθρο οποιουδήποτε νόμου στα 2,5 χρόνια που ήμασταν στην εξουσία. Αν η συγκεκριμένη ρύθμιση που θα φέρουν, όταν την παρουσιάσουν θα έχει οφέλη για τη χώρα και θεωρήσουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα, τότε θα την ψηφίσουμε. Αν δούμε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει, θα το συζητήσουμε. Την κριτική μας, πάντως, θα την κάνουμε στη βάση ότι θα έπρεπε να είχε έρθει στις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και όχι στις τελευταίες.

 

Ερ.: Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λένε ότι βρισκόμαστε σε ένα 4ο άτυπο μνημόνιο. Αν η Νέα Δημοκρατία ανέλθει στην εξουσία μετά τις εκλογές θα κυβερνήσει υπό αυτό το καθεστώς, που υποστηρίζει πως βρισκόμαστε τώρα;

 

Απ.: Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα 4ο μνημόνιο. Σας υπενθυμίζω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ξένους για κάποια από τα προαπαιτούμενα, τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί για να μπορέσει να “ξεκλειδώσει” ένα χρηματικό ποσό προς τη χώρα μας, όπως επίσης η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για εξωφρενικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, άρα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεσμεύσει την ελληνική οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, έχουν ψηφίσει το Υπερταμείο, στο οποίο έχει περάσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας για έναν αιώνα. Αν αυτό δεν είναι 4ο άτυπο μνημόνιο, τότε τι είναι;

 

Ερ.: Στις εθνικές εκλογές, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κατακτήσει την αυτοδυναμία; Κι αν όχι, σε ποιον πολιτικό χώρο θα βλέπατε κάποιον εταίρο για να συγκυβερνήσετε;

 

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία και επιδιώκει και πιστεύουμε ότι θα πάρουμε την αυτοδυναμία. Από εκεί και πέρα, όμως, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της οικονομίας και στη χώρα είναι ρηξικέλευθες, θα χρειαστούμε τόσο την κοινοβουλευτική όσο και την κοινωνική στήριξη από όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούμε. ‘Αρα, θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αν είναι αυτοδύναμη, να έχει ευρύτερες κοινοβουλευτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες. Τώρα, το ποιοι θα είναι δεν μπορούμε να το απαντήσουμε αυτή τη στιγμή, γιατί θα πρέπει να δούμε πώς θα είναι και η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, μετά τις εθνικές εκλογές.

 

Ερ.: “Βλέπετε” αναβίωση του δικομματισμού στις εθνικές εκλογές;

 

Απ.: Εγώ “βλέπω” μια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει ένα σημαντικό ποσοστό. Δεν μπορώ να μιλήσω για δικομματισμό ή όχι. Εμένα, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι η Νέα Δημοκρατία να αυξήσει τα ποσοστά της στο σύνολο της χώρας και την επόμενη μέρα να είναι μια ωφέλιμη για τον τόπο κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, αν θα υπάρχει αναβίωση του δικομματισμού ή αν θα υπάρχει πολυκομματισμός είναι κάτι που απομένει να το δούμε στις εθνικές εκλογές.

 

Ερ.: Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συνδυασμοί της Νέας Δημοκρατίας είναι συνδυασμοί νίκης; Θα καταφέρετε να πετύχετε τον στόχο της επικράτησης σε όλες τις περιφέρειες, όπως τον έθεσε ο πρόεδρός σας Κυριάκος Μητσοτάκης;

 

Απ.: Ο πήχης των προσδοκιών είναι υψηλός. Προφανώς θέλουμε να κερδίσουμε όλες τις περιφέρειες. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι πολίτες ανά κάθε διοικητική περιφέρεια. Θεωρούμε πως έχουμε κάνει καλές επιλογές στο σύνολο της επικράτειας και προσδοκούμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στο σύνολο της επικράτειας.

 

Ερ.: Το διακύβευμα στις ευρωεκλογές, ποιο είναι; Λέγεται από πολλούς πως είναι η ανάγκη ανάσχεσης της ανόδου της ακροδεξιάς. Για τη Νέα Δημοκρατία ποιο είναι;

 

Απ.: Αρχικά δεν ξέρουμε ακόμα, αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν παράλληλα, ταυτόχρονα, μαζί με τις εθνικές εκλογές. Η πραγματικότητα είναι, ακριβώς επειδή είμαστε σε εκλογικό κλίμα στην Ελλάδα για τις εθνικές εκλογές, ο δημόσιος διάλογος για τις ευρωεκλογές έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Νομίζω ότι ο δημόσιος διάλογος για το Ευρωκοινοβούλιο και γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αναδειχθεί περισσότερο. Από εκεί και πέρα, ο δικός μας στόχος είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και βέβαια, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, τα κόμματα τα οποία έχουν σταθερή αντι-ευρωπαϊκή πεποίθηση, να συγκρατηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά.

 

Ερ.: Νωρίτερα μιλήσατε για χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Τα συνδέετε με τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

 

Απ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών “αγγίζει” ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Οι Έλληνες, παραδοσιακά και δικαιολογημένα, δίνουμε μεγάλη σημασία στα εθνικά ζητήματά μας. Άρα, ναι, πιστεύω ότι επηρεάζει (η Συμφωνία των Πρεσπών) την άποψη των πολιτών και για τι θα ψηφίσουν.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ