«Ελπίζω ότι μέσα από τη διαβούλευση που έχει ανοίξει και την παράθεση απόψεων που θα γίνει, μπορούν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε ρυθμίσεις που φαίνονται προβληματικές», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», σχετικά με το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
«Όλα τα νομοθετήματα που ψηφίζονται σαν κώδικας -με μία ψήφο κι όχι συζήτηση κατ’ άρθρο- θέτουν και την κοινωνία, αλλά και τη Βουλή ενώπιον διλημμάτων, γιατί είναι “ή όλα ή τίποτε”. Είναι φυσικό σε έναν κώδικα που έχει 400 άρθρα κάποια να φαίνεται ότι είναι σωστά και κάποια να φαίνεται ότι είναι προβληματικά. Κανείς πρέπει να ψηφίζει ζυγίζοντας, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις γινόταν όταν ψηφίζαμε για νόμους, οι οποίοι είχαν μνημονιακή υπαγόρευση. Έτσι κι εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα πακέτο, ένα σχέδιο κώδικα, το οποίο ετοίμασε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Κάποιες ρυθμίσεις φαίνονται ότι είναι θετικές, κάποιες άλλες φαίνονται ότι έχουν ένα πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Σχετικά με τη δυνατότητα να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, στα άρθρα εκείνα για τα οποία έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις, διευκρίνισε: «Θα ακουστούν όλες οι φωνές και πρέπει να ακουστούν και να ληφθούν υπόψη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε πει ότι θα ακούσει τι θα ειπωθεί στη διαβούλευση και την κριτική θα την εξετάσει στο σύνολό της. Είτε την κριτική την κάνει η ΝΔ, είτε επιστήμονες, ειδικοί, νομικοί, απλοί πολίτες, είτε και στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πει ότι την κριτική θα την προσέξει. Σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει να τα εκτιμούμε όλα με βάση το κομματικό πρόσημο, από ποιον προέρχεται μια κριτική. Μια κριτική μπορεί να είναι βάσιμη από οποιονδήποτε κι αν προκύπτει. Επί της ουσίας, πρέπει να εξεταστεί η κριτική». «Κι εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις σε κάποιες ρυθμίσεις, νομίζω ότι όλα αυτά θα εξεταστούν», προσέθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι οι προτεινόμενες αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα ευνοούν τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, ο πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου απάντησε: «Υπάρχει ένα δεδομένο, ότι όλες οι ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν ρυθμίσεις επιεικέστερες από την προηγούμενη, έχουν αναδρομική ισχύ με βάση πάγιες αρχές του ποινικού δικαίου. Δηλαδή, όντως, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κάποιοι ωφελούμενοι. Το θέμα, λοιπόν, είναι και αν μια ρύθμιση είναι σωστή επί της ουσίας, αλλά επίσης και το ποια είναι η τομή, την οποία επιφέρει σε καταστάσεις που είναι σε εξέλιξη. Όλα αυτά πρέπει να ακουστούν με προσοχή. Πιστεύω ότι ο κ. Καλογήρου δεν πρόκειται να εξετάσει τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις, ανάλογα με το αν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, την αντιπολίτευση, ή οτιδήποτε άλλο. Θα εξετάσει -είναι καλός νομικός και ο ίδιος και νομικούς καλούς έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική ομάδα πολλούς- τις παρατηρήσεις με πολλή προσοχή, από όποιον κι αν προέρχονται».
Ερωτηθείς σε ποια ανάγκη απαντά ο νέος προτεινόμενος Ποινικός Κώδικα, σημείωσε: «Ο ποινικός μας κώδικας έχει μια ραχοκοκαλιά, μια βάση, η οποία προέρχεται από το 1950. Έκτοτε είχαν γίνει αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, οι τροποποιήσεις είχαν δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένες αντινομίες, ορισμένες δυσκολίες και βεβαίως είχαμε και κάποιες εξελίξεις στην κοινωνική ζωή, στην τεχνολογία, που μας οδήγησαν ενώπιον νέων προβλημάτων. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε με το κείμενο του 1950. Η αλλαγή ήταν αναγκαία και γι’ αυτό προσπαθεί η ελληνική Πολιτεία από το 2010 που ξεκίνησε η διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου για ποινικό κώδικα».
Αναφορικά με δημοσιεύματα που συνδέουν την προτεινόμενη κατάργηση του άρθρου 151 με τη Συμφωνία των Πρεσπών παρατήρησε: «πολλές φορές η προσπάθεια να βρεθούν πονηρά κίνητρα πίσω από τις ρυθμίσεις οδηγεί σε υπερβολές, πραγματικά».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη συζήτηση και ψηφοφορία που έγινε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος εκτίμησε πως «έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, ήταν από τις φορές που η Βουλή δούλεψε παραγωγικά, δημιουργικά, έγινε ανταλλαγή επιχειρημάτων, χωρίς ύφος καταγγελτικό, χωρίς ύβρεις. Ο καθένας βέβαια ψήφισε ό,τι πιστεύει στο τέλος, αλλά νομίζω τίμησε το κοινοβούλιο το γενικό επίπεδο των συζητήσεων για το Σύνταγμα».
«Ο πολιτισμός μας, το διακύβευμα στις ευρωεκλογές»
Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών, ο κ.Παρασκευόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «από την ακροδεξιά κινδυνεύει και η δημοκρατία, αλλά κινδυνεύει και ο πολιτισμός και η κοινωνική ειρήνη. Διότι αυτό που χαρακτηρίζει την ακροδεξιά είναι η αντίληψη ότι η βία είναι πανάκεια –είτε η βία του δρόμου με την παρακρατική μορφή, είτε η βία με καταχρήσεις της εκτελεστικής εξουσίας».
«Αυτή η αντίληψη χαρακτηρίζει την ακροδεξιά και αν ο κόσμος αφεθεί σε αυτή την αντίληψη, ο πολιτισμός που υπάρχει μέχρι σήμερα, η ειρήνη, ό,τι έχουμε χτίσει εδώ και αιώνες σιγά-σιγά, που κάνει τη ζωή μας να είναι πιο ειρηνική και πιο ήσυχη, θα καταστραφεί. Γι’ αυτό και πιστεύω πραγματικά ότι το διακύβευμα στις ευρωεκλογές αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικό», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά επισήμανε: «Ανέκαθεν ήμουν θετικός σε αυτό, έλεγα ότι είμαστε στην εποχή όπου η Αριστερά συναντάται με τη δημοκρατία και αυτό συμβαίνει επειδή με τις σύγχρονες συνθήκες, με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού, με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που δημιουργούνται -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και αλλού- πολύς κόσμος βρίσκεται στη δύσκολη πλευρά της ανισότητας, πιεσμένος και κατατρεγμένος από τις οικονομικές συνθήκες και έχει αιτήματα αλλαγής, ριζοσπαστικά, τα οποία εκφράζει η Αριστερά. Το γεγονός ότι ο κόσμος αυτός είναι πλέον πολύς σημαίνει ότι χρειάζεται τους θεσμούς της δημοκρατίας, που δίνουν ακριβώς ψήφο και δύναμη απόφασης στους πολλούς. Συναντάται αυτή την εποχή η δημοκρατία με την Αριστερά και το άνοιγμα που γίνεται ανταποκρίνεται σε ευρύτερες ανάγκες του πληθυσμού».
Σχετικά με τον τρόπο που επιχειρείται το άνοιγμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σύμπραξη την οποία έχουμε ανάγκη είναι η κοινωνική, η κοινωνική συμμαχία. Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κοινά συμφέροντα για καταπολέμηση της διαφθοράς και ιδίως για ισότητα, να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον και βεβαίως θα βρεθούν και κάποια πρόσωπα που αυτή την κατεύθυνση θα την υπηρετήσουν. Αλλά για μένα το βάρος είναι η σύμπλευση στη βάση».
Κληθείς να σχολιάσει την εισβολή μελών του Ιερού Λόχου στο Βασιλικό Θέατρο και τη διακοπή της παράστασης του ΚΘΒΕ «Πυρκαγιές», ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Είναι ένα φαινόμενο αυταρχικό, θα μπορούσαμε να πούμε και φασισμού, δηλαδή να σπεύδουμε διά της βίας και να επιβάλλουμε τη δική μας άποψη και να αποκλείουμε από άλλους ένα θέαμα και μάλιστα ένα θέαμα που αφορά την τέχνη. Αυτά τα φαινόμενα, της επιβολής με τη βία των απόψεων κάποιων ανθρώπων, πρέπει η ελληνική κοινωνία να τα αντιμετωπίσει και με την παιδεία και με την κοινωνική συσπείρωση, όχι με αντιβία».