«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί την έμπρακτη συσπείρωση δυνάμεων που μάχονται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αλληλεγγύη στα Βαλκάνια, ενάντια σε αναθεωρητικές, εθνικιστικές δυνάμεις που μπορεί να υπονομεύσουν το μέλλον της περιοχής» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφ. «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστόπουλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας από τη γειτονική χώρα, προσθέτει ότι «πάνω από 150 δημόσιοι ή επιχορηγούμενοι φορείς που πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιούσαν το όνομα Μακεδονία ή Δημοκρατία της Μακεδονίας, χάρη στη Συμφωνία αλλάζουν το όνομά τους». Επισημαίνει, επίσης, ότι «οι όψιμοι «μακεδονομάχοι» επέτρεπαν μέχρι χθες τη μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από τη γειτονική χώρα».
Ερωτηθείσα «πώς μπορεί να αλλάξει το βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ κλίμα στον Βορρά», απάντησε «οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η πατριδοκαπηλία δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», προσθέτοντας «η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εθνική γραμμή όπως χαράχθηκε το 2008, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας για μια χώρα με αυτοπεποίθηση, ικανή να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή». «Μικροκομματικά παιχνίδια στη πλάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα περάσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κ. Αναγνωστοπούλου θεωρεί ότι στις ευρωεκλογές διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ και κάθε κράτους-μέλους της ξεχωριστά, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και της Ευρώπης απαντά στα μεγάλα προβλήματα», τα οποία όπως επισημαίνει είναι «το κοινωνικό κράτος και ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, η δημοκρατική Ευρώπη, οι υπερεθνικές λύσεις σε υπερεθνικά προβλήματα, όπως η φορολόγηση των offshore, η συνοχή και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και η ανάσχεση του ρατσισμού και του εθνικισμού».
Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στήνει γέφυρες» με τις «πολλές διάσπαρτες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου που βλέπουν ότι ο κίνδυνος μιας νεοφιλελεύθερης Ευρώπης που οδηγεί σε μια μαύρη Ευρώπη της Ακροδεξιάς είναι προ των πυλών». «Ο κοινός μας στόχος δεν είναι βραχυπρόθεσμος, είναι στρατηγικός. Οι γέφυρες συνιστούν θέσεις μάχης» προσθέτει.
Τονίζει ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ξεκάθαρη. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επιλέξει μέτωπο» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ως τέτοιος πόλος επιδιώκει να αναγεννήσει την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία».
Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείσα για τις ενδείξεις ανόδου της Ακροδεξιάς στην ΕΕ, αναφέρει ότι «οι πάνω από 30 εκατομμύρια νεκροί που στοίχισαν ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη, τα ισοπεδωμένα χωριά και πόλεις, τα ολοκαυτώματα δεν επιτρέπουν σε κανέναν Ευρωπαίο να παριστάνει ότι δεν γνωρίζει».
Η κ. Αναγνωστοπούλου εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στις θέσεις του Μάρτιν Βέμπερ για «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και σημειώνει ότι αυτές οι θέσεις όπως και «η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσματος που ζητεί αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, δεν συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, δημιουργούν μόνο προνομιακές οικονομικές σχέσεις και δεν εντάσσουν την Τουρκία σε κανέναν έλεγχο σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».