“Η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν άμεσα παρεμβάσεις για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν υποστεί καίρια πλήγματα από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα μας και όχι μόνο”, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, με τίτλο “Λιτότητα και Κοινωνικά Δικαιώματα”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. “Τα κοινωνικά δικαιώματα” επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, “βρίσκονται στον πυρήνα της ατζέντας αλλά και των αντιπαραθέσεων ενόψει των Ευρωεκλογών”.
Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για “φτωχοποίηση” και “κοινωνικό αποκλεισμό” μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού στη χώρα μας, “ακόμη και μεγάλου μέρους της λεγόμενης μεσαίας τάξης”, λόγω, όπως επισήμανε “της εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησαν στη σαφή οπισθοχώρηση του κοινωνικού κράτους”. Όπως ανέφερε, “ως νομοθετική και εκτελεστική εξουσία καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που ήδη ισχύει και που θα διασφαλίζει τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της καθολικής πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, που ήδη ισχύει, επίσης, τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί, της άμβλυνσης των συνεπειών της παιδικής φτώχειας, της διασφάλισης του δικαιώματος στη στέγαση για όλους, της στρατηγικής κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, της προώθησης της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά ίση αμοιβή για την ίδια εργασία, αλλά και όσον αφορά την ισότητα ευκαιριών στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας”.
Υπογράμμισε – ακόμη – το γεγονός πως “η χώρα μας, δια της παρούσας κυβέρνησης, έβαλε στην ατζέντα της ΕΕ για πρώτη φορά -και ήταν δυστύχημα ότι δεν υπήρχε- τα κοινωνικά θέματα”. Όπως επεσήμανε, “ενώ σε άλλα πεδία ζητημάτων υπάρχουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, κανόνες και πλαίσια, επί των κοινωνικών πολιτικών δεν υπήρχε κοινό πλαίσιο και αυτό ήταν μια “αναπηρία” που κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στον πυρήνα των αδιεξόδων της ΕΕ”.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΔΝΤ που μπήκε για πρώτη φορά στην εξίσωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. “Ακριβώς επειδή η ΕΕ στα κοινωνικά ζητήματα δεν είχε κοινή πολιτική και δυνατότητα επιβολής κανόνων, θα έπρεπε κάποιος άλλος να τους βάλει στο τραπέζι. Το ΔΝΤ ήταν ο παίκτης που σε όλα τα τραπέζια, με παρούσες όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, για μια δεκαετία, έβαζε τα κοινωνικά θέματα, δηλαδή έβαζε τους άγριους περιορισμούς πάνω στην κοινωνική ατζέντα” τόνισε.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στις κοινωνικές ομάδες που είναι οι πλέον ευάλωτες, όπως οι γυναίκες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι νέοι, οι μετανάστες, οι Ρομά, οι μακροχρόνια άνεργοι, καλώντας τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της να εργαστούν από κοινού με την Πολιτεία για ν’ αντιμετωπίσουν τ’ αποτελέσματα της λιτότητας στα κοινωνικά δικαιώματα. Όπως επεσήμανε “οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης περιέλαβαν και το κεφάλαιο των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ήδη, και από την προχθεσινή δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, έχουν κριθεί αναθεωρητέα τα άρθρα 21 και 22 του Συντάγματος για την κατοχύρωση επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, για την αναγνώριση δικαιώματος στην υγεία, για την κατοχύρωση βασικών κοινωνικών αγαθών, του δικαιώματος στην εργασία, των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.λ.π.”.
Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την πεποίθηση πως “όλοι πρέπει να εργαζόμαστε για μία Δικαιοσύνη ισχυρή και ανεξάρτητη. Χρειαζόμαστε δικαστικούς λειτουργούς με φρόνημα υψηλό και σθένος κοινωνικό, που να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τους πολίτες”.