Εκλογές άμεσα ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Το αίτημα της άμεσης προσφυγή στις κάλπες με σύστημα απλής αναλογικής έθεσε από το βήμα της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στο ΣΕΦ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Αλέξης Τσίπρας.

 

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για έναν ανοιχτό πολιτικό διάλογο με όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις “που αντιλαμβάνονται την ιστορική κοινωνική ευθύνη να βάλουν φρένο στη λεηλασία της χώρας και του λαού”.

 

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τόνισε ότι αυτές είναι δευτερεύουσες μπροστά στο ιστορικό καθήκον που τίθεται σε αυτές τις δυνάμεις να αποτρέψουν την λεηλασία του λαού και της χώρας.

 

Διατύπωσε επιπλέον, από το βήμα της Συνδιάσκεψης, ένα μίνιμουμ πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση του πολιτικού διαλόγου τον οποίο προτείνει και το οποίο αποτελείται από τους εξής άξονες:

 

1. Απεμπλοκή από το μνημόνιο. Διότι λύση με το μνημόνιο ενεργό δεν μπορεί να είναι λύση.

 

2. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του.

 

3. Ακύρωση των μνημονιακών νόμων για εργασία και συντάξεις. Διότι αυτός είναι ο βασικός αντικειμενικός σκοπός αυτής της σύμπραξης.

 

4. Κοινωνικοποίηση των τραπεζών και δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, για να πάψουν οι τραπεζίτες να επιβάλλουν την ατζέντα τους και να λειτουργήσουν οι τράπεζες για να ξανανασάνει η οικονομία και να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες.

 

5 Αναδιανομή του εισοδήματος για να πληρώσουν όσοι δε πλήρωναν τόσα χρόνια, όσοι έχουν εκατομμύρια καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας και για να μην βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο.

 

6. Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Που στοίχησαν στην Ελλάδα 100 δισ. παραπάνω από το μέσο όρο της ΕΕ την τελευταία εικοσαετία.

 

7. Ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Καθιέρωση της απλής αναλογικής.

 

“Αυτά τα στοιχεία είναι η δική μας συμβολή και όχι απαρέγκλιτες προϋποθέσεις για τον κοινό μας βηματισμό” είπε, χαρακτηριστικά.

 

Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας πως “επί ενάμιση χρόνο κατεδαφίζει απροκάλυπτα τη κοινωνία, διαλύει το κοινωνικό συμβόλαιο, βγάζει στο σφυρί την Ελλάδα με πρόσχημα και με απειλή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας”. Έκανε λόγο για πολιτική “λιτότητας και κοινωνικής κατεδάφισης που γεννά ύφεση και ανεργία”, καθώς και για “μέτρα που έλαβαν με την διαρκή απειλή της χρεοκοπίας και τα οποία εκτίναξαν το χρέος σε αστρονομικά μεγέθη”.

 

“Η διαρκής λύση που επιστρατεύουν είναι νέα επαχθή δάνεια στη πλάτη του ελληνικού λαού” πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι επιλογές της κυβέρνησης “ξεδιάντροπα έχουν μοναδικό στόχο να σώσουν τις τράπεζες και το κεφάλαιο, με τίμημα σκληρό, τη διάλυση μιας χώρας, τη λεηλασία ενός λαού”.

 

Σημειώνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προειδοποιήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι “τα φάρμακα που μας δίνουν είναι ληγμένα, από τότε που το ΔΝΤ τα έδινε στην Αργεντινή και στους λαούς της Λατινικής Αμερικής βυθίζοντάς τους στην απελπισία, ότι η αγωγή είναι χειρότερη από την ίδια την ασθένεια και ότι τα μέτρα του μνημονίου θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία”.

 

Χαρακτηρίζοντας ως “αποφράδα ημέρα” την 29η Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση “με την ωμή καταστολή και τη βία, με τις απειλές των τανκς και τον διαρκή εκβιασμό περί χρεοκοπίας πέρασε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης διάλυσης της κοινωνίας και ταχείας εκποίησης της χώρας” ο κ. Τσίπρας είπε ότι 15 μέρες μετά “οι ίδιοι προσπαθούν να βαφτίσουν το ψάρι κρέας, να χρυσώσουν το χάπι. Και χρησιμοποιούν τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία παίζοντας με τις λέξεις και με τη μετάφραση όχι όμως για να μην πονέσουν τον κόσμο, αλλά για να μη πονέσουν οι τράπεζες από την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου”.

 

“Δεν μπορούμε να προσδοκούμε και να περιμένουμε καμία λύση από μια κυβέρνηση που αρνείται να υπερασπιστεί το συμφέρον του λαού, από μια κυβέρνηση που τα έχει δώσει όλα, ούτε (μπορούμε να προσδοκούμε) από τις εντατικές διαπραγματεύσεις των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους εκπροσώπους της διεθνούς τοκογλυφίας των τραπεζιτών” είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Επικαλούμενος πληροφορίες ότι ετοιμάζεται σχέδιο ” που θα το παρουσιάσουν ως σωτηρία, ενώ στη πραγματικότητα απλά θα μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στις τράπεζες και ασφυξία στους λαούς”, είπε: “τους προειδοποιούμε να μη τολμήσουν να πανηγυρίσουν και να βαφτίσουν σωτηρία ένα τέτοιο σχέδιο υποθήκευσης του μέλλοντος και λεηλασίας και να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε διευθετήσεις που θα αφορούν το μέλλον του λαού μας, ερήμην του λαού”.

 

“Εμείς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να τους αφήσουμε να λεηλατήσουν τη χώρα, να δεσμεύσουν τρεις γενιές, να εκχωρήσουν τη λαϊκή κυριαρχία, να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη της διεθνούς τοκογλυφίας, της εγχώριας διαπλοκής και της κρατικοδίαιτης τραπεζοκρατίας” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε τέτοιες επιλογές “με μια πλαστή και εκβιαζόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία” και είπε ότι “αυτή η κυβέρνηση είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό και πρέπει να φύγει το συντομότερο”.

 

Αναφερόμενος στις “πλατείες”, μίλησε για “ένα πρωτοφανές κίνημα με παλλαϊκά χαρακτηριστικά που πλημμύρισε τις πλατείες και τους δρόμους αψηφώντας πρώτα τις επιθέσεις λάσπης, και αμέσως μετά την καταστολή και τα δακρυγόνα” και πρόσθεσε ότι “το κίνημα αυτό ήρθε για να μείνει”.

 

“Η δική μας αριστερά” συνέχισε, “δεν φοβήθηκε αυτό το αυθόρμητο κίνημα, όπως κάποιοι άλλοι, αλλά συμμετείχαμε και εξακολουθούμε να συμμετέχουμε πηγαίνοντας εκεί για να ακούσουμε και να μιλήσουμε, ενώ συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις, πολιτικές και οργανωτικές, στην επιτυχία και την μαζικοποίηση αυτής της υπόθεσης”.

 

“Οφείλουμε να μελετήσουμε προσεκτικά και σε βάθος τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι πλατείες” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η σύγκληση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης άργησε ενώ εκτίμησε ότι “οι ανάγκες των καιρών μας προσπερνάνε”.

 

“Υπάρχει μια τεράστια κρίση δημοκρατίας και εκπροσώπησης αμφίδρομη ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες. Ας δείξουμε εμείς εμπιστοσύνη στον κόσμο μας, στον κόσμο της Αριστεράς, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι είναι αναγκαιότητα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να προχωρά μπροστά.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπάρχει “ανάγκη να προχωράμε με συναίνεση όλοι μαζί”, ενώ αναφερόμενος στην δημοσκοπική άνοδο που καταγράφεται είπε ότι “δεν θα πανηγυρίσουμε, όχι μόνο γιατί καήκαμε στο χυλό και κρατάμε μικρό καλάθι αλλά γιατί είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το τι επιδιώκουμε”.

 

“Δεν επιδιώκουμε να σώσουμε το δικό μας μαγαζί, δίπλα στα άλλα μαγαζιά του πολιτικού συστήματος, αλλά επιδιώκουμε να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα” είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι “στόχος μας δεν είναι να φέρουμε ένα καλό ποσοστό και να βγάλουμε περισσότερους βουλευτές, αλλά να αποτρέψουμε την επερχόμενη κοινωνική καταστροφή και να μετατρέψουμε την νέα κοινωνική πλειοψηφία που περπατάει και ανασαίνει στους δρόμους και στις πλατείες, σε πολιτική πλειοψηφία, δημιουργώντας τους όρους ενός νέου συνασπισμού εξουσίας”.

 

Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαφορών ανάμεσα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε δευτερεύουσες μπροστά στο καθήκον “να σταματήσουμε τη κοινωνική λεηλασία και το ξεπούλημα της χώρας” και κάλεσε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να απευθυνθεί “σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, στους σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το δικομματισμό” και “σε όλους όσους συνειδητοποιούν ότι πρώτιστο καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε τη λεηλασία της χώρας και τη κοινωνική διάλυση”.

 

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διαφορές “ενδεχομένως πολλές” αλλά και για “βήματα που έχουν γίνει, όπως στο θέμα της Ευρώπης”.

 

“Οι διαφορές μας δεν είναι πιο σημαντικές από την ανάγκη να εκφράσουμε την πλειοψηφία του λαού που δε θέλει το μνημόνιο” είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Σε ότι αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είπε “αυτή τη στιγμή δε είναι προϋπόθεση η απόλυτη συμφωνία στο θέμα της Ευρώπης για την συμπόρευσή μας ενάντια στο μνημόνιο. Η συμπόρευση των δυνάμεών μας στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι πλέον πολύτιμη εμπειρία”.

 

Σε ότι αφορά την Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έκαναν λάθος που εγκατέλειψαν τον Συνασπισμό και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και αυτό αποδεικνύεται από τις τελευταίες τοποθετήσεις τους ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο, ωστόσο πρόσθεσε ότι “ένα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και με άλλα λάθη”.

 

“Οι τοποθετήσεις των Οικολόγων-Πρασίνων απέναντι στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο τους κατατάσσουν ξεκάθαρα στο στρατόπεδο των δυνάμεων που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική” είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος στη συνέχεια χαρακτήρισε “πράξη γενναιότητας” την αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ των μελών του ”Άρματος Πολιτών” εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι “μπορούμε σε όσα συμφωνούμε να προχωρήσουμε μαζί”.

 

“Να απευθυνθούμε στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και να τους ενθαρρύνουμε να κάνουνε βήματα, να διαχωριστούν από το κόμμα του μνημονίου. Και να τους πούμε ότι παρά τις διαφορές μας είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες. Η συνάντησή τους με τη ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη δυναμική” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έκανε λόγο για συμπόρευση με τις παραπάνω δυνάμεις ώστε “αν όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κλείσει ο δρόμος του μνημονίου ας τον κλείσουμε όλοι μαζί”.

 

“Ας συμπορευτούμε σε ένα κοινό μέτωπο, σε μια εκλογική συμμαχία που θα κάνει τη δηλωμένη λαϊκή βούληση εναντίον του μνημονίου να τελεσφορήσει” πρόσθεσε.

 

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α “καταλύτη της ενότητας της αριστεράς” ο κ. Τσίπρας κάλεσε, τέλος, σε συστράτευση για “ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ισχυρό, μαζικό , δυνατό, στα κινήματα, στους δρόμους, στις πλατείες, στους αγώνες του λαού μας για ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο αύριο”.

 

Πρώτη Καταχώρηση: Σάββατο, 16. 07. 2011 – 15:03

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ