Πετρόπουλος για αναδρομικά: Θα δώσουμε αυτά που μπορούμε

Ξεκαθάρισμα από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Φρένο στις εκτιμήσεις, στις προσδοκίες, αλλά και στην κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες από τους πολίτες που διεκδικούν αναδρομικά, επιχειρεί να βάλει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

 

«Θα δώσουμε αυτά που μπορούμε και χωρίς δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Τάσος Πετρόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με αφορμή πρωτοσέλιδα που αναφέρονται στην υπόθεση των αναδρομικών και τα προβλήματα που αυτά θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό.

 

Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος εμμέσως κάνει έκκληση προς το ΣτΕ προκειμένου από την πλευρά τους οι δικαστικοί να αναλάβουν την όποια ευθύνη για το θέμα της υποχρέωσης του προϋπολογισμού.

 

«Πιστεύω» είπε ο κ. Πετρόπουλος «πως το ΣτΕ θα λάβει υπόψιν του και έχει υποχρέωση να λάβει υπόψιν του, τα δημοσιονομικά του προϋπολογισμού».

 

Τέλος, για την αντιπολίτευση είπε «ότι είναι παραφροσύνη να ζητά από την αριστερά, όλα εκείνα που αυτή περιέκοψε στα χρόνια των μνημονίων. Εμείς, ήδη, έχουμε αποκαταστήσει πολλές αδικίες που έγιναν, ωστόσο δεν μπορούμε να δανειστούμε και από το μέλλον», κατέληξε στην συνέντευξή του ο υφυπουργός.

 

 

Φόβοι για εκτροχιασμό


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι  εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες ασφαλισμένων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει δεύτερος γύρος επαφών προκειμένου να διασαφηνιστεί το σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση του «τσουνάμι» των διεκδικήσεων.

 

Επιπλέον, ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για το αν αναμένονται περαιτέρω δικαστικές αποφάσεις – «βόμβες».

 

Βάσει των σημερινών δεδομένων, το ποσό των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση, για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, θα κυμανθεί από 4,5 δισ. ευρώ έως και 6 δισ. ευρώ κατ’ έτος!

 

Για τον καθορισμό των τελικών ποσών θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί -από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ-  εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει το σύνολο των αναδρομικών (δηλαδή για 3,5 έτη, έως το τέλος του 2018) ή αν θα περιοριστεί στην καταβολή των αναδρομικών για το διάστημα του Ιουνίου του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

 

Η πρώτη περίπτωση προκαλεί ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους θεσμούς, καθώς θεωρείται ότι πρόκειται για εξέλιξη που, υπό συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει τον «εκτροχιασμό» του προϋπολογισμού.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ