Σκοπεύει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το διάδοχο σχήμα Κατσέλη χωρίς το «ΟΚ» των δανειστών
Στην ύστατη λύση σκοπεύει η καταλήξει η κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης κι αυτή δεν είναι άλλη από το να προβεί σε μονομερή κίνηση σχετικά με την α’ κατοικία, η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο αγκάθι για την συμφωνία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα καταθέσει την Παρασκευή τη ρύθμιση στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ένα νέο σχέδιο να παρουσιάσουν στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Κοστέλο, ο οποίος βρίσκεται στην χώρα μας με αφορμή το συνέδριο του ΙΟΒΕ, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου νόμου μέχρι το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα.
Στην περίπτωση που οι συνομιλίες δεν ευδοκιμήσουν και οι δανειστές συνεχίζουν την πίεση για μείωση του αριθμού των δανειοληπτών, οι οποίοι θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τότε η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων.
Το οικονομικό επιτελείο, μετά και τις ανακοινώσεις Τσίπρα έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και πλέον φοβάται το πολιτικό κόστος στην περίπτωση που αναγκαστεί να μαζέψει τα όσα έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς. Βέβαια, δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα κάνει μία ακόμα κωλοτούμπα, αλλά αυτή τη φορά βρισκόμαστε λίγο πριν τις εκλογές και όλα μετράνε.
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους δανειστές Τσακαλώτο, Λιάκο και Παπαγιαννάκο στέφθηκε με πλήρη αποτυχία. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, καταγράφηκαν οι διαφωνίες ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τις 25 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται διατεθειμένη να μειώσει το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να τα κρατήσει εντός του πλαισίου προστασίας, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των θεσμών. Αντίθετα δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει την περίμετρο προστασίας για τα στεγαστικά «ψαλιδίζοντας» την αντικειμενική αξία των 250.000 ευρώ.
Οι θεσμοί ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια (από 250.000 ευρώ) και το ύψος της οφειλής να είναι μέχρι 100.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ). Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα στις 130.000 ευρώ.