«Στις 27 Μαρτίου με έναν πολύ συγκεκριμένο και σαφή τρόπο θα γίνουν οι επισημάνσεις, που έχουν σχέση με τις συγκλίσεις και συνεργασίες, προκειμένου η προοδευτική πολιτική να είναι παρούσα, όχι μόνο με προσανατολισμό και τελικό στόχο τις ευρωεκλογές, αλλά συνολικότερα σε μια μακρύτερη πορεία, η οποία θα υπερβαίνει ακόμη και τις εθνικές εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», για την πολιτική εκδήλωση, που διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.
«Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικής πολιτικής και νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής -πολλές φορές και με ακροδεξιές εκδοχές- είναι υπαρκτή. Και αυτή η διαχωριστική γραμμή βαθαίνει, κατά συνέπεια όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο περιεχόμενο μιας προοδευτικής πολιτικής πρέπει να συγκλίνουν, να διαμορφώσουν έναν πόλο, προκειμένου να ανασχεθεί η άνοδος του νεοφιλελευθερισμού και προφανέστατα και της Ακροδεξιάς, η οποία έχει πάρα πολλές εκφάνσεις -και φασιστικού χαρακτήρα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και κατά συνέπεια όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ή αυτοαναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία και την προοδευτική πολιτική οφείλουν να συγκλίνουν, για να διαμορφώσουν αυτόν τον προοδευτικό πόλο», επισήμανε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη», συνέχισε, «έχει μεγάλη ανάγκη να μπορέσει να αφομοιώνει κάθε μέρα μια προοδευτική πολιτική, που θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, θα αποκρούει τη λιτότητα, θα βγάζει τις χώρες από τον ασφυκτικό κλοιό της συντήρησης και νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν να προωθηθούν στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής».
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του υπό συγκρότηση σχήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι «το να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κομματικός φορέας είναι άλλης τάξης ζήτημα».
«Όταν μιλάω για την ύπαρξη δύο πόλων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εισήγηση ή προτροπή για τη δημιουργία δικομματισμού. Είναι δυνατόν τα κόμματα να έχουν τον δικό τους αυτοπροσδιορισμό, αλλά πέραν αυτού οι συγκλίσεις, οι συνεργασίες, οι οσμώσεις πολιτικών που περιέχουν το προοδευτικό στοιχείο είναι αναγκαίες», διευκρίνισε.
Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Κουβέλης είπε ότι «δεν πρέπει να αισθάνεται απειλούμενο, καθώς είναι άλλο ζήτημα η δημιουργία του πόλου και τελείως διαφορετικό η ύπαρξη των κομμάτων, αποτελεί σαφή τοποθέτηση ότι κανένας δεν επιδιώκει ούτε να λεηλατήσει, προφανώς, ούτε να εξαφανίσει τον αυτοπροσδιορισμό των επιμέρους κομματικών σχηματισμών».
Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών απάντησε ότι «οι πολιτικοί συσχετισμοί, που θα διαμορφωθούν μέσα στην Ευρώπη, είναι ένα κρίσιμο μέγεθος αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το δεδομένο ότι στη βάση μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μιας πολιτικής λιτότητας, που αφήνει τεράστια κοινωνικά στρώματα έξω από τα αποτελέσματα της οικονομίας, έχει οδηγήσει σε όλα αυτά τα οποία ονομάζω ευρωπαϊκός φυγοκεντρισμός. Κατά συνέπεια είναι κρίσιμο μέγεθος πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στο νέο Eυρωκοινοβούλιο», αν και «πράγματι σε μεγάλο βαθμό οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών και πάλι θα έχουμε την αντιπαράθεση της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής».
«Εκτιμώ ότι σε αυτή την αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία που διαμορφώνει είναι δυνατόν και θα έχει ένα πάρα πολύ καλό και σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα», είπε, χαρακτηρίζοντας «αναγκαίο προεκλογικό λόγο προκειμένου να εξασφαλίσει συσπειρώσεις ή και προσέλκυση ψηφοφόρων» τη διατύπωση από την πλευρά της ΝΔ προβλέψεων περί ευρείας δικής της εκλογικής νίκης.