Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της στον Γιώργο Παπανδρέου.
Η κ. Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου “Ατέρμονο πεδίο – Δελφοί” που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού.
Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.
Η ίδια, είπε, ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ -Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.
Συνάντηση με Παπούλια
Την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση επαναβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Η κυρία Κλίντον εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της Ελλάδας, ενώ ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τόσο την ίδια όσο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την στήριξή τους και τις παρεμβάσεις τους στους ευρωπαίους ηγέτες υπέρ της χώρας μας.
Τετ α τετ με Βενιζέλο
“Με την κα. Κλίντον είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συζήτηση επί των λεπτομερειών, αλλά πάντα με πολιτική προσέγγιση, γιατί η αμερικανική κυβέρνηση και η ίδια η Υπουργός των Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική εθνική αφήγηση γι’ αυτά που κάνει και για τις προοπτικές που υπάρχουν.
Η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ επίσης και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει. Σημειώνουν δε και το παραμικρό επίτευγμα, το παραμικρό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας. Γιατί στόχος πάντα είναι η ανάπτυξη, στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, στόχος είναι να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση της ως μία ανταγωνιστική χώρα μέσα στην ΕΕ και μέσα στην παγκόσμια αγορά.
Επρόκειτο, λοιπόν, για μια πολύ ουσιαστική και φιλική συνάντηση, η οποία ήταν πραγματικά μια συνάντηση εργασίας για να επιδιώξουμε κοινούς στόχους. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και εξέφρασα την ικανοποίησή μου αυτή προς την κα. Κλίντον”.
Υπογραφή διμερούς συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας
Τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της», έδωσε σήμερα από το Μουσείο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον.
Από την αίθουσα με φόντο τον Παρθενώνα, ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης και η Αμερικανίδα ομόλογός του υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου, ένα Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα». Ατενίζοντας εξάλλου την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα αξιωματούχος παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».
Στο καλωσόρισμά του στο «σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει την ενότητα των αρχαίων χώρων» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η χώρα μας «υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών», στην καταπολέμηση της οποίας θα προσφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία.
Ο κ.Λαμπρινίδης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Πολιτισμού Π.Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά για να είναι σήμερα έτοιμο προς υπογραφή το Μνημόνιο και απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Αμερικανών επισκεπτών που θα δουν αυτούς τους θαυμάσιους θησαυρούς», ενώ παραπέμποντας σε προηγούμενη αναφορά της κ.Κλίντον πως «δεν είναι κοινές μόνον οι πολιτικές μας, είναι και οι αξίες μας», καλωσόρισε «στο σπίτι της» την κ.Κλίντον.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνοντας το κίνητρο της υπεξαίρεσης. Η κ.Κλίντον παρατήρησε πως αυτή είναι η 15η συμφωνία με το ίδιο αντικείμενο που υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες («από την Καμπότζη ως την Κύπρο») και έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν μακρά (40χρονη) παράδοση αφοσίωσης στη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.