«Αυτό που είπα και επαναλαμβάνω είναι ότι 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει τους βόρειους γείτονές μας, αποκλειστικά και μόνο, με τον όρο “Δημοκρατία της Μακεδονίας” την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ισχυρίζονταν πως είναι κληρονόμοι της ελληνικής Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό τελείωσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προχθές, μάλιστα, υπήρχε και συμφωνία για την απάλειψη αλυτρωτισμών από τα βιβλία τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real FM για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Παππάς, ο οποίος μίλησε σε παράλληλη σύνδεση με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη, συνέχισε λέγοντας ότι «η πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί -διότι κάποιοι επέλεξαν να κάνουν καριέρα με το ζήτημα του Μακεδονικού, η οποία ευτυχώς τελείωσε- είναι ότι είχαμε αφήσει τους γείτονές μας με την προηγούμενη ανιστόρητη ηγεσία τους να παραχαράσσουν κυριολεκτικά την ιστορία».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κόσμου, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «οι αντιδράσεις στις παρελάσεις είναι προφανές ότι αφορούν έναν διαρκώς μειούμενο κομμάτι του κόσμου. Οι απόψεις μπορούν να ποικίλλουν γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι ακρότητες αφορούν μια μειοψηφία κι ένα οργανωμένο κομμάτι που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή. Και στο Κιλκίς και στη Βέροια, περιοχές που επισκέφθηκα πριν από λίγες μέρες, οι αντιδράσεις ήταν από ακραία μειοψηφία». Και πρόσθεσε: «Στο Κιλκίς συνάντησα τους προέδρους των Κοινοτήτων των Ευζώνων και της Ειδομένης και, με τους οποίους έχουμε διαφορετική άποψη στο θέμα του Μακεδονικού και συζητήσαμε πώς οι πολίτες θα έχουμε πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια. Δηλαδή, οι κάτοικοι στους οποίους κάποιοι έλεγαν ψέματα για το Μακεδονικό ήταν στο “μαύρο”, χωρίς τηλεοπτικό σήμα».
«Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις, τις οποίες αρέσκεται να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο μιντιακό συγκρότημα και το κόμμα της ΝΔ, [φαίνεται] ότι ο πολιτικός συσχετισμός δεν έχει επηρεαστεί από το Μακεδονικό. Ο κ. Μητσοτάκης να πάει στο Κιλκίς, αλλά να πει στους πολίτες της περιοχής αυτό που έχει δηλώσει στο εξωτερικό. Ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού με την προσδοκία να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ν. Παππάς είπε ότι «θα πρέπει ειλικρινώς να παραδεχτεί η ΝΔ ότι ήταν υπερβολική κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Μακεδονικό, να συζητήσουμε στα σοβαρά τι προβλέπει η Συμφωνία και να δούμε τα οφέλη που θα έχει η χώρα από την εφαρμογή της».
Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε: «Διπλωματικά ορθώς η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει συλλάβει ότι το βασικά μας πρόβλημα είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία και γι’ αυτό επιδιώκουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας και με τους Βόρειους γείτονές μας, ώστε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίλυση και την προστασία των δικαιωμάτων μας σε σχέση με την Τουρκία. Λύνουμε και τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, οικοδομούμε και βαθαίνουμε τις τριμερείς συμφωνίες, οι οποίες υπάρχουν σε επίπεδο νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Και υπογράμμισε: «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδείξει σε κάθε στιγμή ότι είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της χώρας μας, τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει ένα κεντρικό ρόλο στα Βαλκάνια, τον οποίο δεν είχε με εκείνους που έκαναν καριέρα στο Μακεδονικό. Τα πρακτικά αποτελέσματα φαίνονται από τις συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας και το ρόλο που κατακτά ενεργειακά η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Η στρατηγική της χώρας έχει αποδώσει και έχει αναδείξει τα συμφέροντά της, ως συμφέροντα των χωρών της περιοχής».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει διαιρέσει τον ελληνικό λαό όπως επίσης ότι αυτά τα περίφημα οφέλη γίνονται αντιληπτά μόνο από την κυβέρνηση. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες αισθανόμαστε ότι η συμφωνία θα έχει πάρα πολύ δυσμενείς συνέπειες, τα ζητήματα έχουν ανοίξει: και το ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας και τα εμπορικά σήματα. Το πώς θα εξελιχθεί και το θέμα των βιβλίων (…). Είναι θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας». Συνεχίζοντας ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «ο διχασμός και η διαίρεση απεικονίζεται και στις αντιδράσεις του κόσμου. Εγώ δεν ξέρω την πολιτική ταυτότητα όσων διαμαρτυρήθηκαν, το αν είναι στη Χρυσή Αυγή ή όχι, αλλά είδα ευρεία συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις αντιδράσεις και αυτό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως περιθωριακό. Υπάρχει μια καθολική απόρριψη της Συμφωνίας (σ.σ. των Πρεσπών) από τον ελληνικό λαό και η εμμονή της κυβέρνησης να την υλοποιήσει, έχει δημιουργήσει βαθύτατη διαίρεση μέσα στον κόσμο, και είναι ευθύνη της κυβέρνησης αυτή η διαίρεση».
«Εγώ θα πάω την Τετάρτη να μιλήσω στο Κιλκίς, εκεί που μίλησε ο κ. Παππάς και θα δούμε εκεί την απήχηση που έχει η Νέα Δημοκρατία και την απήχηση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχουμε πει, είναι ότι αυτοί που ζητούν να δεσμευτούμε για την κατάργηση της Συμφωνίας, στην πραγματικότητα δεν ξέρουν ότι επειδή έχει γίνει η ζημιά, με την κατάργησή της ούτε θα βγούνε τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ, ούτε θα επιστρέψουν στην ενδιάμεση συμφωνία. Έχετε κάνει καταστροφή στο εθνικό ζήτημα και αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το μόνο χαρτί που μας απομένει, την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ – για να απαλύνουμε τα δεδομένα της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο βουλευτής της ΝΔ είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρησιμοποιεί την απειλή πολεμικής βίας στις διεθνείς και διπλωματικές της σχέσεις, και όποιος δεν θέλει να το καταλάβει, δεν θέλει να δει το πρόβλημα από αυτή της τη στάση. Με αυτό το δεδομένο, πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα ότι πρέπει να προετοιμαστεί και διπλωματικά και αμυντικά να απαντήσει σε αυτό. Ή θα υποχωρείς συνεχώς ή θα πρέπει να είσαι ικανός να απαντήσεις. Όσο δεν γίνεται αντιληπτό αυτό σε διπλωματικό επίπεδο, δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις και στα Σκόπια και η συνέχεια αυτού του δόγματος είναι ότι επειδή η Τουρκία είναι μεγάλη πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις και εκεί, με αποτέλεσμα να γίνονται εθνικές παραχωρήσεις παντού με απαράδεκτες δηλώσεις περί του Αιγαίου από την Τουρκία. Ο λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ατζέντα των μέτρων που είχε πει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε μιλήσει και για τον διαχωρισμό της εκκλησίας και για τη Συμφωνία -δεν έκρυψαν κάτι- αλλά από την πρώτη ατζέντα δεν έγινε τίποτα και από ό,τι δεν άρεσε στον κόσμο τα υπέστησαν όλα».