Συνεργασία Ελλάδας-Λιθουανίας για την ενίσχυση μικρομεσαίων αγροκτημάτων

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων αγροκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει των αποφάσεων της χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής την περίοδο 2021-2027, αποφάσισαν να αναλάβουν ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Λιθουανός ομόλογός του, Gierius Surplys, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

 

«Βρήκαμε ως κοινό σημείο ότι η ενίσχυση των μικρών εκμεταλλεύσεων και η κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε μια σύγκλιση στην ανά εκμετάλλευση ενίσχυση μπορεί να είναι ένας δρόμος που να λύσει πολλά προβλήματα σύγκλισης», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης.

 

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι οι δυο χώρες αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού μια προσπάθεια συζήτησης για την ενίσχυση των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και να στραφεί η συζήτηση από την εξωτερική σύγκλιση ανά εκτάριο. «Αυτό είναι πιο δίκαιο και πιο αντιπροσωπευτικό στις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη και στις χώρες τις δικές μας», είπε σχετικά ο κ. Αραχωβίτης και επεσήμανε πως «η ενίσχυση θα πρέπει να είναι στις μικρές εκμεταλλεύσεις γιατί η κατανομή των ενισχύσεων ανά εκτάριο στην εξωτερική σύγκλιση ευνοεί τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις, πράγμα που είναι μακριά από τη λογική και την πρακτική των δυο χωρών, αλλά και της λογικής της σύγκλισης που πραγματικά θέλουμε σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη».

 

Παράλληλα οι δυο πλευρές ζήτησαν, ανεξαρτήτως Brexit, την αύξηση των κονδυλίων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα οποία σήμερα κυμαίνονται πανευρωπαϊκά από 55 έως 57 δισ. ευρώ ανά έτος.
Από την πλευρά του ο Λιθουανός υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προστασία των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη μελλοντική ΚΑΠ.

 

Παράλληλα ο κ. Surplys επεσήμανε ότι η συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του ήταν πάρα πολύ χρήσιμη «διότι τώρα πλέον μπορέσαμε να έρθουμε πιο κοντά στις απόψεις μας και να θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών».

 

Για τη νέα ΚΑΠ ο Λιθουανός υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι βρέθηκαν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ των δυο χωρών τονίζοντας πως «πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τις κοινές μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη μελλοντική ΚΑΠ, άλλωστε για αυτό θεσμοθετήθηκε και η ΚΑΠ».

 

Υπογράμμισε ότι και οι δυο χώρες θα προσπαθήσουν προκειμένου να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέα ΚΑΠ, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος «οι φιλοδοξίες είναι πολύ υψηλές, οι φιλοδοξίες για αυτό το χρονικό διάστημα και ειδικότερα οι φιλοδοξίες ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων και επομένως πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση, πρέπει να υπάρχουν τα κονδύλια» και συμπλήρωσε «θα κάνουμε λοιπόν ό,τι είναι δυνατόν είτε με είτε χωρίς το Brexit, ώστε η χρηματοδότηση της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και να μην μειωθεί».

 

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση έλαβαν μέρος η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης καθώς και ο πρέσβης της Λιθουανίας στην Ελλάδα, Rolandas Kačinskas.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ