Στο «κόκκινο» οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας
Στο «κόκκινο» οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας μετά και τη νέα προσπάθεια κρατικοποίησης γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας, με την απόφαση 172 καθώς μπορεί να αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το συγκεκριμένο ΦΕΚ, ωστόσο η ανησυχία κάθε άλλο παρά έχει εκτονωθεί και παραμένουν τα ερωτηματικά κατά πόσο η απαλοιφή αυτή έχει νομική αξία.
Μετά και τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς που προειδοποίησε τα Τίρανα με μπλόκο στην πορεία της στην ΕΕ, εάν ο Έντι Ράμα επιμείνει στην πραξικοπηματική απόφαση της για κρατικοποίηση των περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας, η αλβανική κυβέρνηση φρόντισε να την εξαφανίσει από το Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως.
Ωστόσο η τελική έκβαση της υπόθεσης δεν είναι σαφής αφού σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ακόμα και αν η απόφαση 172 να αφαιρέθηκε από το ΦΕΚ παραμένουν σε ισχύ η απόφαση 708 και η υπόλοιπη σχετική νομοθεσία που αφαιρεί από τους Έλληνες τις περιουσίες τους και ως εκ τούτου νομικές πηγές σημειώνουν το γεγονός ότι ο νόμος 172 ισχύει από τη δημοσίευσή του με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο αν η αφαίρεση της απόφασης των Τιράνων από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης συνεπάγεται και την κατάργησή του.
ΥΠΕΞ: Σαφής η θέση της Ελλάδας
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνιζαν το μεσημέρι του Σαββάτου ότι: «Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σαφής ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών.
Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας. Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».