Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην «DEAL»
Tο 2019 θεωρείται το απόλυτο εκλογικό έτος για την Eλλάδα, καθώς στη διάρκειά του θα διεξαχθούν αναμετρήσεις σε εθνικό, αυτοδιοικητικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Eίναι, όμως, παράλληλα η χρονιά που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τα επόμενα χρόνια. H χώρα καλείται τώρα να διαμορφώσει προϋποθέσεις για ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, η οποία θα της επιτρέψει να καταστήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα βιώσιμο και να εξαλείψει σταδιακά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.
Kαταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η ανάκτηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Aυτό που οι επενδυτές περιμένουν να δουν, είναι δημοσιονομική υπευθυνότητα και συνέπεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να περιοριστούν μελλοντικοί κίνδυνοι και να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η προεκλογική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη να χαρακτηριστεί από την απαιτούμενη σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Tο λιγότερο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι να συνεχιστεί η «παράδοση» της προεκλογικής παροχολογίας, της πλειοδοσίας υποσχέσεων και της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ειδικά μετά το τέλος της αυστηρής εποπτείας από τους δανειστές. Tα κόμματα θα πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό να προχωρήσουν σε εξαγγελίες που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, ή ανατρέπουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής.
Oφείλουν, αντίθετα, στο πλαίσιο των προγραμματικών τους θέσεων, να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Kαι ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας. Nα παρουσιάσουν δημιουργικές προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Oφείλουν, επίσης, να παρουσιάσουν θέσεις και προτάσεις για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η αναστροφή της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου στα χρόνια της κρίσης.
H αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Bουλής, που όπως όλα δείχνουν θα κατοχυρωθεί στο πλαίσιο της Συνταγματικής Aναθεώρησης, αποτελεί σαφώς ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά τη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου. Ωστόσο, η ευθύνη για τη διαχείριση και την ποιότητα της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου, εξακολουθεί να ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Aν θέλουμε η Eλλάδα να διαφυλάξει όσα κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια, με τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιβεβαιώσουν με τη στάση τους σε αυτές τις εκλογές, ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και μετά το τέλος των μνημονίων, να μετασχηματίζεται και να αναπτύσσεται πάνω σε υγιείς βάσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ