Την επιτακτική ανάγκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά, που ενισχύεται σε μια σειρά από χώρες απειλώντας την ενότητα, εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον υποψήφιο των σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
Ο πρωθυπουργός τού ευχήθηκε καλή επιτυχία, τόνισε πως «η άνοδος της ακροδεξιάς δημιουργεί δυσκολίες στο κοινό μας μέλλον» και αναφέρθηκε στη ρητορική του εθνικισμού και του ρατσισμού που χρησιμοποιούν οι ακραίες δυνάμεις.
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτές οι δυνάμεις που παρουσιάζονται ως αντισυστημικές, είναι πιο συστημικές από τις συστημικές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Υπογράμμισε πάντως πως το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθεί η Ευρώπη το πρόβλημα, ώστε να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη ρητορική του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτελούν τον λόγο που αναπτύσσονται οι ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη και έθεσε ως προϋπόθεση για την αντιμετώπισή του, ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο. «Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά» ανέφερε και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει θετική αντιμετώπιση της συνεργασίας των σοσιαλιστικών δυνάμεων και της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημαντική και παραγωγική, όπως είπε, συνεισφορά των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ήταν ένα σημαντικό και προοδευτικό βήμα» είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία απέδειξε την πολιτική διαφορά ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.
«Για μας ήταν ένα πολύ δύσκολο βήμα, αλλά με τη δική σας υποστήριξη τα καταφέραμε. Με τον Ζόραν (Ζάεφ) ανοίξαμε δρόμους συνεργασίας και φιλίας. Είμαι περήφανος, γιατί ο Ζόραν και εγώ ανήκουμε στην προοδευτική ευρωπαϊκή οικογένεια» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε ο κ. Τίμερμανς, μεταφέροντας το κλίμα της Ευρώπης για το τέλος της λιτότητας, την αύξηση των επενδύσεων και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα περιλαμβάνει και τις μεγάλες εταιρείες.