Την ανάγκη «απο-βρυξελλοποίησης» της Ευρώπης, τονίζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι Βρυξέλλες είναι η γεωγραφική σύμφυση της Ευρώπης αλλά δεν πρέπει να βρυξελλοποιούμε την Ευρώπη. Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς. «Πρέπει να την πλησιάζουμε στην κοινωνία, να την βγάλουμε έξω από τους θεσμούς, να φέρουμε τις ιστορίες μας και τις επιτυχίες μας κοντά στους πολίτες, να ακούμε περισσότερο, να γίνεται ένας διάλογος με τις κοινωνικές δυνάμεις – τις ζώσες κοινωνικές δυνάμεις – την πραγματική οικονομία, τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό εννοώ ως “απο-βρυξελλοποίηση” και ίσως ο όρος να σοκάρει μερικούς, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον που πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στις Βρυξέλλες, αλλά νομίζω ότι τώρα πια αυτό είναι μεγάλη προτεραιότητα» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ήταν μία επίσκεψη, η οποία εντάσσεται στη λογική «της ευρωπαϊκής ομαλοποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία η Ελλάδα έχει και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο», ενώ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημείωσε πως «βρίσκεται σε διαδικασία ανάταξης, βρισκόμαστε σταθερά σε ζώνες ανάπτυξης, η απασχόληση αυξάνει» και «η Ελλάδα χάρη στην αλληλεγγύη των εταίρων της είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που έχει το καλύτερο προφίλ εξυπηρέτησης χρέους στον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «το μεγάλο διακύβευμα θα είναι το πώς οι δυνάμεις οι φιλοευρωπαϊκές, οι δυνάμεις της σταθερότητας θα μπορέσουν να έχουν πλειοψηφικό λόγο και την επόμενη πενταετία». Σημείωσε, δε, ότι δεν θεωρεί αιφνίδια την άνοδο του λαϊκισμού και της ευρωφοβικής αντίληψης, την ενίσχυση της οποίας αποδίδει, αφενός μεν στην ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, από την οποία βγαίνουμε, αφετέρου δε, στην πρώτη φάση της διαχείρισης της μεταναστατευτικής κρίσης «που κλόνισε πολλές από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές σταθερές και άλλαξε πολλά στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», αλλά και σε «μία συντονισμένη προσπάθεια εξωτερικών δυνάμεων, γνωστών παρακέντρων, οι οποίες, μέσω της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν, να μεγεθύνουν αυτές τις δυσκολίες».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη: «Δεν έχουμε το προνόμιο, την πολυτέλεια να τους αφήσουμε να κερδίσουν την παρτίδα, γιατί στην Ευρώπη ξέρουμε ότι κάθε φορά, – τις δύο φορές τον περασμένο αιώνα – που αυτές οι δυνάμεις πήραν το πάνω χέρι, ξέρουμε πως τελείωσε αυτή η ταινία, την πρώτη φορά στα στρατιωτικά κοιμητήρια και τη δεύτερη φορά στα κρεματόρια. Επειδή έχουμε βιώσει αυτή την τραγική εμπειρία και ξέρουμε τι θα συμβεί αν αυτοί πάρουν το πάνω χέρι, πρέπει να αντισταθούμε» τονίζει ο κ. Σχοινάς .