Αδύναμοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί σκανδάλου – Στη Βουλή το θέμα με το αίτημα της άρσης ασυλίας για Λοβέρδο
Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας, κάνει λόγο η κυβέρνηση, για την μεγαλύτερη σκευωρία μιλά η αντιπολίτευση. Ο λόγος για την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η οποία εξελίσσεται σε προεκλογικό όπλο για την κυβέρνηση καθώς μόνο αποχρώσεις ενδείξεις βρήκαν οι δικαστές σε έναν μόνο από τους 10 εμπλεκόμενους.
Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος υποδέχθηκε την χθεσινή απόφαση του Εισαγγελέα, να ζητηθεί η άρση βουλευτικής του ασυλίας, οργισμένος μιλώντας για επιχείρηση προεκλογικής στοχοποίησης πολιτικών προσώπων και αποκάλεσε την κυβέρνηση «συμμορία».
Οι πεποιθήσεις της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν και τις επόμενες ημέρες, τόσο γιατί αναμένεται να πάει η υπόθεση στη Βουλή, όσο και γιατί σε λίγο θα ολοκληρωθεί και η έρευνα για τα υπόλοιπα πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται για όλους, εκτός από τα τέσσερα πρόσωπα που η υπόθεσή τους αρχειοθετήθηκε.
Πρόκειται για τους τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Αντίθετα, σε πολιτική ομηρία παραμένουν, λόγω των εκλογών οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς.
Το επιχείρημα ωστόσο της κυβέρνησης αποδυναμώνεται καθώς σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους δεν βρέθηκαν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ούτε αποκαλύφθηκαν υπόγειες διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος.
Λοβέρδος: Πολιτική αλητεία
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», ενώ από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατίας τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων» και ότι «η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».
Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2018, η Βουλή αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για μια ενδεχόμενη δωροδοκία των 10 υπό έλεγχο πολιτικών προσώπων και έστειλε πίσω τον φάκελο στις εισαγγελικές αρχές. Όμως, απαιτήθηκαν έντεκα μήνες μετά την επιστροφή της δικογραφίας από τη Βουλή στην Δικαιοσύνη, για να ολοκληρωθεί, τμήμα της έρευνας για πέντε από τα ελεγχόμενα πρόσωπα με κατάληξη για τα τέσσερα να τεθεί στο αρχείο και να ζητηθεί άρση ασυλίας με «ενδείξεις» δωροδοκίας για ένα μόνο πολιτικό πρόσωπο.
Έτσι, με την μεταβίβαση της δικογραφίας από τις εισαγγελικές αρχές στη Βουλή (μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης) ζητείται η άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής, προκειμένου να κληθεί να παρέχει εξηγήσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς για αποχρώσες ενδείξεις δωροδοκίας.
Η εισαγγελική έρευνα που στάλθηκε στη Βουλή αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis), ενώ παράλληλα η έρευνα συνεχίζεται για άλλα χρονικά διαστήματα και τις τιμολογήσεις άλλων φαρμάκων.
Τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Πού στηρίζονται οι εισαγγελείς διαφθοράς
Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις, βίντεο και σε εικονικά τιμολόγια προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84) που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία, που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή η εμπλοκή της στην εν λόγω υπόθεση. Η διαφημιστική αυτή εταιρεία φέρεται ότι λειτούργησε ως «πλυντήριο» χρημάτων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Πάντως, την εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου οι εισαγγελείς διαφθοράς τη συνδέουν με τις καταθέσεις μαρτύρων και τη διαφημιστική εταιρεία, χωρίς ωστόσο να έχουν βρει κάτι συγκεκριμένο.
Εξάλλου, σήμερα και αύριο θα σταλούν 20 με 30 κλήσεις προς μη πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι για δωροδοκία και πιθανά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα μη πολιτικά πρόσωπα είναι μέλη επιτροπών, εταιρειών, κ.λπ.
Αναφορικά για τους 5 πολιτικούς ομήρους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στον Απρίλιο ή στις αρχές του επόμενου μήνα, εάν και για ένα πολιτικό πρόσωπο από τα 5 οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες.