“Η Ένωση Εισαγγελέων δεν εστράφη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας ούτε εναντίον της αντιπολίτευσης, αλλά ουσιαστικά σχολίασε με τον τρόπο που αυτή επέλεξε τους ισχυρισμούς ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος ταλαιπωρείται κι αυτός και διώκεται”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Ηλείας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 fm” ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάσει της οποίας παραδικαστικό κύκλωμα ελέγχει το Μέγαρο Μαξίμου.
Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο κ. Αυγενάκης, που είχε φιλοξενηθεί από την εκπομπή στις 9 Απριλίου, μίλησε ξεκάθαρα για παραδικαστικό κύκλωμα που ελέγχει το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τζαβάρας είπε: “Όποιος μιλάει για παραδικαστικό κύκλωμα θα πρέπει να το αποδεικνύει […] Η κυβέρνηση έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να χειραγωγήσει το δικαστικό φρόνημα, αυτό είναι αλήθεια και δεν μπορεί κανένας να το κρύψει. Ο πρώτος ο οποίος έβαλλε εναντίον της δικαιοσύνης επίσημα, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν είπε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν θεσμικό εμπόδιο για την υλοποίηση των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής. Ο δεύτερος ήταν ο πολύς κ. Πολάκης, ο οποίος με συγκεκριμένο τρόπο και αναφερόμενος σε συγκεκριμένα ονόματα στοχοποιούσε και προσπαθούσε να αναγκάσει δικαστές να υποκύψουν στις κυβερνητικές πιέσεις και να εκδώσουν τις αποφάσεις που θέλει ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, και το τρίτο και το σπουδαιότερο εν όψει όλου αυτού του νοσηρού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, είναι προφανές ότι κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις”.
“Για να μιλήσουμε για παραδικαστικό κύκλωμα θα πρέπει να έχουμε αποδείξεις ότι όλοι αυτοί, που πράγματι υποκύπτουν και εκδίδουν αποφάσεις που αρέσουν στην κυβέρνηση, λειτουργούν με μια εσωτερική λογική και με μια εσωτερική οργάνωση. Εγώ δεν έχω τέτοια στοιχεία και δεν μπορώ να μιλώ γι’ αυτά τα πράγματα. Υπάρχει, όμως, στους χώρους της Δικαιοσύνης, εάν μιλήσει κάποιος με ανώτερους- ανώτατους δικαστές, θα καταλάβει ότι πολλές από τις ενέργειες που κάνουν κάποιοι δικαστικοί δεν υπακούουν σε κριτήρια υπηρεσιακά, σε κριτήρια επιστημονικά και σε κριτήρια δικαστικά. Γι’ αυτό ακριβώς και έχω πει επανειλημμένως ότι η υπόθεση της υπεράσπισης, μεγάλη υπόθεση, της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, πρωτίστως αφορά τους ίδιους τους δικαστές. Αυτοί θα πρέπει να επικαλεστούν τις εγγυήσεις του Συντάγματος για προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να αντισταθούν σε κάθε κυβερνητική πίεση ή σε κάθε πίεση που γίνεται από οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα”, πρόσθεσε.
Για το αν η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, ο κ. Τζαβάρας είπε: “Νομίζω ότι μετέχει και των δύο μορφών […] Σκάνδαλο είναι γιατί πράγματι κανένας δεν μπορεί να κρύψει ή να μην παραδεχτεί το γεγονός ότι η Novartis, αυτή η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, χρησιμοποιώντας χρήματα και μ’ αυτό τον τρόπο προσπάθησε να ενισχύσει την κατανάλωση των φαρμάκων της και τη θέση της στην αγορά, δηλαδή, είναι μια πρακτική η οποία στηρίχθηκε σε αθέμιτους τρόπους προώθησης των προϊόντων και μάλιστα σε χιλιάδες γιατρούς οι οποίοι έγραφαν και συνταγογραφούσαν τα φάρμακα της αφού έπαιρναν κάποια συγκεκριμένα ωφελήματα. Υπό αυτή την έννοια πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Σκευωρία είναι, όμως, στην έκταση και στον βαθμό που η κυβέρνηση επωφελούμενη από τις έρευνες για την αποκάλυψη στην Ελλάδα τόσο μεγάλου σκανδάλου δεν έχει αποκαλύψει καμία πτυχή από αυτές που σας ανέφερα προηγουμένως, αλλά έχει στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους για να μπορέσει να πάρει πόντους στην αρένα, εν πάση περιπτώσει, της πολιτικής αντιπαράθεσης κι υπό αυτή την έννοια φθείρει και τους θεσμούς, αλλά υποβαθμίζει και ευτελίζει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης”.
Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα η κυβέρνηση “δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή, στοχοποιεί τους πολιτικούς της αντιπάλους με κατηγορίες τις οποίες πρώτα θα έπρεπε να φροντίσει να τις καταστήσει, εν πάση περιπτώσει, αξιόπιστες και στη συνέχεια να τις κρεμάσει στα μανταλάκια […] Λυπάμαι γιατί κανένας δεν είχε το θάρρος και τη γενναιότητα την πολιτική, εάν επρόκειτο περί διαδικασιών που εκινούντο ερήμην της κυβέρνησης, δεν είχε τη γενναιότητα να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους”.
Ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ, επισήμανε πως “για να μπει μπροστά η οικονομία, θα πρέπει όλοι οι εταίροι σκεπτόμενοι με οικονομικά κριτήρια και όχι με πολιτικά, όπως σκέφτεται ο κ. Τσακαλώτος, να απαλλάξουν την κοινωνία από τα δεσμά και την τυραννία της υπερφορολόγησης και όλων των άλλων περιορισμών που έχει βάλει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”.
Για τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του “ΣΚΑΙ”, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι “ο κ. Βενιζέλος είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους δασκάλους του Συνταγματικού Δικαίου, ένας επιστήμονας με μεγάλη επάρκεια και αυτό που λέει το προσυπογράφω κι εγώ γιατί ούτε κι εμείς ούτε άλλη πολιτική δύναμη έχει προσυπογράψει μια ερμηνευτική δήλωση η οποία δεν χρειάζεται να υπάρχει στο άρθρο 86. Ήδη, το άρθρο 86 με το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης έχει επαρκώς ερμηνευτεί από τα βουλεύματα που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου. Τι νόημα έχει αυτή η ερμηνευτική δήλωση; Είναι ακόμη μία προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ακόμα και αυτής της ίδιας της Αναθεώρησης του Συντάγματος από τον ΣΥΡΙΖΑ”.