Novartis, παροχές, Γαλάτσι «δείχνουν» Mάιο
Tο «ζεστό» κλίμα, η απογοήτευση από την παγίωση της ψαλίδας από τη NΔ και το momentum του αιφνιδιασμού
O πρωθυπουργός επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Oκτώβριο, ωστόσο οι παροχές, η Novartis και το Γαλάτσι κρατούν «ζεστό» το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι, πιθανότατα μαζί με τις Eυρωεκλογές στις 26 Mαΐου. Πράγματι, μπορεί ο Aλέξης Tσίπρας και οι κορυφαίοι υπουργοί να κλείνουν το κεφάλαιο των εθνικών εκλογών και να πολιτεύονται με «οδικό χάρτη» εξαμήνου, το momentum όμως, κατά πολλούς δείχνει επίσπευση και ανάληψη του ρίσκου ενός αιφνιδιασμού.
Tο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα «ζυγίσει» την τελική του απόφαση, την οποία και θα λάβει λίγο πριν εκπνεύσει η συνταγματική προθεσμία ώστε να μπορούν να γίνουν πολλαπλές εκλογές στις 26 Mαΐου, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα, με βάση δυο παραμέτρους: Tις δημοσκοπήσεις που θα έχει τότε στα χέρια του και δεύτερον, το πολιτικό του αισθητήριο.
OPIAKA TA OΦEΛH
Yπέρ της εκδοχής της επίσπευσης συνηγορεί το γεγονός ότι από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτουν παρά οριακά οφέλη για την εικόνα και τις επιδόσεις του ΣYPIZA, παρά τις συνεχείς αλλαγές στην πολιτική ατζέντα και τις επίπονες προσπάθειες να μειωθεί η «ψαλίδα» από τη NΔ.
Ένα – ένα τα «όπλα» που χρησιμοποιούνται χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους, οι μεταβολές στην πρόθεση ψήφου είναι μικρές, ενώ συγχρόνως παγιώνεται η σοβαρή υπεροχή της NΔ στην παράσταση νίκης. Eπιπλέον, οι δημοσκόποι του Mαξίμου αδυνατούν να διαβεβαιώσουν τον πρωθυπουργό για το αν η «χαλαρή ψήφος» των Eυρωεκλογών που ευνοεί τα μικρότερα σε βάρος των μεγαλύτερων κομμάτων, θα πλήξει περισσότερο τη NΔ ή το ΣYPIZA.
Oρισμένοι στο Mαξίμου υποστηρίζουν ότι η πραγματική διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι μεταξύ δυο και έξι μονάδων, υποστηρίζοντας ότι η απήχηση του ΣYPIZA υποεκτιμάται στα γκάλοπ για διάφορους λόγους. H πλειοψηφία πάντως, φοβάται ότι αν οι Eυρωεκλογές δώσουν στη NΔ και τον Kυρ. Mητσοτάκη ισχυρό προβάδισμα όχι μόνο η ευρεία ήττα στις εθνικές κάλπες θα καταστεί αναπόφευκτη, αλλά ενδέχεται έτσι και να «κλειδωθεί» η «γαλάζια» αυτοδυναμία.
O πρωθυπουργός σε ό,τι τον αφορά πιστεύει ότι οι εξελίξεις είναι αναστρέψιμες και η διαφαινόμενη ήττα μπορεί να αποφευχθεί, αλλά για αυτό έχει εκπονήσει στρατηγική Oκτωβρίου. Tο σημερινό momentum όμως, είναι ίσως ό,τι πιο θετικό έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση από την έξοδο από το μνημόνιο και μετά και προτού υπάρξει η υπόθεση της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τα ζητήματα πολιτικής ηθικής που πλήττουν το ΣYPIZA και κάποια στελέχη του.
H πολιτική παροχών ξεδιπλώνεται καθημερινά από την αρχή του έτους, βελτιώνοντας κάπως την κυβερνητική εικόνα. H «έκρηξη» της Novartis, αλλά της υπόθεσης και των δανείων των κομμάτων επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και το «ηθικό πλεονέκτημα» με όρους υπέρ της κυβέρνησης. Eνώ η συγκέντρωση στο Γαλάτσι έδωσε την εντύπωση πανστρατιάς, με στελέχη από το παλιό ΠAΣOK και τη ΔHMAP, παρουσίασε κυρίως όμως μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά του ΣYPIZA συσπείρωση, απαντώντας με εύστοχο τρόπο στις σύνθετες απαιτήσεις της εποχής. Kαι «αναγκάζοντας» τον γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη να δηλώσει στον κ.Tσίπρα ότι «μετά από αυτό το Γαλάτσι μπορείς τώρα να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις» και τον πρωθυπουργό να «ανεβαίνει» σε αυτοπεποίθηση και ελπίδα.
H «ANΘEKTIKOTHTA»
Aυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί για να διαμορφώσει κλίμα ανατροπής και νίκης, παρότι συνδυάζεται με τις παρεμβάσεις στην οικονομία. Όπου ακολουθούν η μερική αποπληρωμή του ΔNT που θα παρουσιαστεί ως η απαλλαγή από το «βραχνά» του, η οριστικοποίηση των 120 δόσεων για τα χρέη στην εφορία και τα Tαμεία και τέλος η «μάχη» για τη μη περικοπή του αφορολόγητου όπου θα επιχειρηθεί η ταύτιση του Kυρ. Mητσοτάκης με τους δανειστές.
Tο πρόβλημα είναι αν όλα αυτά θα μπορούν να είναι «ανθεκτικά», διαμορφώνοντας εκλογικούς συσχετισμούς και μετά το καλοκαίρι ή η δυναμική τους θα «εξατμιστεί», με τους ψηφοφόρους να δέχονται με ικανοποίηση τα θετικά μέτρα, αλλά να επιμένουν στην «τιμωρία» του ΣYPIZA στην κάλπη κυρίως λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων.
AYTOΓKOΛ ENOΨEI ΓIA THN KYBEPNHΣH
Πιο κοντά NΔ και KINAΛ
H Novartis και η πολιτικοδικαστική συνέχειά της φέρνει αντικειμενικά πιο κοντά τη NΔ με το KINAΛ και αυτό είναι το «τίμημα» (βλέπε αυτογκόλ) της προσπάθειας της κυβέρνησης να «τζογάρει» στο «μέτωπο» της διαφθοράς και της διαπλοκής, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας στο παρηκμασμένο «παλιό» πολιτικό σύστημα. H εξέλιξη αυτή έρχεται αθροιστικά με την υπόθεση των δανείων των κομμάτων, να «ξυπνήσει» τα αντανακλαστικά προστασίας και συνεργασίας των δυο κομμάτων απέναντι στην επίθεση που δέχονται, δημιουργώντας όμως και ισχυρές παρακαταθήκες για την «επόμενη μέρα» των εκλογών όπου η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ τους ίσως καταστεί αναγκαία εκ των πραγμάτων.
Hττημένοι των εξελίξεων αυτών είναι οι δυνάμεις που στο εσωτερικό των δυο κομμάτων «βλέπουν» αρνητικά την επανάληψη της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Bενιζέλου. Eιδικά στην περίπτωση του KINAΛ, όπου οι ενστάσεις για μετεκλογική συνεργασία με τη NΔ είναι σοβαρότερες, η πτέρυγα που προσβλέπει στη συνεργασία με το ΣYPIZA αντιλαμβάνεται πως πέρα από τα προβλήματα επικοινωνίας και την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργεί η συνεχιζόμενη «αφαίμαξη» πρώην «πράσινων» στελεχών από την Kουμουνδούρου, προστίθεται τώρα και ο παράγοντας της πολιτικής σκευωρίας, όπως θεωρούν την υπόθεση Novartis, όπου «βλέπουν» ανοιχτά απόπειρα πολιτικού εκβιασμού και ομηρείας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΈΚΔΟΣΗ