“Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δομικές αλλαγές και παράκαμψη των αγορών”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι και οι δύο προτάσεις που συζητούνται είναι αδιέξοδες, βραχύβιες και αποσπασματικές. Συγκεκριμένα μίλησε για αδιέξοδο σχέδιο, αναφερόμενος στην επαναγορά ομολόγων, ενώ για τη συμμετοχή των ιδιωτών, οι οποίοι θα δανείσουν το μηχανισμό και σε περίπτωση χρεοκοπίας θα πληρωθούν τελευταίοι, επεσήμανε ότι αυτό προεξοφλεί άνοδο των spreads και άρα και αυτή η επιλογή θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα έλυνε.
Γενικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό με παγκόσμιες διαστάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει στη σύνοδο κορυφής χωρίς θέσεις και χωρίς στρατηγική. Όπως είπε “στις προηγούμενες συνόδους κορυφής η κυβέρνηση πήγαινε με τα χέρια ψηλά και τώρα πάει με τα χέρια πιστάγκωνα με υπογεγραμμένο το μεσοπρόθεσμο και συμφωνημένο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων”.
Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως ο κ. Παπανδρέου θεώρησε τις προτάσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς λογικές, σημειώνοντας όμως πως οι συσχετισμοί στην ΕΕ είναι αρνητικοί. “Ναι, αλλά τους συσχετισμούς παλεύεις να τους αλλάξεις”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως δικαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντίθετος με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο. Επιπλέον ανέφερε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα οδηγήσει σε γενικευμένη χρεοκοπία, όπως συνέβη στην Αργεντινή.
“Όλες οι λύσεις που προτείνονται στο βαθμό που δεν αναθεμελιώνουν την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και δεν παρακάμπτουν τις αγορές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν”, συνέχισε χαρακτηρίζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων ενώ προειδοποίησε πως το χειρότερο σενάριο είναι αυτό της μη συμφωνίας.
“Αν η σύνοδος καταλήξει σε φιάσκο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός χρηματοπιστωτικού κραχ”, είπε συμπληρώνοντας πως είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει μέτρα “να μας προφυλάξει από την πιθανότητα τέτοια πλημμυρίδας”.
Επίσης μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό ευρωπαϊκών αριστερών δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως τέτοιο μήνυμα δεν μπορεί να φέρει ούτε ο κ. Παπανδρέου, ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε η κ. Μπακογιάννη.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε και βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως :
-Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και βελτίωση του χρόνου αποπληρωμής και του επιτοκίου.
-Αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ.
-Μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ με έκδοση ευρωομολόγου.
-Λήψη μέτρων για την αναδιανομή του πλούτου, μέσω “κοινωνικοποίησης των τραπεζών”.
-Φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων.
Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε και προσκλητήριο συστράτευσης σε όλες τις δυνάμεις που διαφωνούν με το μνημόνιο. Συγκεκριμένα μίλησε για ιστορική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί πλατιά συμμαχία και έκανε λόγο για “νέο συνασπισμό εξουσίας που θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες”.
Υποστήριξε δε πως αν η αριστερά μπορούσε να βρει σημεία κοινού βηματισμού θα ήταν πρώτη δύναμη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δικομματισμός καταρρέει. “Θα παίρναμε και τις 50 έδρες που δίνει ο εκλογικός νόμος αλλά θα τις δίναμε πίσω γιατί είναι κλεψιμαίικες”, είπε απευθυνόμενος στον Μανώλη Γλέζο που ήταν δίπλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς όταν πήρε το λόγο υποστήριξε πως δεν χρωστάει η Ελλάδα στη Γερμανία αλλά συμβαίνει το αντίθετο και υπολόγισε το ύψος αυτού του χρέους με τους τόκους συνολικά στο 1,5 τρις ευρώ από το αναγκαστικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από το β’ παγκόσμιο πόλεμο.