Κραχ της Ελλάδας φοβάται ο Τσίπρας

Κρίσιμο το αυριανό συνέδριο για την Ελλάδα, για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει την απαισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

 

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι, σε περίπτωση μη λήψης απόφασης για το ελληνικό χρέος, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και χρηματοπιστωτικό κραχ στην Ελλάδα, με επιπτώσεις συνολικά για όλη την Ευρώπη.

 

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη τύπου ενόψει των διαβουλεύσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αν αύριο η Σύνοδος Κορυφής «καταλήξει σε φιάσκο», είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «να έρθει πιο κοντά, άμεσα, ο κίνδυνος ενός χρηματοπιστωτικού κραχ, αυτό που ονομάζουμε αργεντινοποίηση».

 

Τι πρότεινε;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, με βελτίωση του χρόνου αποπληρωμής και των επιτοκίων για το υπόλοιπο ενώ μίλησε για μέτρα που θα αναδιανέμουν τον πλούτο και το εισόδημα, για φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων αλλά και για ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Γιατί ακούστηκε κάτι, κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό, ότι τούτη την ώρα απαιτείται το σθένος από την πλευρά των ευρωπαϊκών ηγεσιών να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο αντίστοιχο του σχεδίου Μάρσαλ για τις χώρες της περιφέρειας και όχι σε σχέδια λιτότητας και συρρίκνωσης της οικονομίας».

 

Η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Παπανδρέου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Τρίτη με τον πρωθυπουργό. Τόνισε ότι όταν περιέγραψε στον κ. Γ. Παπανδρέου τις θέσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά, «κάθε μια από αυτές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις θεωρούσε λογικές».

 

Και συμπλήρωσε: «Όταν του απαντούσα γιατί δεν τις διεκδικείς, η απάντηση ήταν ότι ήταν αρνητικοί οι συσχετισμοί στην ΕΕ. Ναι, αλλά τους συσχετισμούς παλεύεις να τους αλλάξεις.

Η Ελλάδα 1,5 χρόνο τώρα δεν έχει διαμορφώσει την παραμικρή συμμαχία με άλλες χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει αυτό το οποίο λέμε όλο αυτόν τον καιρό.

Το υπερόπλο ας το πούμε έτσι. Να αντιστρέψει τον εκβιασμό. Διότι, ολοένα και περισσότερο κατανοούμε από τις εξελίξεις ότι δεν τους έπιασε ο πόνος για την Ελλάδα για να κάνουν τη Σύνοδο Κορυφής.

 

Αν ήταν τόσο απλό να την αφήσουν να χρεοκοπήσει και να ξεμπερδέψουν μαζί της, να είστε σίγουροι ότι θα το είχαν κάνει από την πρώτη στιγμή. Βλέπουν όμως αυτό που λέγαμε και εμείς από την πρώτη στιγμή ότι είναι δομική, συστημική κρίση, χτυπάει την πόρτα της Ιταλίας και αυτό είναι που τους τρομάζει.

Συνεπώς, η αντιστροφή του εκβιασμού θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή, έστω και τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή να γίνει προκειμένου να διεκδικηθεί δομική, ουσιαστική λύση απέναντι στο πρόβλημα και όχι ημίμετρα».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ