Στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία αναφέρθηκε για άλλη μια φορά η υπουργός Εργασίας από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον επικεφαλής της ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές της προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», είπε η κυρία Αχτσιόγλου και χαρακτήρισε αυτή την προσπάθεια από δύσκολη έως αδύνατη.
«Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα και μάλιστα χωρίς να τον πιέσει κάνεις για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Όποιος τον άκουσε έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Και έκτοτε προσπαθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με διευκρινίσεις και δήθεν αποκαλύψεις να δικαιολογήσουν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κατανοώ πως είναι μια δύσκολη αποστολή, αν δεν είναι μια αδύνατη αποστολή», είπε η υπουργός Εργασίας.
«Επιλογή Μητσοτάκη η επταήμερη εργασία»
Και συνέχισε: «Στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία. Μόλις υπήρξαν οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις έσπευσαν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πουν ότι δεν εννοούσε επταήμερη εργασία, αλλά επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Αυτό δεν μετατρέπει σε καμία περίπτωση την εργασία των εργαζομένων σε επταήμερη. Υπάρχουν βάρδιες και τηρούνται κανονικά οι κανόνες της εργασίας για τα ωράρια».
Η κυρία Αχτσιόγλου, αναφερόμενη τόσο στη σύμβαση της εταιρείας Παπαστράτος όσο και στην κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι ο ρόλος του υπουργείου δεν είναι να παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις, αλλά εκ των υστέρων να ελέγχει τη νομιμότητα των όρων και να επιβάλλει πρόστιμα.
«Ο υπουργός δεν εγκρίνει, ούτε μπορεί, ούτε επιτρέπεται, ούτε θα ήταν λογικό ο υπουργός και το κράτος να εγκρίνουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δεν κάνουμε προληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων εργασίας. Την ευθύνη για τις συλλογικές συμβάσεις την έχουν τα μέρη. Το κράτος στη συνέχεια ελέγχει αν τηρείται ο νόμος. Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι νόμος του κράτους. Τα μέρη ακόμα κι αν το συμφωνήσουν δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Αν υπάρχει ένας τέτοιος όρος σε μια σύμβαση είναι άκυρος, αλλά το κράτος δεν μπορεί να κάνει έλεγχο νομιμότητας, δεν επιτρέπεται. Στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας αυτό που μπορεί να κάνει είναι έλεγχο και κυρώσεις στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Το ΣΕΠΕ επί των ημερών μας λειτουργεί και επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρηματίες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη», είπε επίσης η κυρία Αχρσιόγλου.
Η υπουργός Εργασίας αμφισβήτησε και την κατηγορία του Γιάννη Βρούτση ότι στην κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό προβλέπεται επταήμερη εργασία και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εργασίας ότι δεν καταλαβαίνει τις συλλογικές συμβάσεις:
«Ο όρος στη συγκεκριμένη σύμβαση που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης τηρεί το πενθήμερο. Όποιος θέλει να εξαπολύσει επίθεση στους αντιπάλους του θα πρέπει να διαβάζει όλους τους όρους της σύμβασης, να μιλά και με κάποιον εργατολόγο και να συνομιλεί και με τους εργαζόμενους που έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Ίσως επί υπουργίας του κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις επειδή δεν τις καταλάβαινε. Μας λέτε ότι παρερμηνεύουμε το φιλοεργατικό σας προφίλ, ενώ δεν έχετε ψηφίσει βασικές φιλεργατικές διατάξεις που έφερε το υπουργείο Εργασίας όλα αυτά τα τέσσερα και μιλάτε για μονταζιέρες».