Πριν από λίγα λεπτά ήρθε η πολυαναμενόμενη επίσημη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, δια στόματος Σαμαρά η οποία επαλήθευσε τις δημοσιογραφικές «διαρροές», που ήθελαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκει κενά και παραλείψεις στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής που αφορά την Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς άσκησε δρυμήτατη κριτική χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό αλλά στην πολιτική του που όπως είπε οδηγεί στην προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία.
Το σημείο που υπογράμμισε είχε να κάνει με τη μη στήριξη της πραγματικής οικονομίας αφού όμως πρώτα αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. «Το γεγονός ότι ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι θετικό. Αλλά δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής μας Οικονομίας. Κι αυτό, πρέπει να διασφαλιστεί κατά προτεραιότητα από δω και μπρος».
Ρίσκο η προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε τους φόβους του για το που μπορεί να μας οδηγήσει η προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία καθώς το χρονικό πεδίο είναι ασαφές ενώ έθεσε και ζήτημα κινδύνου ρευστότητας.
«Η επιλεκτική χρεοκοπία, βάζει ζήτημα στήριξης της ρευστότητας. Κι αυτό φαίνεται να καλύπτεται από τη συμφωνία. Αλλά, δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε πως θα αντιδράσει η Ελληνική οικονομία, ούτε πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας»
Φαύλος κύκλος από Μνημόνιο1 σε Μνημόνιο2
«Πριν από 14 μήνες ακούσαμε ότι με ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ, αποφεύγεται η χρεοκοπία της χώρας και ότι θα βγαίναμε στις αγορές στο τέλος του 2011…
Σήμερα, μαθαίνουμε ότι θα χρειαστεί ένα επί πλέον δάνειο ίδιου ύψους, 109 δισεκατομμυρίων, και είναι άγνωστο πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Πάντως όχι πριν το 2015, ίσως και μέχρι το 2019.
Είναι αλήθεια ακόμα, ότι πριν από 14 μήνες μας έλεγαν πως δεν θα έπαιρναν άλλα μέτρα εκτός Μνημονίου. Στο μεταξύ, όχι μόνο πήραν κι άλλα σκληρά μέτρα, αλλά ψήφισαν και το Μεσοπρόθεσμο που επιτείνει την ασφυξία της Οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορμώμενος από την πολιτική στρατηγική που χαράσσει η κυβέρνηση και δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει ολική αποτυχία, «Συμπέρασμα, λοιπόν η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως! Η χθεσινή απόφαση είναι ακριβώς αυτό! Ομολογία αυτής της αποτυχίας! Γι’ αυτό χρειάζονται συνεχώς καινούργια μέτρα, καινούργιες δανειακές συμβάσεις, ενώ μετατίθεται συνεχώς προς τα πίσω ο χρόνος όπου η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές».
«Οι ευρωπαϊκές διορθωτικές κινήσεις άργησαν αλλά…»
«Σήμερα, η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος του προβλήματος. Και έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις. Μεταξύ των άλλων, βελτίωσε τους όρους δανεισμού για την Ελλάδα. Αλλά η λύση αυτή είναι ακόμα ασαφής, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα.
Η βελτίωση των όρων δανεισμού που επιτεύχθηκε χθες είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση. Βεβαίως, οδηγηθήκαμε εκεί ακριβώς επειδή το αρχικό Μνημόνιο απέτυχε. Και σήμερα η απόφαση αυτή δεν επαρκεί.
Γιατί αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση, αν δεν μπούμε σύντομα στην Ανάκαμψη και Ανάπτυξη, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει.
Και τον περασμένο Μάρτιο, πέτυχε η χώρα βελτίωση των όρων δανεισμού της, αλλά λίγο αργότερα η κρίση χειροτέρεψε.
Αν μάλιστα, η βελτίωση των όρων δανεισμού συνοδευθεί από επιλεκτική χρεοκοπία, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό προηγούμενο».
«Η ρετσινιά της Ελλάδας»
Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τους φόβους του πως οι λάθος πολιτικοί προσανατολισμοί μπορεί να στιγματίσουν την ελληνική οικονομία στον χώρο των αγορών.
«Και τώρα πλέον είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανό να προκύψει, τις επόμενες μέρες, προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, που αποτελεί αναμφίβολα «ρετσινιά» για την Ελλάδα και την Οικονομία της, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς».
Η ΝΔ βλέπει ασάφειες
Ο Σαμαράς βλέπει πολλά άτοπα σημεία, για τα ελληνικά συμφέροντα στη συμφωνία που επιτεύχθηκε και κατά τις ίδιες πηγές θεωρεί αναπόφευκτη την επιλεκτική χρεοκοπία έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση.
«Σημαντικό είναι και το ότι ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) στη δευτερογενή αγορά ενεργοποιείται. Και, μάλιστα, προληπτικά και για όλες τις χώρες που ίσως εμφανίσουν πρόβλημα.
Όμως, είναι αδύνατο να γίνει αυτό, αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του, κάτι για το οποίο δεν προβλέπεται τίποτε.
Η απόφαση έχει πολύ μεγάλες ασάφειες. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τη συνολική σταθεροποιητική λειτουργία στην ευρωζώνη».
Πρώτη καταχώρηση: 22/07/2011, 12:12