Με τις κάλπες στην Βρετανία και στην Ολλανδία αρχίζει σήμερα η τετραήμερη εκλογική διαδικασία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Βρετανοί – παρά τις διεργασίες για το Brexit – και οι Ολλανδοί είναι οι πρώτοι που καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις ευρωκάλπες, ενώ τη σκυτάλη θα λάβουν αύριο οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Το Σάββατο θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία, ενώ την Κυριακή στήνονται οι κάλπες σε: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία.
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν το 2014, οι εθνικιστικές παρατάξεις εχθρικές έναντι της Ε.Ε. διπλασίασαν τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, κυριάρχησαν στη Βρετανία και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος του 2016 που οδήγησε στην απόφαση για την αποχώρηση ενός από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ένωσης. Ωστόσο το Brexit δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα.
Πέντε χρόνια αργότερα, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα κερδίσουν ακόμα περισσότερο έδαφος. Οι πιο σκληροί εχθροί των Βρυξελλών πάντως θα δυσκολευτούν να ξεπεράσουν το 20%. Η ακροδεξιά πλήττεται από το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο Αυστριακός σημαιοφόρος της, που μαγνητοσκοπήθηκε να παζαρεύει με την υποτιθέμενη ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη την αγοραπωλησία επιρροής.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις: τις επιθέσεις από έναν Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ που εναγκαλίζεται τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές στην Ευρώπη, τις ατελείωτες συγκρούσεις με φόντο το μεταναστευτικό, την πορεία της οικονομίας, -την άνοδο της Κίνας.
Οι δυνάμεις που θέλουν να συνεχιστεί ο συντονισμός, η κοινή πορεία στη Γηραιά Ήπειρο σε κεφαλαιώδη ζητήματα όπως το εμπόριο, η ασφάλεια, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή αναμένεται πως θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία όταν σχηματιστεί το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστω με μικρότερη πλειοψηφία.