Της απάντησα «ξέχασέ το»
Προσωρινό Grexit είχε προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στον Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνομιλίας τους στις 24 Αυγούστου 2012 στο Βερολίνο, όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».
«Όταν πήγα στο Βερολίνο, για να δω την Μέρκελ, σε εκείνο εκεί το ταξίδι, θα θυμάστε που δεν έπρεπε για το μάτι μου να πάω και τα λοιπά, αφού έγινε η συζήτηση με την Μέρκελ, του Στουρνάρα, ο καθένας με τους επιτελείς του, μου λέει ”να σου πω δύο πράγματα στο γραφείο μου;” και καθόμαστε και είχε κάτι διαφάνειες που απεικόνιζαν τμηματικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ελλείμματα, χρέος, ΑΕΠ» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. προσθέτοντας: «Αφού μου έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση της ακτινογραφίας της αρρώστιας που έχουμε ως οικονομία, μου λέει ”κοίταξε θέλω να σου πω κάτι, το οποίον θέλω να το ξέρεις από τώρα, το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο, εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα το οποίο θα το βρούμε”. Σταματάω άμεσα, της λέω ”αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αυτό” λέω ”ξέχασέ το”».
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως αν έλεγε οποιαδήποτε κουβέντα σε οποιονδήποτε τότε αυτό θα δημιουργούσε αναταράξεις στις αγορές και στην οικονομία». Ανέφερε ακόμη πως «εκείνη την ώρα εμείς παίρναμε μία απόφαση δυνατή για την πατρίδα, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε και διέδιδε παντού με τυμπανοκρουσίες ότι το Grexit και η ιδέα ότι μπορούμε να βγούμε από το ευρώ είναι μια αισχρή κινδυνολογία και ότι οι δανειστές μπλοφάρουν».
Ερωτηθείς σε ποια κατάσταση βρήκε στη χώρα μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς απάντησε πως «όλη η χώρα κρατιόταν όρθια με αερομεταφορά χαρτονομισμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη για να κρατηθούν οι τράπεζες ανοιχτές».
«Εμπιστοσύνη δεν υπήρχε πουθενά, κανείς δεν πίστευε στο εξωτερικό ότι πρόκειται να τα καταφέρουμε και εγώ είχα να αντιμετωπίσω τότε δύο, για πολύ καιρό, μόνιμους εχθρούς. Ο πρώτος εχθρός ήταν το βουνό από τα χρέη και τα ελλείμματα. Και ο δεύτερος εχθρός ήταν εκείνη η κουβέντα που είχε πει προηγούμενος πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο» είπε.