Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αποτελεί τομή μόνο για τους γερμανούς Συντηρητικούς και Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και για το ευρωκοινοβούλιο, όπου ΕΛΚ και Σοσιαλιστές χάνουν την πλειοψηφία που διέθεταν μέχρι τώρα.
Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 η διακυβέρνηση της ΕΕ γίνεται δυσκολότερη. Μετά τις σημαντικές απώλειες των Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών χάνουν την πλειοψηφία τους στο ευρωκοινοβούλιο.
Κατά συνέπεια, όπως γράφει η Deutsche Welle, οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου υποχρεώνονται να αναζητήσουν συμμαχίες με Πράσινους και Φιλελευθέρους, που βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από την εκλογική μάχη. Οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις σε Γαλλία και Ιταλία σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες. Όμως πολιτικά η ΕΕ δεν μετατοπίστηκε, όπως πολλοί ανησυχούσαν, προς τα δεξιά προφανώς και χάρη στη μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπη, η οποία άγγιξε το 50%.
Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν;
Παραμένει ανοιχτό αν το φιλοευρωπαϊκά κόμματα του κέντρου καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Κομισιόν, που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα είναι ο συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς ή μήπως η φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ η επόμενη πρόεδρος;
Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πρόγνωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι 751 έδρες κατανέμονται ως εξής:
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 178 έδρες (-38)
Σοσιαλιστές: 152 έδρες (-33)
Φιλελεύθεροι: 108 έδρες (αν συνυπολογιστούν οι έδρες της λίστας
Μακρόν +39)
Πράσινοι: 67 έδρες
Αριστερά: 39 έδρες (-8)
Συντηρητικοί: 61 (-9)
EFDD (Φάρατζ): 53 έδρες
EΕΕ (με Λεπέν) 55 έδρες
Λοιποί: 31 έδρες
Οι τρεις πολιτικές ομάδες ακροδεξιών και εθνικιστών καταλαμβάνουν πλέον 169 έδρες, 14 περισσότερες από ό,τι μέχρι σήμερα. Σε αυτό το χώρο πάντως αναμένονται ανακατατάξεις. Θεωρείται πολύ πιθανό το Φίντες του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Όρμπαν να αποσπασθεί από το ΕΛΚ και να συμμαχήσει με τη νέα δεξιά συμμαχία του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.