Οι βιογραφίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές, επισημαίνει άρθρο της SZ.
Πορτρέτο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί σήμερα η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Ο Μητσοτάκης προέρχεται από μια από τις παλαιότερες δυναστείες. Ο πατέρας του, ο κρητικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 1990 και 1993. Συγκαταλεγόταν στις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής, απεβίωσε το 2017 σε ηλικία 98 ετών. […] Πολλοί Έλληνες έχουν μια διφορούμενη σχέση με τις δυναστείες. Αφενός αντιμετωπίζονται με καχυποψία ως μέρος των ελίτ που έφεραν τη χώρα σε δεινή οικονομική θέση, αφετέρου όποιος έμαθε πολιτική ήδη στο οικογενειακό τραπέζι, θεωρείται ότι προορίζεται για υψηλότερα αξιώματα. Παρά την καταγωγή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε καιρό μακριά από την πολιτική, σε αντίθεση με την μεγαλύτερη αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη».
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκατέλειψε την ιδιωτική τράπεζα στην οποία εργαζόταν «[…] το 2003 για να προετοιμάσει την καριέρα του στην πολιτική. Το 2004 κατάφερε να εκλεγεί αμέσως βουλευτής και τόλμησε κάτι ανατρεπτικό για την εποχή: παρέδωσε το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και ζήτησε από τους συναδέλφους του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Χλευαστικά ακουγόταν ότι όποιος είναι πλούσιος μπορεί εύκολα να αρνείται προνόμια».
Όπως σημειώνει η SZ «[…] οι βιογραφίες του Μητσοτάκη και του αντιπάλου του Τσίπρα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές: ο Τσίπρας, 44 ετών, καταγόμενος από μεσοαστική οικογένεια, οργάνωνε ήδη ως νεαρός κομμουνιστής σχολικές εξεγέρσεις και καλλιεργεί μέχρι και σήμερα το προφίλ ενός ‘μαχητή του δρόμου’. Ο Μητσοτάκης αντίθετα, 51 ετών, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών […] φαίνεται συγκρατημένος, υπερβολικά ευγενικός και υψώνει σπανίως τη φωνή του. Δεν έχει αυτό το άξεστο και τη χαλαρότητα των παλιών ισχυρών συντηρητικών. Στη ΝΔ με τις αντιμαχόμενες πτέρυγες τα πράγματα στην αρχή δεν ήταν τόσο εύκολα γι΄ αυτόν. Το πλεονέκτημά του όμως είναι ότι συνεχώς τον υποτιμούν, έγραψε η Καθημερινή».