Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται η κόρη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, και η για πολλά χρόνια στενή της συνεργάτιδα και σημερινή γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μαρία Καλτσά, για υπόθεση φοροδιαφυγής.
Οι συγκεκριμένες κατηγορούνται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real news» για μη καταβολής των απαιτούμενων φόρων κατά την κατασκευή και πώληση πολυτελούς οικοδομής στην Καλλιθέα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2002 αγόρασαν το οικόπεδο στο οποίο στη συνέχεια έχτισαν πενταώροφο συγκρότημα γραφείων, περίπου 856 τ.μ., και, προτού καν ολοκληρωθεί, το πώλησαν έναντι 2,5 εκατ. ευρώ σε γνωστή εταιρεία κατασκευής γυψοσανίδων.
Η κα Τσοχατζοπούλου δήλωσε πως το συγκεκριμένο ακίνητο ανήγειρε ως ιδιώτης και όχι ως επαγγελματίας, με αποτέλεσμα να μην προστεθεί στα εισοδήματά της ως αρχιτέκτονα μηχανικού και ιδιοκτήτριας τριών τεχνικών εταιρειών και επομένως να εξαιρεθεί από τη σχετική υποχρέωση καταβολής φόρων. Έτσι, τα 2.141.509 ευρώ, που εισέπραξε από την πώληση των ακινήτων (κατείχε το 90%), δεν φορολογήθηκαν ποτέ.
Το ίδιο ισχύει και για τη γενική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ , αρχιτέκτονα επίσης, η οποία σημειώνεται πως μαζί με τον σύζυγό της, κ. Σμιτ, είναι συνέταιροι με την κόρη του πρώην υπουργού στην ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία.
Με αυτό το λογιστικό τέχνασμα κατά την πώληση της πολυώροφης οικοδομής, υποχρέωση καταβολής φόρων είχε μόνο ο αγοραστής και όχι οι πωλήτριες, κυρίες Τσοχατζοπούλου και Καλτσά.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Σ.Δ.Ο.Ε. θεωρεί επίσης «αγκάθι» στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία το ύψος των εργασιών κατασκευής που πραγματοποιήθηκαν. Κατά τη δήλωση της Αρετής Τσοχατζοπούλου, η δαπάνη που αναλογούσε στο ποσοστό της, στο 90% δηλαδή, δεν ξεπέρασε τα 250.000 ευρώ. Οι φορολογικές αρχές, όμως, εκτιμούν πως δεν δηλώθηκε το σύνολο των εξόδων, καθώς πρόκειται για ένα πενταώροφο κτήριο πολυτελούς κατασκευής, 856 τ.μ.. Όταν στην αγορά, η μέση τιμή κατασκευής είναι τουλάχιστον διπλάσια και κυμαίνεται από 700 έως 1.000 το τ.μ. και το δηλωθέν κόστος της συγκριμένης κατασκευής αγγίζει μόλις τα 324 ευρώ το τ.μ., προκαλούνται εύλογα ερωτήματα.
Σύμφωνα με το Σ.Δ.Ο.Ε., η μη δήλωση της πραγματικής δαπάνης δίνει το δικαίωμα στον κάθε πωλητή να αυξήσει το κεφάλαιο που μπορεί να επικαλεστεί τα επόμενα χρόνια ως «διαθέσιμο», προκειμένου να καλύψει τυχόν νέες αγορές.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εξ όσων γνωρίζουμε το Σ.Δ.Ο.Ε. και οι άλλες συναρμόδιες αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο τα εξεταζόμενα αυτά αδικήματα να συναρτώνται και με οικονομικές δραστηριότητες της Αρετής Τσοχατζοπούλου.