Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για τη Δικαιοσύνη
Έπειτα από έντονες αντιδράσεις που πυροδότησε ο ορισμός του βιασμού στο νέο ποινικό κώδικα, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις όσο και σε γυναικείες οργανώσεις, αλλά κι από τη Διεθνή Αμνηστία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προχώρησε σε τροποποίηση της διάταξης.
Ο κ. Καλογήρου επικαλούμενος και τη σύμφωνη γνώμη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι η τελική διάταξη είναι η εξής: “Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος επισείει κάθειρξη έως 10 έτη”. Ο υπουργός χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους βουλευτές.
Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ η Αννέτα Καββαδία και η Μαρία Θελερίτη υποστήριξαν χθες (κατά τη συζήτηση του ποινικού κώδικα στην επιτροπή) ότι ο νέος ποινικός κώδικας στο συγκεκριμένο άρθρο κάνει διάκριση των βιασμών σε κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Κατηγορηματικά αντίθετος με την διαβάθμιση της διάταξης για τον βιασμό εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, απειλώντας ότι δε θα ψηφίσει σε περίπτωση που ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμείνει να την διατηρήσει ως έχει.
Τα νομοσχέδια του υπουργείου Διακαιοσύνης
Στο τέλος ομοφώνως έγιναν δεκτά επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό τους τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Τα νομοσχέδια υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, που συμμετείχαν στη συζήτηση και στη ψηφοφορία.
Η ΝΔ, δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η ΧΑ κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από τη συζήτηση όσο και από τη ψηφοφορία.