H ΝΔ «έχει αρχίσει και οικοδομεί ένα αφήγημα ότι εκτροχιάζεται η οικονομία» και πολύ σύντομα, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα αυξηθούν οι τιμές στα φάρμακα και στην ενέργεια, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Τα διλήμματα μπροστά μας είναι πολύ καθαρά. Ή θα αυξηθούν οι τιμές στα φάρμακα ή δεν θα αυξηθούν. Και μάλιστα δεν έχουν δεσμευτεί αν θα είναι στο 11% ή θα είναι στο 22%, τα φάρμακα, η ενέργεια και τα βιβλία» είπε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι τίθενται και τα ερωτήματα για την αναλογία ένα προς πέντε στο Δημόσιο και τι θα γίνει με το αφορολόγητο.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ «δεν θα πληρώσει τα σπασμένα του ΣΥΡΙΖΑ», αντέτεινε ότι πρέπει να εξηγήσει ποια είναι τα «σπασμένα» τονίζοντας ότι η οικονομία μας είναι τακτοποιημένη, η εκτίμηση για πλεόνασμα είναι στο 4,3% και έχουμε 25 με 30 δισ. απόθεμα. «Αυτή η φράση “δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα του ΣΥΡΙΖΑ” τοποθετεί τη ΝΔ στη θέση ενός κόμματος το οποίο αρνείται τα θετικά μέτρα. Και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό», σημείωσε.
Όπως είπε, αρχίζει και κτίζεται ένα αφήγημα ότι δεν πάει καλά η οικονομία μας, παρ’ όλο που καταγράφεται άνοδος στις εξαγωγές, αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, αύξηση στο λιανικό εμπόριο και όλοι οι δείκτες έχουν μπει σε θετική τροχιά.
Για τις αντιδράσεις της Κομισιόν, είπε ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος δεν είναι «αποστειρωμένος από το κλίμα των πολιτικών συσχετισμών» και έδωσε την ευκαιρία, κυρίως στη ΝΔ και το φιλικό της Τύπο, να αρχίσουν να τρομοκρατούν, με «τη φιλική συμμετοχή του κ. Στουρνάρα, που λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας». Ανέφερε δε, ότι και προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν έπεσαν μέσα, σχετικά με την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων.
Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον «πιο αποτυχημένο» υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέγοντας επίσης ότι διόρισε με μία υπουργική υπογραφή, χωρίς τις σχετικές κρίσεις από την ιεραρχία, 250 διευθυντές στο Δημόσιο, ενώ είχε στο γραφείο του 50 άτομα.
Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, το Δημόσιο έχει συρρικνωθεί, με το κόστος της μισθοδοσίας του να έχει πέσει ραγδαία, ενώ πολύ κρίσιμες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και την ίδια στιγμή, «η εμμονική, νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» θεωρεί ότι οι ιδιώτες, δηλαδή οι εργολάβοι, «θα έκαναν καλύτερα τη δουλειά».
Συνεχίζοντας την κριτική έναντι της ΝΔ, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης, «το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι μία μαύρη τρύπα δημοσιονομική» ενώ, επικαλούμενος τη δήλωση του ‘Αδωνη Γεωργιάδη περί αδυναμίας της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές, τόνισε ότι «το μίγμα αυτό πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι επιστρέφουμε στις πολιτικές που ήθελε να επιβάλει το ΔΝΤ και εδώ πέρα κτίζεται μία θεματολογία, η οποία στρώνει το έδαφος για τέτοιου τύπου επιλογές. Είναι απολύτως σαφές» σημείωσε.
Υποστήριξε επίσης, ότι η ΝΔ «είναι η παράταξη, η οποία χρειάζεται το φόβο του πληθυσμού ως απαραίτητο συστατικό για την εφαρμογή του προγράμματός της» και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο ότι «τα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα τα κοσμούν άνθρωποι οι οποίοι με τα γραπτά τους ξέπλεναν τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα ή κάποιοι εξυπνάκηδες (…) που είπαν ότι τα παιδιά που ξεσηκώθηκαν στο Πολυτεχνείο κόστισαν στην Ελλάδα τη μισή Κύπρο».
Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού κατά τα δύο πρώτα μνημόνια «πήγαν άκλαυτες» και «οι πολύ μικρότερες θυσίες της τρίτης συμφωνίας που κάναμε εμείς απέδωσαν».
Ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν φτάνουν αυτά, κι εμείς κάναμε λάθος που δεν το λέγαμε και δεν το υπογραμμίζαμε όταν ανακοινώναμε τα θετικά μέτρα και αυτό, εν μέρει, εξηγεί και το αποτέλεσμα των εκλογών», καθώς, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, πάλι δεν βγαίνει ο μήνας, όπως είπε.
Μιλώντας για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, δήλωσε ότι εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του κόσμου, με «πρώτο αυτονόητο υποδοχέα» την κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε ότι το αποτέλεσμα «γυρίζει. Είναι νέα κάλπη. Υπάρχει άδεια κάλπη. Υπάρχουν 22.000 εκλογικά τμήματα με άδειες κάλπες».
Εξάλλου, χαρακτήρισε «σωστή και επιβεβλημένη» την κίνηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να απόσχει από τις επικείμενες εκλογές.
Τέλος, σε ό, τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι «υποθέσαμε, προς στιγμή» ότι η ρήξη με τον κ. Βενιζέλο «μπορεί να σηματοδοτεί και μία αλλαγή γραμμής» κάτι που διαψεύστηκε την επόμενη ημέρα από την ίδια την δήλωση της κ. Γεννηματά που ζήτησε να καταδικαστεί αυτοδιοικητικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, όπου «οι επιλογές ήταν δύο: Δούρου, Πατούλης».