Ως μια γενικευμένη και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιλαϊκή πολιτική του χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο γ.γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας προβληματισμένος για τη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για την οποία, όπως είπε, βασική ευθύνη φέρει το κυβερνών κόμμα γιατί ξεπουπούλιασε αριστερά ιδανικά και αριστερές προοδευτικές αξίες».
Ο κ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 υπογράμμισε ότι από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών πρέπει να αναδειχθεί ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ καθώς αυτή είναι «η ψήφος που μετράει», σημειώνοντας ότι «όταν αδυνάτιζε το ΚΚΕ, τότε περνούσαν τα μνημόνια και οι αντιλαϊκοί νόμοι, ενώ όταν δυναμώνει το ΚΚΕ θα έχουμε, έστω, ανάσες ανακούφισης».
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι «βλέπει την πλάτη του ΚΚΕ η Χ.Α.». «Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, η πάλη που έδωσε το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, ενάντια στον φασισμό, την Ακροδεξιά, το δολοφονικό μόρφωμα της ΧΑ, ουσιαστικά την έδωσε μόνο του και καθαρά από όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτό το κατανόησε ο ελληνικός λαός, όμως όχι πάλι στην ολότητά του γιατί μπορεί να μη βγήκε ναζιστικό μόρφωμα όμως διαχύθηκαν ψήφοι λαϊκών ανθρώπων σε ακροδεξιά, εθνικιστικά, ρατσιστικά κόμματα».
Τόνισε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ξανά λαϊκούς ανθρώπους που έφυγαν από αυτόν στην αγκαλιά της Ν.Δ. γιατί ακολουθεί ίδια πολιτική με αυτήν».
Ερωτηθείς για το ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη είπε ότι «χρησιμοποιείται, όπως και άλλα κόμματα, “διάττοντες αστέρες” πριν από αυτό, την τελευταία δεκαετία, ως ανάχωμα του προοδευτισμού, του ριζοσπαστισμού» επισημαίνοντας ότι ο κόσμος που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι «αυτοί οι άνθρωποι τον κοροϊδεύουν και θέλουν να εκμεταλλευτούν την ψήφο του για να μπορέσουν στη συνέχεια να υλοποιήσουν αντιλαϊκές πολιτικές». «Ο κόσμος μπορεί να πεισμώσει, να φύγει από τα κόμματα αυτά και να ενισχύσει σταθερά το ΚΚΕ» τόνισε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η θέση του ΚΚΕ ήταν “ναι” στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, και “όχι” στην κατάργηση των αντιμέτρων και η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να τα βάλει αυτά σε ξεχωριστά άρθρα, όπως ζήτησε το ΚΚΕ προκειμένου να ψηφίσει “υπέρ” της μη κατάργησης του αφορολόγητου.
Όπως εξήγησε το ΚΚΕ δεν μπορούσε να ψηφίσει υπέρ της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, της κατάργησης του φορολογικού συντελεστή που είναι για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και την κατάργηση της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, «γιατί αυτά πέρασε μαζί με την δήθεν κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που προβάλλει προπαγανδιστικά» η κυβέρνηση.
Είπε ότι το ΚΚΕ δεν χρησιμοποίησε προσωπικό που μετατάχθηκε στη Βουλή, «γεγονός που παραδέχθηκε προς τιμήν του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», προσθέτοντας ότι οι διορισμοί συγγενών «προκαλούν το λαϊκό αίσθημα και είναι ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την ίδια πρακτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων».
Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, είπε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν «βάζουν στην τσέπη τους» τη βουλευτική αποζημίωση, «τα δίνουν για τις ανάγκες του αγώνα και του κινήματος και να μπορεί το ΚΚΕ να διαδραματίζει τον ρόλο του ως πρωτοπορία του αγώνα των εργαζομένων».
Ως προς την έκθεση της Κομισιόν, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κομισιόν είναι εδώ γιατί εδώ είναι τα μνημόνια, και η ”μεταμνημονιακή εποχή”, ο έλεγχος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εποπτεία με υπογραφή του κ. Τσίπρα και στα οποία έχει συμφωνήσει και ο κ. Μητσοτάκης».
Τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές και συνολικά με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν» και ότι μπορεί να υπάρξει συνολικά ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών «με το λαό στην εξουσία και άλλο σύστημα, διότι χωρίς ριζικές αλλαγές θα βρισκόμαστε στα ίδια, με το λαό να την πληρώνει πάντα».