Τσακαλώτος: Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για το στόχο του πλεονάσματος

«Γυρίζει το εκλογικό παιχνίδι»

 

Θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ διαβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του, ενώ ερωτώμενος εάν βάζετε το χέρι στη φωτιά για αυτό;», απάντησε εμφατικά «απολύτως. Θα επιτευχθεί, όπως έγινε και τα προηγούμενα 3 χρόνια».

 

Στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν βλέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για το πλεόνασμα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε δριμεία κριτική λέγοντας «Ο κ. Στουρνάρας, εάν κερδίσει η ΝΔ θα πει ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα και θα έρθουν επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε πως «είναι σαφές το μήνυμα που δίνει ο κ. Στουρνάρας, όπως και ο κ. Καμίνης». Λέγοντας ότι είναι κρίμα για τον κ. Καμίνη, καθώς είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και πρέπει να μπορεί να καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται.

 

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε επίσης πως πιστεύει απολύτως ότι «γυρίζει το εκλογικό παιχνίδι», διότι τώρα είναι άλλο το πολιτικό διακύβευμα. «Υπάρχουν», είπε, «δύο διαφορετικά προγράμματα για την Ελλάδα. Τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ τι θα κάνουν σε αυτές τις εκλογές. Στον καπιταλισμό που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης και το ΔΝΤ, πάντα τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά». Επανέλαβε δε, ότι εάν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση θα κάνει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς.

 

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι για την τετραετία 2020- 2023 και ο λαός πρέπει να ξέρει τι θέλει να έχει στο τέλος: φοροελαφρύνσεις για τους λίγους ή ένα κοινωνικό κράτος με μειώσεις φόρων και εισφορών.

 

Επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ για τη μείωση κατά μια μονάδα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτοντας πως «εάν νικήσουμε θα το δεχθούν οι πιστωτές, γιατί εμείς έχουμε κερδίσει ήδη την αξιοπιστία μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ». Επεσήμανε ότι «εμείς δεν θα ανταλλάξουμε τη μείωση του πλεονάσματος με σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα». Έφερε δε ως παράδειγμα ότι με την αναλογία 1:1 για το Δημόσιο (μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση) εφέτος θα υπάρξουν 19.000 προσλήψεις. Ενώ με την αναλογία 1:5 που ενστερνίζεται η ΝΔ, είπε, οι προσλήψεις περιορίζονται σε 1.500 άτομα και έχει ήδη ανακοινωθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξ αυτών οι 1.200 θα είναι αστυνομικοί και απομένουν μόνον 300 θέσεις για υγεία, παιδεία κ.ά. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισορροπημένο και ενισχύει τα μεσαία στρώματα.

 

Επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις και τις δηλώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λέγοντας ότι «με τον κ. Μητσοτάκη θα έρθουν επενδύσεις γιατί δεν θα υπάρχει κανένα δικαίωμα του εργαζόμενου, ούτε έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ειδικά δε για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το «Ελληνικό», ανέφερε ότι «δείτε τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι και θα καταλάβετε γιατί κάναμε 4 χρόνια. Δεν υπήρχε καν χωροθέτηση σε εκείνη τη σύμβαση».

 

Σχετικά με τις «διαρροές» από τις Βρυξέλλες, αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις (σ.σ. τόσο για την αναίρεση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως και για τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στο Ζάππειο), ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πολλές φορές υπάρχουν τέτοιες «διαρροές», αλλά ο κόσμος έχει πλέον μάθει. «Ο κ. Ντομπρόφσκις είναι στο ΕΛΚ και είχαμε ευρωεκλογές. Είναι στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύει στη λιτότητα», ανέφερε. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Μ. Βέμπερ δεν θα βγει στην προεδρία της Κομισιόν.

 

Χαριτολογώντας δε, και στην ερώτηση εάν φοβάται τι θα αντιμετωπίσει στο προσεχές Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός είπε ότι «μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει τα μύρια όσα. Είχαμε απέναντι τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ και θα φοβηθώ τώρα που έχουμε πετύχει τόσα και μας στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες;».

 

Ερωτηθείς τέλος για το θέμα με τις μετατάξεις που προέκυψε την τελευταία ημέρα των εργασιών της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «κάναμε αυτοκριτική, κάποιοι το πήραν επάνω τους και έτσι έπρεπε. Ήταν όλα σωστά; Δεν ήταν όλα σωστά». Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης, δύο ημέρες πριν φύγει από την κυβέρνηση το 2015 άλλαξε όλους τους γενικούς διευθυντές χωρίς να λάβει υπόψη του τη βαθμολόγηση. «Είναι πολύ δύσκολο», κατέληξε, «να ξεφύγει κάποιος από το πελατειακό κράτος. Είναι στην κουλτούρα μας. Αλλά εμείς κάναμε πραγματικές αλλαγές στο Δημόσιο που δεν τις ξέρει ο κόσμος».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ