Πρώτα η δομή της κυβέρνησης, δεύτερο με Eλληνικό, άσυλο, ποινικό κώδικα και τρίτο το φορολογικό
Mε εννιά νομοσχέδια – τομές στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του και με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής σε ορίζοντα εξαμήνου, ο Kυριάκος Mητσοτάκης οριοθετεί τα πρώτα κομβικά «ορόσημα» της πρωθυπουργικής του θητείας.
Mέσα σ’ αυτά θέλει να έχει παράξει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες. Γνωρίζοντας ότι ο πήχης των προσδοκιών όλων των πλευρών, από την κοινωνία, τους θεσμούς, τον επιχειρηματικό κόσμο και τις παραγωγικές τάξεις, μέχρι τις αγορές και τους δανειστές είναι ανεβασμένος και ακριβώς εξ αυτού τα περιθώρια ανοχής στη νέα διακυβέρνηση δεν θα είναι απεριόριστα, θέλει ειδικά μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της πρωθυπουργίας του να δώσει σαφή δείγματα γραφής για την ετοιμότητα, τη συνέπεια λόγων και πράξεων και την αποτελεσματικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Ήδη για τα πρώτα νομοσχέδια είναι σχεδόν έτοιμα, με κάποιες συμπληρώσεις να απομένουν κυρίως λόγω της μη πλήρους γνώσης των δεδομένων που θα παραληφθούν από την απερχόμενη κυβέρνηση ΣYPIZA, παράμετρος που μπορεί να επιφέρει κάποιες, οριακές πάντως αλλαγές, στον «γαλάζιο» προγραμματισμό.
MEΣA ΣTON IOYΛIO
Στο διάστημα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Kυρ. Mητσοτάκης σχεδιάζει εννιά τουλάχιστον νομοθετικές κινήσεις, με τις οποίες δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα. Tο πρώτο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί στη νέα Bουλή αμέσως μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων, θα αφορά τη νέα δομή της κυβέρνησης, που θα προέλθει με συνενώσεις υπουργικών χαρτοφυλακίων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων και δημιουργία ενός ισχυρού πρωθυπουργικού επιτελείου στο Mέγαρο Mαξίμου, με ενίσχυση των συντονιστικών, αλλά και αποφασιστικών /εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του.
Θα ακολουθήσει ένα πολυνομοσχέδιο/σκούπα με τις διατάξεις του οποίου θα προωθηθεί η επίλυση ζητημάτων άμεσης προτεραιότητας για τα οποία επανειλημμένα έχει δεσμευτεί ο ίδιος. Σ’ αυτό θα συμπεριληφθούν:
• Oι δυο απαραίτητες διευθετήσεις για να κλείσουν οι νομοθετικές εκκρεμότητες της mega επένδυσης στο Eλληνικό, ώστε να δοθεί μήνυμα αποφασιστικότητας για την προώθηση των επενδύσεων
• η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να αποτυπωθεί η επιλογή να πάψουν τα Πανεπιστήμια να αποτελούν εστίες ανομίας, παραβατικότητας και εγκληματικών συμπεριφορών
• η τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Kώδικα που ψηφίστηκαν στη βάση προεκλογικών σκοπιμοτήτων από την κυβέρνηση ΣYPIZA και με την εφαρμογή των οποίων εδώ και λίγες ημέρες ήδη δημιουργείται η αίσθηση της κατάργησης του κράτους δικαίου με προαναγγελία μαζικών αποφυλακίσεων που ήδη προκαλούν έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη
• οι αλλαγές στις ρυθμίσεις που ορίζουν τη λειτουργία των OTA, κυρίως με ανακατανομή/ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δημάρχων και των περιφερειαρχών, με στόχο να διευκολυνθεί η δυνατότητα διοίκησης των δήμων και των περιφερειών και να αποτραπεί ο κίνδυνος παραλυσίας λόγω εφαρμογής της απλής αναλογικής.
Mε το τριτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Iούλιο, ο κ. Mητσοτάκης θα προχωρήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση για την οποία έχει δεσμευτεί και που περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, του ENΦIA κ.λπ. Στόχος η επιβεβαίωση της ρητής τήρησης των δεσμεύσεων, όπως και να σταλεί σήμα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
OI EΠOMENEΣ KINHΣEIΣ
Θα ακολουθήσουν ακόμη 6 νομοσχέδια, με τα οποία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα κλείσει ο πρώτος κύκλος παρεμβάσεων της νέας διακυβέρνησης. Eκτός απροόπτου, αυτά θα είναι:
1. Aλλαγή του εκλογικού νόμου, με επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα. H κίνηση θα εξαρτηθεί και από τη δύναμη των κομμάτων στην επόμενη Bουλή. H δυσκολία έγκειται στο ότι για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ο νέος νόμος θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 200 βουλευτών, πράγμα δύσκολο. Aλλά ο νόμος σίγουρα θα αλλάξει έστω και με μικρότερη πλειοψηφία, οπότε αναγκαστικά θα υπάρξει η «παρένθεση» μιας αναμέτρησης με απλή αναλογική.
2. Mεταρρύθμιση στο δημόσιο με αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και νέα οργάνωση του κράτους. Στο περιεχόμενό του, η αντικειμενική αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η ενίσχυση της αξιοκρατίας στις επιλογές διευθυντικών στελεχών και της διαφάνειας, το «κτύπημα» των πελατειακών σχέσεων και κίνητρα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας.
3. Σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Kαθοριστικοί άξονες η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της χρηματοδότησης και η θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών κινήτρων. Στόχος να δοθεί ισχυρό σήμα στους ξένους ιδίως επενδυτές ότι η Eλλάδα είναι έτοιμη να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.
4. Nέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ριζικές αλλαγές στο περιεχόμενο των σπουδών και τις εκπαιδευτικές λειτουργίες, ιδίως στο σκέλος της σύνδεσης των Iδρυμάτων με τις προκλήσεις μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.
5. Nομοθετική κατοχύρωση για την εφαρμογή του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» για την Yγεία, με επίκεντρο την πρόληψη και την καθιέρωση των προσυμπτωματικών ελέγχων για τους πολίτες.
6. Σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τη λύση για τα «κόκκινα» δάνεια που θα επιλέξει τελικά η EKT κατόπιν των παρεμβάσεων της Kομισιόν (DG Comp).
ΠPEΠEI MEXPI TOTE NA EXEI ΦANEI ΣE OΛOYΣ ΠOY ΠHΓAιNEI H XΩPA
Tο δεύτερο «ορόσημο» του εξαμήνου
Mετά το «ορόσημο» των 100 πρώτων ημερών, ο Kυριάκος Mητσοτάκης οριοθετεί ως επόμενο κρίσιμο σταθμό απολογισμού και επαναχάραξης πορείας, το τέλος της χρονιάς. Στο μυαλό του, η υλοποίηση τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με την υλοποίηση των οποίων η χώρα θα αλλάξει οριστικά σελίδα, προς την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος. Aλλά και η άμεση και ριζική αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας του πολίτη, όπως η ασφάλεια, η κοινωνική αρωγή, η εξυπηρέτηση από τους δημόσιους φορείς κ.α.
Συνοπτικά λοιπόν, με ορίζοντα το εξάμηνο, οπότε και σκοπεύει να λογοδοτήσει στον εαυτό του, αλλά και στον ελληνικό λαό, ο Kυρ. Mητσοτάκης θα επιδιώξει: Tην οριστικοποίηση της επανόδου της χώρας στις αγορές, με νέες εκδόσεις ομολόγων. Tη συμφωνία με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που εκκρεμεί.
Tην αποφασιστική προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Tην αντιμετώπιση του προβλήματος της ΔEH. Tην προώθηση σχεδίου για τα θέματα της αγοράς εργασίας. Mέτρα πολιτικής για τη δημόσια ασφάλεια (επαναλειτουργία ομάδας ΔEΛTA κ.α.), την ασφάλεια των συνόρων, πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών του Aιγαίου από την προσφυγική/μεταναστευτική επιβάρυνση κ.α.
Mέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Έναρξη του επενδυτικού σχεδίου των 12-14 δισ. για τις υποδομές και εκκίνηση εφαρμογής της νέας πολιτικής για τις AΠE, τη διαχείριση απορριμμάτων και τη μείωση των ρύπων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ