Μεγάλη νίκη Μητσοτάκη και καθαρός ορίζοντας 4ετίας με απόλυτη κυριαρχία

Αντοχή Τσίπρα και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται

 

Καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, με οκτώ μονάδες διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδύναμη πλειοψηφία πιθανότατα γύρω στις 158 έδρες, εξακομματική Βουλή, -αν και υπάρχει ακόμη ένα θρίλερ σχετικά με την τύχη της Χρυσής Αυγής που θα αργήσει αρκετά να ξεκαθαρίσει αν θα ξεπεράσει το κατώφλι του 3,0%-, και άρα πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη με καθαρό ορίζοντα τετραετίας προκύπτει μετά τα αποτελέσματα σε πάνω από τα 2/3 των εκλογικών τμημάτων της χώρας και με δεδομένη την προβολή των τελικών αποτελεσμάτων από το διαχειριστή της Singular Logic. Παράλληλα «γεννιέται» ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με παλιούς «παίκτες» σε νέες θέσεις, κάποιους να σταθεροποιούνται, δυο new entries και κάποιες «συντριβές». Τον δικομματισμό να επανακάμπτει πανίσχυρος, πάνω από 71-72% σε ποσοστά που αρχίσουν να θυμίζουν την προ μνημονίων εποχή.

 

Το αποτέλεσμα είχε λίγο ως πολύ προδιαγραφεί από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος που απηχούσαν τη δυναμική ευρείας νίκης της ΝΔ όπως διαμορφώθηκε από τις Ευρωεκλογές. Αποτελεί προσωπική νίκη/επιτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αποκτά πλήρη ευχέρεια κινήσεων στο σχηματισμό κυβέρνησης, απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού τόσο στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό, όσο και στον κομματικό χώρο της ΝΔ, πέρα από οποιουσδήποτε περιορισμούς τήρησης ισορροπιών. Παράλληλα, με το καθαρό περιβάλλον τετραετίας, το έργο του νέου πρωθυπουργού διευκολύνεται αποφασιστικά εφόσον συνυπολογιστεί η συντριπτική πλειοψηφία που διαθέτουν οι «γαλάζιες» δυνάμεις στους δήμους και τις περιφέρειες.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας με το πάνω από το 31,0% ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορά από τη ΝΔ κάπως μικρότερη εκείνης των Ευρωεκλογών, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα εσωκομματικής κριτικής, καθώς στη νέα περίπου 84-88 μελών νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ελέγχει πάνω από το 75%. Συγχρόνως, μπορεί να ισχυριστεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την επικυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς/αριστεράς.

 

Παράλληλα, οι εξελίξεις κυλούν «θεσμικά», καθώς μετά την «παρένθεση» του 2015, ο μεν απερχόμενος πρωθυπουργός συνεχάρη ήδη τηλεφωνικά τον νικητή των σημερινών εκλογών και δήλωσε πως θα τον περιμένει στο Μέγαρο Μαξίμου για να του παραδώσει ως οφείλει το πρωθυπουργικό γραφείο. Στις δε δηλώσεις του στο Ζάππειο απέφυγε σε γενικές γραμμές τις πολωτικές «κορώνες», δήλωσε ότι σέβεται απολύτως την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υποσχόμενος πάντως «αντιπολίτευση που θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές κατακτήσεις». Σε ενωτικό κλίμα κινήθηκαν οι πρώτες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκα ότι θα δουλέψει σκληρά ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

 

ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Από εκεί και πέρα, για τη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ το σχεδόν 8,0% λειτουργεί σαν «βαλβίδα ανακούφισης» μετά από αγωνιώδη 24ωρα που πέρασε η Χαριλάου Τρικούπη υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων που έφεραν το κόμμα δύσκολα να απειλείται με μείωση ποσοστών σε σχέση με τις Ευρωεκλογές. Πάντως, η κ. Γεννηματά θα υποστεί κριτική για τις προεκλογικές της κινήσεις και κυρίως για το θέμα Βενιζέλου, κάτι που φάνηκε από τις τοποθετήσεις κάποιων στελεχών του ΚΙΝΑΛ στα τηλεοπτικά πάνελ.

 

Το ΚΚΕ διατήρησε τις δυνάμεις τους, ενώ στους «νικητές» των σημερινών εκλογών συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς οι νεοεισερχόμενοι «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελλόπουλου και «Μέρα 25» του Γιάνη Βαρουφάκη. Ηττημένη η Χρυσή Αυγή, επιβεβαίωσε την πτωτική πορεία των Ευρωεκλογών και «τέλος εποχής» για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που συμπληρώνει τις «συντριβές» στο εκλογικό τοπίο που προέκυψαν από τις Ευρωεκλογές, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ.

 

ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΙ


Στα «μηνύματα» της κάλπης, η αποχή που τελικά κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, του 42,5%, αφενός λόγω εποχής αφετέρου εξαιτίας της προεξόφλησης του αποτελέσματος εδώ και αρκετό καιρό. Ο «χάρτης» βάφτηκε συντριπτικά στο χρώμα του μπλε, αλλά λιγότερο απ’ ό,τι στις Ευρωεκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «άντεξε» σε 10 εκλογικές περιφέρειες (Άρτα, Αχαΐα, Ξάνθη, δυτικό τομέας Β΄ Αθήνας, Δυτική Αττική, Β΄ Πειραιά και όλη η Κρήτη).

 

«Πρωτιές γράφουν» από πλευράς υποψηφίων, στην Α΄ Αθήνας η Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), στο βόρειο τομέα της Β΄ Αθήνας οι Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ) και Ευκλ. Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ), στο νότιο τομέα της Β΄ Αθήνας οι Νίκος Δένδιας και Νίκο Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) και στο δυτικό τομέα της Β΄ Αθήνας οι Μ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) και Γ. Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ