Για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο σε δημοσιευμά του το Bloomberg, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα γιατί η Ν.Δ. έχει μπροστά της πέντε σοβαρές προκλήσεις, που δεν μπορούν να περιμένουν.
«Οι επενδυτές περιμένουν από τον 51χρονο να αποδείξει τη φήμη του.. για να το κάνει αυτό ο πρώην τραπεζίτης και σύμβουλος διοίκησης θα χρειαστεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, εργαζόμενος μέσα στα στενά όρια, που έχουν θέσει οι πιστωτές στη χώρα» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Αν και έχει κληρονομήσει μία οικονομία σε ανάρρωση και μία αγορά μετοχών σε εκρηκτική άνοδο, και τα δύο ανακάμπτουν από την συρρικνωμένη βάση τους, σχολιάζει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Τα πέντε ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα είναι τα ακόλουθα:
-Δημοσιονομική σταθερότητα: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, για τελευταία φορά πριν από τις θερινές διακοπές και έχουν στην ατζέντα τους την Ελλάδα. Αν και η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, οι Ευρωπαίοι θέλουν να της στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα να τηρήσει τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022. Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε ισχύ φοροελαφρύνσεις για να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν στα σχέδιά του οι πιστωτές.
-Κόκκινα δάνεια: Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ύψους 80 δις. ευρώ είναι η κληρονομιά της κρίσης και η μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας. Οι τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα εργαλεία για να ανταποκριθούν στους φιλόδοξους στόχους για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2021. Οι ελληνικές αρχές είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν για ένα ιταλικού τύπου σχέδιο, αλλά αυτές δεν έχουν προχωρήσει. Παράλληλα η ΤτΕ προωθεί το δικό της σχέδιο. Αν και ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. έχει κάνει άλμα 90% φέτος, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ενδεχόμενη αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος θα οδηγήσει τις τράπεζες στο να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.
-Επενδύσεις: Στόχος του Μητσοτάκη είναι να διπλασιάσει το ρυθμό ανάπτυξης στο 4% το 2020. Για να το πετύχει χρειάζεται επενδύσεις. Για να πείσει τους επενδυτές να εμπιστευθούν τη χώρα ξανά, πρέπει να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού άμεσα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει την γραφειοκρατία και να αντιμετωπισει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης όπως και τη διαφθορά. Θα πρέπει επίσης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.
-Το χάος της ΔΕΗ: Ελεγκτική εταιρεία αμφισβήτησε την ικανότητα της επιχείρησης να συνεχίσει τις λειτουργίες της μετά τις ζημίες άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2018. Η αρνητική τάση συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2019 με καθαρές ζημίες 205,1 εκατ. ευρώ.
-Διοίκηση, ασφάλεια: Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει επίσης νομοθεσία που θα επιτρέπει στην αστυνομία να εισέρχεται στα πανεπιστήμια, εφόσον κληθεί. Κάτι τέτοιο θα έσπαγε ένα ταμπού.