Την ανάγκη της γρήγορης αλλά και μακροπρόθεσμης τακτοποίησης του μεγάλου αριθμού των αυθαιρέτων μιας και η νομιμοποίησή τους θεωρείται αντισυνταγματική, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα πράγμα το οποίο δείχνει ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν ένα εκατομμύριο κτίσματα.
«Η επιλογή είναι η εξής: αγνοούμε την πραγματική κατάσταση και αφήνουμε τον κόσμο να ζει υπό μία απειλή ή επιχειρούμε να βάλουμε κανόνες. Επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι μπήκε το χρονικό όριο των 40 χρόνων στην τακτοποίηση, γιατί το σύνταγμα απαγορεύει τη νομιμοποίηση, άρα κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συνταγματικό.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το σκεπτικό της υπόθεσης ήταν ότι δεν μπορείς να κάνει απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο, αν και όπως είπε τα έσοδα είναι σημαντικά για την Ελλάδα αυτή την περίοδο, αλλά παράλληλα, μπαίνει στην καρδιά του σχεδίου η λογική του περιβαλλοντικού ισοδύναμου. Για αυτό τα έσοδα από την τακτοποίηση θα πηγαίνουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο νόμος αυτός αντικαθιστά τους προηγούμενους, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με όσους έχουν πληρώσει για τα αυθαίρετα που έχουν, σύμφωνα με τους προηγούμενους νόμους.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι περιπτώσεις αυθαιρέτων δεν είναι ίδιες, καθώς υπάρχουν από μικρές υπερβάσεις σε νόμιμες κατασκευές, ως «καραμπινάτες» περιπτώσεις αυθαιρέτων πάνω στον αιγιαλό ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Για αυτό μπαίνουν ορισμένα κριτήρια.
Για τα πρόστιμα, σημείωσε ότι θα εξαρτώνται από την υπέρβαση. Αν πχ πρόκειται για κάτι μικρό θα κυμαίνεται γύρω στα 1500 ευρώ, αλλά αν η παράβαση είναι μεγάλη, το πρόστιμο θα ανεβαίνει αρκετά.
Ο υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους ημιυπαίθριους, γιατί πρόκειται για άλλου είδους αυθαιρεσίες. Επίσης, προσέθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η απλοποίηση των οικοδομικών αδειών.
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να εφαρμοστεί ο νόμος και θα φανεί στην πράξη, αλλά δε θα κάνω μεγάλες δηλώσεις» επεσήμανε.