Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε σήμερα την ΕΕ στην Αφρικανική Διάσκεψη Κορυφής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κένυας κ. Uhuru Kenyatta, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. António Guterres και τον Γενικό Γραμματέα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ κ. Vladimir Ivanovich Voronkov. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ρόλο της διεθνούς κοινότητας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης καθώς και τη συνεργασία ΕΕ- Αφρικής στο μεταναστευτικό. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τα εξής:
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Κένυας και την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ για τη διοργάνωση αυτής της τόσο επίκαιρης διάσκεψης σχετικά με την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, έχω διαπιστώσει δύο βασικές προκλήσεις που συνδέουν την ευρωπαϊκή και την αφρικανική ήπειρο: τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και την Αφρική και τις ανθρώπινες μετακινήσεις. Η ευημερία και η ασφάλεια της Ευρώπης και της Αφρικής συνδέονται περισσότερο από ποτέ. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα παγκόσμια ζητήματα και η σημερινή συνάντηση είναι μια μοναδική ευκαιρία αλλά αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και καθήκον όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αποτελεσματική καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού στην αφρικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Αφρική βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας μάχης κατά της τρομοκρατίας. Από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Δυτική Αφρική, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται. Ο βίαιος εξτρεμισμός εξελίσσεται σε μια εύκολη ιδεολογία που προσφέρει απλοϊκές, μηδενιστικές απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας.
Είδαμε τις επιθέσεις στην Κένυα τον Ιανουάριο. Τις επιθέσεις στο Μάλι τον Ιούνιο. Τις επιθέσεις στην Τυνησία πριν από δύο εβδομάδες και πολλές άλλες πριν. Βλέπουμε την κατάσταση στη Λιβύη να επιδεινώνεται. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους κινδύνους εάν οι προσπάθειές μας παραμείνουν κατακερματισμένες. Ο κατακερματισμός μας κάνει όλους εξίσου ευάλωτους. Αυτό ήταν ένα σκληρό μάθημα για την Ευρώπη. Στην αρχή, προσπαθήσαμε πολύ προκειμένου πρώτα απ’ όλα να πείσουμε τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να δείχνουν αμοιβαία εμπιστοσύνη το ένα στο άλλο.
Κανένα έθνος ή οργανισμός δεν μπορεί από μόνος του να νικήσει την τρομοκρατία στην Ευρώπη, στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού. Η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα. Το διαδίκτυο είναι το πιο σημαντικό πεδίο μάχης σήμερα. Μπορεί η Daesh να έχει νικηθεί στο έδαφος, όχι όμως και στο διαδίκτυο.
Σε αυτό λοιπόν έδωσα ιδιαίτερη σημασία από την πρώτη μου ημέρα ως Επίτροπος. Το 2015 ανέλαβα τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, όπου οι μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες απάντησαν θετικά στο κάλεσμα μας. Συνεργάστηκαν μαζί μας, με πλήρη εμπιστοσύνη και κατανόησαν την ανάγκη δράσης ενάντια στο τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Όταν διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμασταν τη συμμετοχή περισσότερων εταιρειών, καταθέσαμε νομοθετική πρόταση για να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον όλες οι διαδικτυακές εταιρίες θα λαμβάνουν μέτρα κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας.
Οι ίδιες προκλήσεις εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο: είδαμε τη διαδικτυακή προπαγάνδα ως καταλύτη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφατα τη Νέα Ζηλανδία. Αυτή η πρόκληση είναι κοινή και για την Κένυα και για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Καθώς οι πολίτες διασυνδέονται περισσότερο, το διαδίκτυο γίνεται το πιο σημαντικό μέτωπο κατά της ριζοσπαστικοποίησης.
Προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελέσει η πρόληψη και όχι μόνο η αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι κοινωνίες μας πρέπει να καταστούν πιο ανθεκτικές στον βίαιο εξτρεμισμό. Τα μέτρα ασφαλείας είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί και πρέπει στην πράξη να μεταφραστεί σε ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών. Τα κοινωνικά μέτρα για την εξάλειψη των βασικών αιτιών του βίαιου εξτρεμισμού είναι εξίσου σημαντικά.
Η επένδυση στην παιδεία, όπως ανέφερε και προηγουμένως ο κ. Guterres, είναι μια ασπίδα κατά της ριζοσπαστικοποίησης και ένας μηχανισμός προώθησης της ανεκτικότητας. Οι εθνικοί μηχανισμοί για την παρακολούθηση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές και μετά την απελευθέρωση είναι απαραίτητοι. Καθοριστικός είναι επίσης ο αγώνας μας κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού, αυτές τις μεγάλες απειλές για τη δημοκρατία και τη συνοχή μας. Η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, η αποκατάσταση και η επανένταξη πάνε μαζί, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση της τρομοκρατικής ιδεολογίας.
Η κατάρρευση της Daesh αύξησε τον κίνδυνο μετεγκατάστασης των ξένων μαχητών. Η διασπορά τους σημαίνει ότι ο ιός του εξτρεμισμού μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω και ευρύτερα. Γνωρίζω ότι πρόκειται για ζήτημα μεγάλης ανησυχίας για την Κένυα μετά την συγκέντρωση εκατοντάδων νέων από την Κένυα στο al-Shabab.
Τα ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα, η ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών, η αύξηση της εμπιστοσύνης και η στενότερη συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών είναι η δική μας προσέγγισή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών που έρχονται στην Ευρώπη. Οι αφρικανικές χώρες, είστε οι βασικοί παράγοντες και οι κύριοι εταίροι μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή αυτή και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας τις γνώσεις και εμπειρίες μας καθώς και τους πόρους που διαθέτουμε ώστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές σας.
Η συνεργασία μας μέχρι τώρα έχει επικεντρωθεί κυρίως στο Κέρας της Αφρικής και το Σαχέλ. Αυτές οι περιοχές έχουν ήδη επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας, με σκοπό να ενισχύσουν τα συστήματα ασφαλείας των εθνικών και περιφερειακών τους αρχών, αλλά και να βοηθήσουν στην άρση των βασικών αιτίων της αστάθειας και του βίαιου εξτρεμισμού.
Το πρώτο μας έργο κατά της ριζοσπαστικοποίησης εκτός της ΕΕ ήταν εδώ στην Κένυα: τα έργα “STRIVE Horn of Africa” και “STRIVE Kenya” ενισχύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις οικονομικές ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς για τους νέους σε περιθωριοποιημένες περιοχές της Κένυας. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν την κατάσταση επί τόπου.
Πιστεύω στην πολυμερή συνεργασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μας επίτευγμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ρόλος της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών είναι ουσιώδης και θέλω να τονίσω πόσο θερμά υποστήριξα την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres να δημιουργήσει την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας ήδη στην αρχή της θητείας του θέτοντας την ασφάλεια για πρώτη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας. Τον Απρίλιο, υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα κ. Voronkov και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η συνεργασία μας έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τις αφρικανικές χώρες και την Αφρικανική Ένωση.
Η αποτελεσματική δράση κατά της τρομοκρατίας απαιτεί μια συντονισμένη πολυμερή και πολύπλευρη απάντηση που είναι παγκόσμια, περιφερειακή και εθνική, με επίκεντρο της τον αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο. Η ΕΕ μπορεί να είναι σημαντικός εταίρος και σύμμαχος της Αφρικής σε αυτή την προσπάθεια και σε άλλα μέτωπα. Όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας είναι ανοιχτά για να κάνουμε μαζί περισσότερα σε πνεύμα κοινής ευθύνης, αληθινής συνεργασίας και πραγματικής εμπιστοσύνης. Γιατί η εμπιστοσύνη είναι ο τελευταίος και πιο σημαντικός όρος που πρέπει να επικρατήσει στις σχέσεις μας.”