Την πεποίθησή του ότι μέσα από τις εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις, που θα έχει στην Ουάσιγκτον, “θα ενισχυθούν οι βάσεις της νέας δυναμικής που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως μετά την εγκαθίδρυση του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου” εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα”.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ειδικότερα ότι κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον άμεσο περίγυρό της, τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και της περιφερειακής σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως διευκρίνισε θα αναφερθεί “και στο ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και έχουν προκαλέσει την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας” επισημαίνοντας παράλληλα και “την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις συναφείς δηλώσεις και την ξεκάθαρη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα”.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αυτή την περίοδο και τους τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση στις επαφές που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι “οι εγκάρδιες σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ ανάγονται πολύ πίσω στο χρόνο και εδράζονται όχι μόνο σε μία συγκυρία σύμπτωσης των εθνικών μας συμφερόντων ή στο γεγονός ότι είμαστε σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, αλλά στις κοινές αρχές και αξίες και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς μας”. “Απτό παράδειγμα της προόδου που έχει σημειωθεί” όπως πρόσθεσε “είναι ο Στρατηγικός Διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου οι δυο πλευρές δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε μια σειρά από τομείς, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η επιβολή του νόμου και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, τα ζητήματα της ενέργειας και οι επαφές των πολιτών μας”. Υπό το πρίσμα αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει μία καλή συνεργασία και μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς συνομιλητές του, “ούτως ώστε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία”.
Ερωτηθείς αν υπάρχει αντιαμερικανισμός σήμερα στην ελληνική κοινωνία αποσαφήνισε ότι “ο όποιος αντιαμερικανισμός υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει ολοσχερώς εξαλειφθεί” τονίζοντας ότι “η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας και οι ΗΠΑ είναι σήμερα η ισχυρότερη Δημοκρατία και αυτό μας φέρνει ακόμη εγγύτερα τον έναν από τον άλλο”.
Σχετικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατέστησε σαφές ότι “η Ελλάδα καταδικάζει άμεσα τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ” και “υποστηρίζει σθεναρά όλες τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναδείξει το ζήτημα στα διεθνή fora”. Επισήμανε επίσης την “άκρως σημαντική εξέλιξη” της λήψης συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών από πλευράς κυπριακής και ελληνικής διπλωματίας. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι “η Τουρκία θα επιστρέψει στη λογική” σημειώνοντας ότι “εμείς δεν επιδιώκουμε μια Τουρκία απομακρυσμένη από την ΕΕ. Είναι όμως αυτονόητο ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας”.
Αναφορικά με την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας από την ελληνική κυβέρνηση ο Ν. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα προχώρησε στην αναγνώρισή του συντασσόμενη με την συντριπτική πλειονότητα των κρατών/μελών της ΕΕ. “Ο στόχος” εξήγησε “είναι να δημιουργηθούν στη χώρα αυτή οι συνθήκες για τη διενέργεια ελευθέρων και δίκαιων εκλογών, προκειμένου να δοθεί μια δημοκρατική λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, προς όφελος του ίδιου του λαού της”.
Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε προς τους Έλληνες της Αμερικής και γενικά της διασποράς ότι μολονότι οι δεσμοί της Ελλάδας με την απανταχού ελληνική Ομογένεια παραμένουν στενοί και ενεργοί, επιδίωξη της νέας κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της ομογένειας και ιδίως στις ΗΠΑ, είναι να ενισχυθούν περαιτέρω.