Οφείλουν 800 εκατ. ευρώ
Ο υπουργός περιβάλλοντος σε συνέντευξη του τόνισε πως μεγάλο μέρος των χρωστούμενων προς τη ΔΕΗ το οφείλουν πλούσιοι κακοπληρωτές.
Ειδικότερα τα 800 εκατ. από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, είναι πλούσιοι, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στον ΣKAI.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια, ο υπουργός παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις, και πρόσθεσε: «Η σημερινή διοίκηση ζητάει εδώ και μήνες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο. Διότι έχουμε μία πονεμένη κοινωνία που δεν αντέχει συνεχείς επιβαρύνσεις. Από την άλλη, έτσι όπως είναι η αγορά, η μία θεωρία λέει στήριξε τη ΔΕΗ με αύξηση τιμολογίων και η άλλη θεωρία λέει ότι με τις αυξήσεις θα χάσεις πελάτες και ό,τι κερδίσεις από τη μια, θα το χάσεις από την άλλη».
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ έχασε το 90% της αξίας της στο χρηματιστήριο, εξαιτίας κυρίως της εγκατάλειψης του μοντέλου της μικρής ΔΕΗ και της υιοθέτησης μέτρων που επέβαλαν στην επιχείρηση να περιορίσει το μερίδιο αγοράς της στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. «Πρόκειται», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «για μια τραγελαφική ρύθμιση, η οποία προφανώς δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο και για την οποία θα πρέπει να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά πολλά χρόνια».
Αντίθετα, από τις ευρωεκλογές η μετοχή της ΔΕΗ ανέβηκε πάνω από 60%, γεγονός που ο υπουργός απέδωσε στο ότι όσοι ασχολούνται με αυτά ξέρουν ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη ΔΕΗ και επειδή υπάρχουν θετικές προσδοκίες υπάρχει και ανάκαμψη της μετοχής».
Ο κ. Χατζηδάκης άσκησε κριτική στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ λέγοντας ότι «η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και το πουλάει μετά στους ανταγωνιστές της- στα περιβόητα συμφέροντα, τα οποία υποτίθεται ότι πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής».
Τόνισε, ακόμη, ότι δεν υπήρξε καινούργιο business plan και η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ υποτίθεται ότι πάμε προς τα εκεί και υπενθύμισε ότι ο ορκωτός ελεγκτής είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα όρια της βιωσιμότητας και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.