Γεωργιάδης: Τίποτα να μην μένει κολλημένο στη γραφειοκρατία

Μέσα στον Αύγουστο κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου για το outsourcing, με στόχο να «τρέξουν» το ταχύτερο δυνατό οι επενδύσεις, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για τις δράσεις που θα γίνουν με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την επιτάχυνση των επενδύσεων και, όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, σε δύο χρόνια, από σήμερα, κάθε επενδυτής που θα επισκέπτεται τη χώρα, θα γνωρίζει ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που θέλει να δράσει.

Outsourcing

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης και πρόσθεσε: «Για όποια φάση ελέγχου φακέλου που λιμνάζει μέσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή για την αξιολόγηση σχεδίων για την υπαγωγή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, θα χρησιμοποιήσουμε -και θα νομοθετήσουμε γι΄αυτό- outsourcing, τις υπηρεσίες της ιδιωτικής αγοράς, για να τρέχουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και τίποτα να μην μένει κολλημένο στη γραφειοκρατία». Για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου, είπε ακόμη ότι «πάμε γρήγορα στη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών, για να κάνουμε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να μην λιμνάζουν οι επενδύσεις και να τρέξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα».

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

O υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι μέσα στους επόμενους μήνες δημιουργείται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων. Το σύστημα αυτό θα είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις βάσεις δεδομένων (υπουργείο, επιμελητήρια κλπ) προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται πως θα μπορεί να λαμβάνει άδεια για κάποια δραστηριότητα που επιθυμεί. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα πιλοτικά, σε 5 πόλεις της Ελλάδος, ενώ το πλήρες σύστημα, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα είναι έτοιμος σε δύο χρόνια από σήμερα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μια επένδυση, θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα κλπ. Με ένα κουμπί ποιοι είναι όροι που διέπουν το κομμάτι στο οποίο θέλει να κάνει επένδυση, θα γνωρίζει τυχόν προβλήματα και θα σταθμίζει το επιχειρηματικό ρίσκο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «κάθε επενδυτής που θα φτάνει σε αυτή τη χώρα, σε δύο χρόνια από σήμερα, θα ξέρει ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που δρα, δεν θα έχει εκπλήξεις, δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Το Ελληνικό

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απευθύνθηκε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, που έχει διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού. «Αναγνωρίζω ότι κάνατε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το Ελληνικό. Δεν έχω λόγο να το αποκρύψω. Σας ευχαριστώ γι΄αυτό, διότι υπό μια έννοια, αυτό που θα κάνουμε εμείς, έρχεται σε συνέχεια με αυτό που θα κάνετε εσείς. Πιστεύω ότι δεν είχατε όλο το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί σας. Γιατί βλέπω ότι τώρα που τρέχουμε και πιέζουμε, λόγω της βούλησης του πρωθυπουργού, αυτομάτως οι υπηρεσίες που καθυστερούσαν, τώρα ξαφνικά βγάζουν απόφαση και υπογράφουν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι το πνεύμα που έφερε η νέα κυβέρνηση», είπε ο Άδωνις Γεωργιάσης και υπογράμμισε ότι το Ελληνικό θα ξεκινήσει εντός του 2019. Μάλιστα ο υπουργός εκτίμησε ότι εντός του Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί τρεις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται, ενημέρωσε ότι θα παρατηθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο διότι λήγει 31 Ιουλίου, θα γίνει η διανομή, σύμφωνα με τον νόμο και στη συνέχεια θα γίνει η έναρξη του έργου. Ο υπουργός είπε δε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό θα τηρηθεί, όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς τροποποιήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το έργο του προκατόχου του.

«Δεν μηδενίζω όσα προσπάθησε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Πολλές από τις πρωτοβουλίες του κ. Δραγασάκη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Γεωργιάδης, πρόσθεσε όμως ότι για κάποιες πρωτοβουλίες, για παράδειγμα για το ΓΕΜΗ, θα υπάρξουν αλλαγές με στόχο να υπάρξουν ταχύτερες διαδικασίες και να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις. «Ό,τι όμως μπορεί να μείνει από το προηγούμενο σχέδιο νόμου και το θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση θα παραμείνει», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ, σε αντίθεση με εσάς, δεν θέλω να καπηλευτώ τη δουλειά κανενός».

Ως προς το ΕΣΠΑ, είπε ότι «το 42% των έργων που έχουν μπει στο ΕΣΠΑ, δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση, ανάμεσα στους 28, σε απορροφητικότητα».

Η διάσωση της CRETA FARM

Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της CRETA FARM.

«Οι εργαζόμενοι από την CRETA FARM με ενημέρωσαν ότι αυτή την εβδομάδα η εταιρεία θα έκλεινε, και θα έμεναν όλοι τους χωρίς δουλειά. Σάββατο ανέλαβα πρωτοβουλία, έφερα στο υπουργείο τους ανθρώπους τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έφερα διαδοχικά τους μετόχους, οι οποίοι είναι στο μέσο μιας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω, αποδείχθηκε ότι έχω κάποια, και αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί σειρά μηνών, έγινε πραγματικότητα. Και σήμερα υπέγραψαν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες, το οποίο εξασφαλίζει ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, για να συνεχίσει η εταιρεία», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε και σε σχόλια που έγιναν σε βάρος του γι΄αυτή την προσπάθεια: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι καλό ο κ. Φλαμπουράρης να μπαίνει για να διασώσει τον Μαρινόπουλο, με τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου αλλά είναι κακό ο Γεωργιάδης να διασώζει τις θέσεις εργασίας στην CRETA-FARM», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό είμαστε στην πολιτική για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και όχι για να τσακωνόμαστε στο Κοινοβούλιο ή οπουδήποτε αλλού».

«Θα ερευνηθεί η σκευωρία»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση της έρευνας στον χώρο της υγείας. «Όλες οι προσπάθειες που στήσατε, όχι όλοι σας αλλά ορισμένοι από εσάς, για να πλήξετε με λάσπη και με ψέματα τους πολιτικούς σας αντιπάλους, σας διαβεβαιώνω ότι θα ερευνηθούν μέχρι κεραίας», είπε και πρόσθεσε: «εύχομαι κανένας από εσάς να μην είναι μπλεγμένος. Αυτό δεν θα γίνει για λόγους ρεβανισμού. Θα γίνει για λόγους δημοκρατίας, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι για τις μέλλουσες γενιές, να ξεκαθαρίσουμε ότι όποιος στο μέλλον πολιτικός, σκεφτεί να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη, να εφεύρει ψευδομάρτυρες και να στήσει ψευδείς κατηγορίες για πλήξει πολιτικούς αντιπάλους, θα έχει το τέλος που του αξίζει».

 

 

 

 

 

 

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ