«Νέα Μεταπολίτευση» προτείνει η ΝΔ μέσα από 31 προτάσεις

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονταν τον τελευταίο καιρό στην οδό Συγγρού στο κτίριο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ετοίμαζαν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την Συνταγματική Αναθεώρηση.

 

Πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε 31 συγκεκριμένες προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο της Επιτροπής που είχε συσταθεί, υπό το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 

Ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις αυτές έκανε λόγο για την ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο πολίτης να ξαναβρεί τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και η ελληνική κοινωνία να κινηθεί σε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

 

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τις προτάσεις για δημοψηφίσματα ως άλλοθι και κινήσεις πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ προσκάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια για την νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας.

 

Τα σημεία αναφοράς των προτάσεων

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει προς διαβούλευση η ΝΔ, είναι η εκλογή και η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, η θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού, με εκείνο του βουλευτή, η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας, η αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και ιδίως την κατάργησή της, όπως ισχύει σήμερα και η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

 

Για πόθεν έσχες πολιτικών

Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους, η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή, η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Αλλαγές προτείνονται στο άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ προβλέπεται και η ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ