«Καταργήθηκε εν τοις πράγμασι το στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης και μάλιστα για ένα νομοσχέδιο το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να εισάγει τη λογική του σύγχρονου κράτους», δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».
«Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή εν ονόματι -όπως λέει ο τίτλος του νομοσχεδίου- του επιτελικού κράτους, χωρίς καμία απολύτως κοινωνική διαβούλευση. Αυτό, πέρα από το ότι είναι απαράδεκτο, είναι και αντιθεσμικό και στην πραγματικότητα εκτός πολιτικής νομιμοποίησης και αποτελεί και ένα πολύ κακό πισωγύρισμα και μάλιστα με το καλημέρα της κυβέρνησης. Από το 2009 έχουμε καθιερώσει στην Ελλάδα να προηγείται το στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται. Είχα την ιστορική τιμή, είχα επιλέξει να είμαι ο πρώτος που πραγματοποίησε κοινωνική διαβούλευση για να υπογράψει μια υπουργική απόφαση -τότε- για τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και την κατάργηση των πολυτελών και την αντικατάστασή τους από μικρά και υβριδικά και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα για τη λειτουργία της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ.Ραγούσης.
«Δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου καλά», συνέχισε, εκτιμώντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη προχειρότητα και πολύς θεατρινισμός και όσα γίνονται στην αστυνομία, όπως και αυτός ο βαρύγδουπος τίτλος “επιτελικό κράτος” αφήστε να δούμε κατά πόσο έχουν σχέση με ουσία ή αποτελούν απλώς κινήσεις καθαρά εντυπωσιασμού».
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του για «πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων στελεχών του Δημοσίου», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Είναι λέξη ήπια σε σχέση με αυτά που έχουν κάνει, έχουν επιτεθεί κατά όλων των άριστων και αξιοκρατικά τοποθετημένων αξιωματικών -γυναικών και ανδρών- της αστυνομίας και τους έχουν αντικαταστήσει με άλλους που βασικό κριτήριο επιλογής τους ήταν μόνο η κομματική τους τοποθέτηση. Κορυφαίο παράδειγμα είναι η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ -την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι- ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί στο πλαίσιο απόδοσης των ευθυνών για τη μεγάλη τραγωδία. Όχι μόνο τον επανέφεραν, αλλά τον επανέφεραν και αναβαθμισμένο ως γενικό γραμματέα του υπουργείου του κ. Χρυσοχοϊδη».
Σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τη Δημόσια Τάξη, ο κ. Ραγκούσης παρατήρησε: «Το θέμα με τον κ.Μητσοτάκη είναι ότι προεκλογικά επέλεξε να παίξει το χαρτί “νομος και τάξη” με όρους θεατρινίστικους, ακραίας δεξιάς, σαλβινικούς […] Το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει και ήλθε η ώρα να το πληρώσει είναι ότι προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των Ελληνίδων και Ελλήνων, δημιούργησε μία ατμόσφαιρα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, την οποία τη βάσισε σε αυτή την τρομοκρατικού τύπου επικοινωνιακή διαχείριση περιστατικών που πάντα συνέβαιναν και συμβαίνουν».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Ραγκούσης απάντησε: «Εμείς δεν υπάρχει πιθανότητα καθετί που μπορεί να υποθέσει κανείς ή να εκτιμήσει ότι βελτιώνει την οικονομική, αλλά και γενικότερα την κατάσταση που ζουν οι Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, χωρίς δισταγμό, ο,τιδήποτε θετικό θα το στηρίζουμε […] Έχουμε μια διάθεση καθαρά καλοπροαίρετη και ειλικρινή, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες και καθετί που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους εμείς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα το στηρίξουμε».