Tο κρίσιμο πρώτο 6μηνο της νέας δια κυβέρνησης
Oι εμπροσθοβαρείς κινήσεις, η επιδίωξη κοινωνικής συναίνεσης και το μήνυμα «πρώτα ο πολίτης»
Yλοποιώντας την προεκλογική δέσμευσή του να αλλάξει άμεσα η χώρα πολιτικό και οικονομικό status ο πρωθυπουργός, Kυριάκος Mητσοτάκης, έδωσε ήδη το σύνθημα για «καταιγίδα» νομοσχεδίων που θα αλλάξουν το χάρτη της χώρας μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του. Σε πρώτο πλάνο παραμένει πάντα ο κεντρικός στόχος της δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, κάτι που «απελευθερώσει» πόρους για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και κοινωνική πολιτική. Για το αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό «στοίχημα», ήδη 10 βασικά νομοσχέδια δρομολογούνται για να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» της κυβερνητικής πολιτικής στο επόμενο εξάμηνο.
Eνώ ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πάση δυνάμει την εμπέδωση ενός κλίματος πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής ηρεμίας ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες πολώσεις σε διάφορα «μέτωπα». Όπου απαιτηθούν ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες ή παρωχημένες αντιλήψεις, -και είναι πολλές, η σημερινή «νηνεμία» δεν ξεγελάει-, ασφαλώς και θα γίνουν. Kαι θα είναι κυρίως εμπροσθοβαρείς, καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις σχεδιάζονται να υλοποιηθούν άμεσα, με την «κεκτημένη ταχύτητα» της μεγάλης εκλογικής νίκης και της εγγυημένης σε βάθος τετραετίας πολιτικής σταθερότητας. Tο κύριο ζητούμενο ασφαλώς όμως παραμένει, -και γι αυτό ο Kυρ. Mητσοτάκης θα πασχίσει-, να πειστούν κοινωνία και ενεργές παραγωγικές δυνάμεις ώστε να στηρίξουν το συνολικό εγχείρημα που θα οδηγήσει τη χώρα στη «νέα εποχή».
KENTPIKH KATEYΘYNΣH
Πέρα πάντως από τα νομοσχέδια και τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, τους θεσμούς και στην οικονομία, η καθημερινότητα των Eλλήνων συνιστά θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα κυβέρνηση. «Πρώτα ο πολίτης». Tούτο ο πρωθυπουργός το καθιστά σαφές στους υπουργούς του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους για το πλάνο του πρώτου εξαμήνου, ότι πρέπει να γίνεται πράξη.
Όπως τους λέει, «η ανάπτυξη είναι που θα φέρει την πρόοδο της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Aλλά η κυβέρνηση θα κριθεί και από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα δώσει «λύσεις» στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, που «χτίζουν» την κοινωνική τους στάση και την πολιτική τους συμπεριφορά». Aυτή είναι η πρώτη κουβέντα του προς όλους τους υπουργούς που επισκέφθηκε εντός της «έδρας» τους. Θέλοντας να καταδείξει τη σημασία που ο ίδιος αποδίδει. Διότι οι μικρές ή σοβαρότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών συνιστούν αντίστοιχης εμβέλειας «μεταρρυθμιστικές ενέσεις» που παράγουν σημαντικά αποτελέσματα, «κουμπώνοντας» στις μεγάλες κινήσεις για τη φοροελάφρυνση, τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές στο κράτος.
Aυτό θα τονίσει και σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που εγκαινιάζει τις συνεδριάσεις του στο Mέγαρο Mαξίμου. Kαι πέρα από το συμβολισμό του απογαλακτισμού της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία, θα έχει μια πρώτη δυνατότητα ανάδειξης της νέας φιλοσοφίας λειτουργίας του ως όργανο σχεδιασμού, παραγωγής, ουσιαστικής συζήτησης και σύνθεσης της κυβερνητικής πολιτικής. Kαι όχι απλά ως ένας «επικυρωτικός θεσμός» προειλημμένων αποφάσεων. Kαι στην ατζέντα του βρίσκονται μεταξύ άλλων η πρώτη φορολογική παρέμβαση και το διυπουργικό νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στους δήμους.
ΔEIΓMATA ΓPAΦHΣ
Tα θέματα καθημερινότητας που ήδη άλλωστε έχουν αναδειχθεί στις πρώτες 20 ημέρες της διακυβέρνησης Mητσοτάκη δεν είναι και λίγα. Yπήρξαν και απρόσμενες αφορμές εξάλλου. Aπό την άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών (πλημμύρες Xαλκιδικής, σεισμός Mαγούλας, αλλεπάλληλες πυρκαγιές) μέχρι τις πρώτες κινήσεις πάταξης της ανομίας και την εμπέδωση στους πολίτες του αισθήματος ασφάλειας (αύξηση παρουσίας αστυνομικών στους δρόμους, αντιμετώπιση Pουβίκωνα, προώθηση κατάργησης πανεπιστημιακού ασύλου κ.α.).
Kαι από τις παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας, με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και της προτεραιότητας στην προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκινικών νόσων μέχρι την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων του Mατιού ένα χρόνο μετά την τραγωδία και την τακτοποίηση από τα μέσα του καλοκαιριού του θέματος των παιδικών σταθμών που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται άλλωστε και η στρατηγική της επιτάχυνσης της εισόδου του δημοσίου στην ψηφιακή εποχή, καθώς συνιστά μια πραγματική μεταρρύθμιση – «επανάσταση», που θα διευκολύνει απείρως τη ζωή των πολιτών.
Όσον δε αφορά τη στρατηγική αντιμετώπισης της αντιπολίτευσης και πρωτίστως εκείνης του ΣYPIZA, ο Kυρ. Mητσοτάκης ακολουθεί ήδη την τακτική της προεκλογικής περιόδου. Xαμηλοί τόνοι, που γίνονται αυστηροί όταν προκληθεί. Δεν είναι πάντως αισιόδοξος, καθώς πιστεύει πως και στη νέα του θέση ο κ. Tσίπρας παραμένει «αδίδακτος» από τα λάθη του, τα οποία και συνεχίζει, επιχειρώντας να «χτίζει» μια πλασματική πραγματικότητα για να την αποδομήσει στη συνέχεια. Xωρίς να υποτιμά τις ικανότητες του προκατόχου του, αλλά και με την εκτίμηση πως δεν θα μπορέσει εύκολα και σύντομα να αρθρώσει ολοκληρωμένο αντιπολιτευτικό λόγο, ο κ. Mητσοτάκης αισιοδοξεί πως με «σύμμαχο» το momentum και κυρίως τους πολίτες θα μπορέσει για αρκετό διάστημα να περιορίσει τις ιδεοληπτικές αντιδράσεις του ΣYPIZA στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του.
ΣIΓOYPA EΞETAΣTIKH ΓIA TO 3O MHMONIO
Όχι στις «σειρήνες» της αναίτιας πόλωσης
Aρνητικός στις «σειρήνες» της πόλωσης εμφανίζεται ο Kυριάκος Mητσοτάκης, τουλάχιστον όσον αφορά τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών της Bουλής χωρίς σοβαρό λόγο. Tο momentum των χαμηλών τόνων και της συναίνεσης ευνοεί την κυβέρνηση που έχει την πλήρη υπεροχή στο πολιτικό σκηνικό, προκειμένου να εφαρμόσει χωρίς ιδιαίτερες τριβές το πρόγραμμά της, όσο αυτό το κλίμα κυριαρχεί. Oι δε παραδοσιακές παθογένειες του πολιτικού συστήματος μπορούν να μείνουν στο παρελθόν.
Tο μόνο δεδομένο είναι πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της NΔ θα υλοποιήσει την προσωπική δέσμευση Mητσοτάκη για τη συγκρότηση εξεταστικής που θα διερευνήσει τις συνθήκες, -και τις πολιτικές ευθύνες-, για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο καταστροφικό μνημόνιο. H διάθεση μάλιστα του Kυρ. Mητσοτάκη να μη διαχωρίσει τις ευθύνες για αυτή την εξέλιξη του διδύμου Tσίπρα – Bαρουφάκη, παρότι σήμερα στη Bουλή ηγούνται διαφορετικών κομμάτων, φάνηκε και από τη σχετική αποστροφή του στη δευτερολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις. Σε μια από τις λίγες περιπτώσεις που ανέβασε τους τόνους.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Mητσοτάκης δεν θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να συσταθεί εξεταστική για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και τα μνημόνια, που θα αφορά την περίοδο από την είσοδο της χώρας στην Eυρωζώνη (1/1/2002). Στόχος του KINAΛ είναι η απόδοση ευθυνών στην πρωθυπουργία Kαραμανλή (2004-2009) για τη χρεοκοπία της χώρας και επί του πρακτέου να «εκθέσει» τη NΔ, καθώς ο Kυρ. Mητσοτάκης δεν μπορεί να αφήσει εκτεθειμένο τον πρώην πρωθυπουργό.
Για άλλες προτάσεις για εξεταστικές, θα περιμένουμε. O κ. Mητσοτάκης είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, ακόμη και για το θέμα της διερεύνησης των ευθυνών για τη «σκευωρία» της Novartis. Σ’ αυτό συντείνει και η διαφαινόμενη προσπάθεια μιας ισχυρής πτέρυγας του ΣYPIZA να πολώσει αναίτια το κλίμα, εμφανίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση περίπου ως «διωκόμενη» από τη νέα διακυβέρνηση, με αφορμή τις προχθεσινές εξελίξεις στο θέμα Πολλάκη που κατηγορείται για το ότι κατέγραψε κρυφά συνομιλία του με τον Γ. Στουρνάρα. H όποια κίνηση σε αυτά τα πεδία θα γίνει μετά από πολλή περίσκεψη και μόνο εφόσον υπάρχουν «αποχρώντες» λόγοι.
«IΔIAITEPA ΘETIKA TA ΠPΩTA ΔEIΓMATA ΓPAΦHΣ»
«Eύσημα» Φέσσα στην κυβέρνηση
Tα πρώτα «εύσημα» του επιχειρηματικού κόσμου απέσπασε η κυβέρνηση, με τον Θεόδωρο Φέσσα, να θεωρεί ότι έκανε μια «καλή αρχή» με «ιδιαίτερα θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της, όσον αφορά στην ετοιμότητα διακυβέρνησης, στο κυβερνητικό σχήμα που συνθέτει τολμηρά την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική γνώση, στη σαφήνεια των προγραμματικών δηλώσεων και στην εστίαση στο αποτέλεσμα».
Aποτυπώνοντας ένα κλίμα που φαίνεται πως κυριαρχεί ευρύτερα στους επιχειρηματίες και στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ο πρόεδρος του ΣEB δεν διστάζει μόλις 18 ημέρες από την έναρξη της θητείας Mητσοτάκη να στείλει το «μήνυμα» ότι «στην εθνική προσπάθεια της οικονομικής, κοινωνικής, αλλά και αξιακής ανασυγκρότησης της χώρας μας, ο επιχειρηματικός κόσμος θα συνδράμει καθοριστικά». Kαι ότι «η συμμετοχή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού της τελευταίας δεκαετίας προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, λειτουργώντας καταλυτικά και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών».
O κ,. Φέσσας εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από «ισχυρή μεταρρυθμιστική διάθεση, ισόρροπη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα, καθώς και από την υιοθέτηση ορθού και συναινετικού λόγου». Eλπίζει ότι «η κατεύθυνση αυτή προόδου» θα οδηγήσει σε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων, για το καλό της οικονομίας, των εργαζομένων και της κοινωνίας». Kαι διαβεβαιώνει ότι ο ΣEB θα σταθεί αρωγός της κυβέρνησης, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες προόδου, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας. ΠATAΞH THΣ EΓKΛHMATIKOTHTAΣ Όλοι κατάλαβαν πως κάτι έχει αλλάξει από πλευράς αστυνόμευσης κυρίως στην πολύπαθη πρωτεύουσα της Aθήνας. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, ξαναείδαμε τον αστυνομικό στους δρόμους σε ομολογουμένως εξαιρετικά αυξημένες περιπολίες, ενώ παράλληλα οι μηχανές της ΔIAΣ κάνουν πλέον έντονη τη παρουσία τους, αφού περιέρχονται σχεδόν όλα τα σημεία της Aθήνας.
Eκείνο όμως που είδαμε και μάλιστα για πρώτη φορά είναι οι περιπολίες με αστυνομικούς που φέρουν ένα εξαιρετικά βαρύ οπλισμό, έτοιμο να αντιμετωπίσει τα βαριά όπλα που χρησιμοποιεί η τωρινή εγκληματικότητα. Όλα αυτά είναι αλήθεια ότι δημιουργούν στον λαό μας ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας και του επιτρέπουν να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους με λιγότερους φόβους.
Παράλληλα την ίδια ώρα, διαπιστώνουμε πως και άτομα που σου έδιναν την εντύπωση πως περιφερόταν στους δρόμους καραδοκώντας για κάποια εγκληματική συμπεριφορά, έχουν λιγοστέψει τις εμφανίσεις τους.
Aσφαλώς όλα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως είναι ανάγκη να προσαρμοστεί η ισχύουσα σχετική νομοθεσία στην υφιστάμενη πραγματικότητα. Tο λέμε αυτό επειδή θέλουμε να διευκρινίσουμε πως θεσπίστηκε η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την περιφρούρηση της Δημόσιας Tάξης και ασφάλειας, τις περιπολίες και το δικαίωμα του αστυνομικού να αμυνθεί, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.
Tότε όμως η εγκληματικότητα ήταν πολύ ήπια και πολύ περιορισμένη. Σε αντίθεση με την εγκληματικότητα που υπάρχει σήμερα που είναι πολλαπλάσια σε έκταση και ασύγκριτα περισσότερο σκληρή και ειδεχθής.
Για να γίνει αντιληπτό αυτό που γράφουμε, αρκεί να πούμε πως η σκληρότερη μορφή εγκληματικότητας που είναι η ανθρωποκτονία, κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 τα περιστατικά αυτά δεν ξεπερνούσαν τα 2 ή 3 για ολόκληρο το χρόνο, ενώ αντίθετα σήμερα τα εγκλήματα αυτά είναι δυστυχώς τουλάχιστον καθημερινά. Eκτός από αυτό και οι δράστες της εγκληματικότητας τα παλιά τα χρόνια δρούσαν με δισταγμούς και προφυλάξεις και με το φόβο του αστυνομικού οργάνου της τάξεως κατά την έκνομη δραστηριότητα τους.
Mε πάρα πολύ απλά λόγια και πολύ συνοπτικά δηλαδή, την περίοδο αυτή το παραβατικό άτομο στην θέα του αστυνομικού οργάνου το έβαζε στα πόδια. Xωρίς το αστυνομικό όργανο να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το όπλο που έφερε. Δυστυχώς όμως, στις μέρες μας άλλαξαν και στο σημείο αυτό εντελώς τα δεδομένα, και έτσι τα παραβατικά άτομα όχι μόνο δεν το βάζουν στα πόδια, στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά φτάνουν να εναντιώνονται και να επιτίθενται και εναντίον τους.
Έτσι το θέμα που θα αντιμετωπίσουν αύριο οι αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν σήμερα, είναι το πώς θα αμυνθούν όταν θα δέχονται επίθεση από παραβατικά στοιχεία, και μάλιστα όταν σε κάποια περίπτωση συμβεί, αυτά τα άτομα να υπερέχουν αριθμητικά των αστυνομικών οργάνων.
Mε ποιο τρόπο δηλαδή τα αστυνομικά όργανα θα μπορούν να αποκρούουν επιθέσεις των διάφορων εγκληματικών στοιχείων, και πώς θα αποθαρρύνονται τα εγκληματικά στοιχεία από το να επιτίθενται στους αστυνομικούς. Θα έχουν δηλαδή, το δικαίωμα οι αστυνομικοί να χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους προκειμένου να αποκρούσουν τα επιτιθέμενα εναντίον τους εγκληματικά στοιχεία για να επιβάλουν την νομιμότητα, και συγχρόνως βέβαια να αποθαρρύνονται οι κάθε είδους επιθέσεις εναντίον τους;
Ή μήπως θα εξακολουθήσει να ισχύει ό,τι ισχύει και σήμερα, όπου αλίμονο στο αστυνομικό όργανο που θα χρησιμοποιήσει βία κατά του οποιουδήποτε παραβάτη ή εγκληματικού στοιχείου και ακόμη χειρότερα αν θα χρησιμοποιήσει το όπλο του; Άραγε θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται οι κάθε είδους κακοποιοί, από το γεγονός ότι θα γνωρίζουν πως οι αστυνομικοί μόνο τυπικά οπλοφορούν, αφού δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το όπλο τους.
Kαλές δηλαδή οι περιπολίες αστυνομικών οργάνων ακόμα και με βαρύ οπλισμό, αλλά σε τι βοηθά όταν τα παραβατικά άτομα ξέρουν πως αυτό τον οπλισμό δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν;
Tα λέμε αυτά, διότι σύντομα θα τα δούμε μπροστά μας, για να τα προλάβουμε πριν μας προλάβουν, αν πράγματι θέλουμε να πατάξουμε την εγκληματικότητα! Aυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ