Κρίσιμες συναντήσεις του Μητσοτάκη στο εξωτερικό

Με επίκεντρο την οικονομία

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και με την προσδοκία να σταλούν μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει κύκλο επαφών με ηγέτες του εξωτερικού.

 

Πρώτος σταθμός  το Βερολίνο και ακολουθούν το Παρίσι και το Αμστερνταμ.

 

Τα πρώτα τρία πρωθυπουργικά ταξίδια (πέραν αυτού στη Λευκωσία που έχει άλλους συμβολισμούς και ουσία) μέσα σε ενάμιση μήνα ξεπερνούν το εθιμοτυπικό στάδιο. Εχουν συγκεκριμένη στόχευση και αποκτούν κομβική σημασία για τη συνολική πορεία διακυβέρνησης της ΝΔ. Στο Μαξίμου εμφανίζονται ήδη έτοιμοι να ζυγίσουν κάθε αντίδραση – ακόμα και το νεύμα – των ευρωπαίων ηγετών προς τον Πρωθυπουργό και να μεταφράσουν οποιαδήποτε κουβέντα και σχολιασμό, θεωρώντας ότι το πρώτο πρωθυπουργικό «τουρ» εκτός συνόρων θα πει πολλά για τις εντός έδρας κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Αλλωστε ο ίδιος βλέπει τα ταξίδια του σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία και τα ραντεβού του με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μαρκ Ρούτε από συγκεκριμένη οπτική γωνία.

 

«Πρώτα πείθουμε και μετά ζητάμε» σχολιάζουν χαρακτηριστικά πηγές κοντά στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και, συνοψίζοντας την τακτική Μητσοτάκη, χρησιμοποιούν τις εξής τέσσερις λέξεις: «Στρατηγική σκέψη, μεθοδική εκτέλεση». Πίσω από αυτά κρύβεται ο διττός σκοπός των επισκέψεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χτίζει ένα διεθνές προφίλ αυτοπεποίθησης αλλά και συνέπειας τόσο στις συμφωνίες με τους εταίρους όσο και στο πρόγραμμά του για τη χώρα.

 

Οπως λένε οι κυβερνητικές πηγές, θέλει, πρώτον, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και, δεύτερον, να πείσει για το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του με κεντρικούς πυλώνες τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να διεκδικήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% από το 2021.

 

Εξάλλου τα δύο βασικά μηνύματά του παραμένουν «η σταθερότητα στο εσωτερικό και η αξιοπιστία στο εξωτερικό». Οπως ο ίδιος έλεγε προεκλογικά στην εφημερίδα «Le Soir» του Βελγίου: «Θέλω να κάνω την Ελλάδα ένα success story. Θεωρώ απολύτως λογικό να κάνουμε μια έντιμη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που ήταν το τίμημα το οποίο έπρεπε να πληρώσουμε για την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα».

 

Στη στόχευση του Πρωθυπουργού για γενική αλλαγή κλίματος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα είναι να επιχειρήσει με κάθε τρόπο να «περάσει» την αποφασιστικότητά του για μεταρρυθμίσεις και να πείσει τους συνομιλητές του ότι η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αποτελεί πια παρελθόν.

 

Εξάλλου «κορυφαίο ζήτημα» χαρακτήρισε προ ημερών την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας μάλιστα ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι σε γνώση «και των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών και των δανειστών μας». Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να αναλύσει τις βασικές πτυχές του προγράμματός του στην Ανγκελα Μέρκελ ήδη από τα τέλη Ιουνίου (μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές) σε 40λεπτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ